502
Γιουτζίν Ντεμπς και Ντόναλντ Τραμπ: τους χωρίζει ένας αιώνας, τους ενώνει μια καταδίκη | Wikipedia/Reuters/CreativeProtagon

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος του 1920 που «δείχνει» τον δρόμο στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 13:32
Γιουτζίν Ντεμπς και Ντόναλντ Τραμπ: τους χωρίζει ένας αιώνας, τους ενώνει μια καταδίκη
|Wikipedia/Reuters/CreativeProtagon

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος του 1920 που «δείχνει» τον δρόμο στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 13:32

Η είδηση της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ από τους ενόρκους σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη, έκανε τον γύρο του κόσμου και δικαίως, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αν εξαιρέσει κανείς το Γουότεργκεϊτ του Ρίτσαρντ Νίξον και την αποτυχημένη παραπομπή του Μπιλ Κλίντον για την υπόθεση της Μόνικα Λεβίνσκι, η μόνη άλλη σύγκρουση αμερικανού προέδρου με τον νόμο, αφορούσε τον Οδυσσέα Γκραντ.

Δύο αστυνομικοί είχαν σταματήσει τον στρατιωτικό ήρωα που έγινε πρόεδρος τo 1869, επειδή έτρεχε «με υπερβολική ταχύτητα» με την άμαξά του, στην Ουάσινγκτον.

Ο Γκραντ, αφού αρχικά προσφέρθηκε να πληρώσει το πρόστιμο, φαίνεται πως το ξανασκέφτηκε και έφυγε, αμφισβητώντας ότι οι αστυνομικοί είχαν το δικαίωμα να τον συλλάβουν.

Τελικά σταμάτησε και συμμορφώθηκε με τις εντολές των αστυνομικών, εμφανίστηκε ενώπιον του Ειρηνοδίκη και πλήρωσε το πρόστιμο.

Υπάρχει όμως προηγούμενο καταδίκης προεδρικού υποψηφίου, όπως είναι τώρα ο Τραμπ, που συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή. Μας το θυμίζει η Telegraph σε δημοσίευμά της.

Μπορεί να είναι μικρή η πιθανότητα να μπει φυλακή ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, και σχεδόν μηδαμινή πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, σε περίπτωση όμως που γίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το προηγούμενο του Γιουτζίν Ντεμπς, υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος, το 1920.

Ο Ντεμπς διεκδικούσε για πέμπτη φορά την προεδρία, παρόλο που εξέτιε ποινή 10 ετών για παραβίαση του νόμου περί ανταρσίας, καθώς είχε αντιταχθεί στην εμπλοκή των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο του 1918, ο Ντεμπς έδωσε μια ομιλία που θεωρήθηκε εμπρηστική στο Κάντον του Οχάιο. «Στα αγόρια μας», είπε, «αξίζει καλύτερη τύχη από το να γίνουν κρέας για τα κανόνια» (έκφραση που χρησιμοποιούσαν ευρέως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο).

Ο Ντεμπς συνελήφθη γρήγορα και καταδικάστηκε, αλλά δεν έδειξε καμία μεταμέλεια.

Ο Γιουτζίν Ντεμπς «άνοιξε τον δρόμο» για τον Ντόναλντ Τραμπ

«Δεν ζητώ κανένα έλεος, δεν επικαλούμαι καμία ασυλία», είπε στο δικαστήριο πριν οδηγηθεί στο ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα της Βιρτζίνια και στη συνέχεια σε παρόμοιο ίδρυμα στην Ατλάντα.

Παρόλα αυτά, στις 13 Μαΐου 1920, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότεινε ομόφωνα τον «Κατάδικο 2253» ως υποψήφιο πρόεδρό του στο εθνικό του συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Αργότερα, ο αριθμός του κατάδικου άλλαξε και οι παραδοσιακές αμερικανικές κονκάρδες της προεκλογικής του εκστρατείας έγραφαν, «Υποψήφιος για Πρόεδρος, Κατάδικος Νο 9653».

Ο Ντεμπς διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή της Ατλάντα και αποδείχθηκε ότι ήταν μαέστρος στον χειρισμό των ΜΜΕ.

Κάλεσε τους δημοσιογράφους και τις κάμερες να είναι εκεί όταν αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος έφτασε στη φυλακή για να τον ενημερώσει επίσημα ότι είχε επιλεγεί ως υποψήφιός τους.

Τον κινηματογράφησαν επίσης να δέχεται ανθοδέσμες από Σοσιαλίστριες ψηφοφόρους πριν επιστρέψει στο κελί του.

Τα πλάνα προβλήθηκαν στους κινηματογράφους της εποχής, που τότε πρόβαλαν τα Επίκαιρα (σαν δελτία ειδήσεων) πριν τις ταινίες.

Στις αίθουσες, κάποιοι θεατές ζητωκραύγαζαν και άλλοι αποδοκίμαζαν.

Ο Ντεμπς μπορεί να μην κατέληξε στον Λευκό Οίκο, αλλά τον ψήφισαν 913.000 ψηφοφόροι, το 3% του συνόλου.

Ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Γουόρεν Χάρντινγκ, του απένειμε χάρη και βέβαια, οι δημοσιογράφοι ήταν πάλι παρόντες όταν αποφυλακίστηκε, για να καταγράψουν το γεγονός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...