362
O Ρίσι Σούνακ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι, κόρη ινδού Κροίσου – η επένδυσή της σε μια ασήμαντη εταιρεία προκάλεσε πολιτικό θόρυβο στο Νησί | Tristan Fewings/Pool via REUTERS

Ο Σούνακ μπλέχτηκε στα δίχτυα τού βρετανικού «πόθεν έσχες»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 20:11
O Ρίσι Σούνακ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι, κόρη ινδού Κροίσου – η επένδυσή της σε μια ασήμαντη εταιρεία προκάλεσε πολιτικό θόρυβο στο Νησί
|Tristan Fewings/Pool via REUTERS

Ο Σούνακ μπλέχτηκε στα δίχτυα τού βρετανικού «πόθεν έσχες»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 20:11

Ο πλουσιότατος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ερευνάται από ανεξάρτητη κοινοβουλευτική επιτροπή για «πιθανή σύγκρουση συμφερόντων». Πρόκειται για υπόθεση που αφορά επένδυση της συζύγου του Αξάτα Μούρτι σε ένα ίδρυμα παιδικής μέριμνας, το «Koru Kids», το οποίο υποστηρίζεται οικονομικώς και από τη βρετανική κυβέρνηση. Προς το παρόν δεν βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική ή αστυνομική έρευνα, σημειώνει η Repubblica.

Ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο εσωτερικός κανονισμός της Βουλής, περί βουλευτών και υπουργών, έχει αυστηρότατους κανόνες, ειδικά στο ζήτημα της προαναφερθείσης σύγκρουσης συμφερόντων. Η εσωτερική έρευνα για τον Σούνακ ακολούθησε τη σχετική ομιλία του στη Βουλή στις 28 Μαρτίου. Ο ίδιος απάντησε τότε σε βουλευτή των Εργατικών ότι έχει δηλώσει τα πάντα όσον αφορά την περιουσιακή κατάστασή του και τις επενδύσεις του. Επιπροσθέτως, το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την κοινοβουλευτική έρευνα.

Η σύζυγος του Σούνακ είναι Ινδή, κόρη Κροίσου του τομέα της πληροφορικής, και μόλις έλαβε περίπου 8 εκατομμύρια μερίσματα από την οικογενειακή επιχείρηση (του πατρός της). Αν συγκριθεί με τις αξίες αυτές, η επένδυσή της στο «Koru Kids» φαντάζει (και είναι) ασήμαντη. Ωστόσο, η χρηματοδότηση του «Koru Kids» από το κράτος ενεγράφη στον νέο νόμο περί Προϋπολογισμού του πρωθυπουργού των Τόρις και συζύγου της.

Η Repubblica γράφει ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο κινδυνεύει ο Σούνακ» και πιθανολογεί ότι η τιμωρία που μπορεί να επιβάλει η κοινοβουλευτική επιτροπή κυμαίνεται από απλή επίπληξη και επιβολή προστίμου μέχρι και αίτημα απομάκρυνσης του Σούνακ από τον θώκο! Φυσικά, στο πλαίσιο αυτό σπεκουλάρουν οι Εργατικοί.

Το βρετανικό μέσο Guardian έγραψε τι ακριβώς δήλωσε ο Σούνακ στο λεγόμενο «μητρώο συμφερόντων υπουργών» (δηλαδή στο βρετανικό «πόθεν έσχες» του πολιτικού προσωπικού) όσον αφορά την επένδυση της συζύγου του: «Η σύζυγος του πρωθυπουργού είναι επενδυτής επιχειρηματικού κεφαλαίου. Εχει μια εταιρεία επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου, την Catamaran Ventures UK Limited, και μια σειρά από άμεσες συμμετοχές».

Αυτή η αναφορά συνδέεται με υποσημείωση η οποία αναφέρει τη συμμετοχή στην «Koru Kids» σημείωσε ο Guardian, προσθέτοντας πως «τα αρχεία δείχνουν ότι η σύζυγος του Σούνακ απέκτησε πρώτη φορά μέρισμα στην ‘‘Koru Kids’’ τον Μάρτιο του 2019. Τα έξι ‘‘μητρώα’’ που δημοσιεύθηκαν έκτοτε δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτό το γεγονός». Σκάνδαλο; Ο,τι πει η κοινοβουλευτική επιτροπή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...