Αν το χρήμα μιλάει, τότε ο άνθρωπος που ξέρει να το ξετρυπώνει έχει… δικαίωμα να μιλάει δύο φορές. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προσθέτει τη φωνή του στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν πως ένα πιθανό Brexit θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Διαβλέποντας αναταράξεις λόγω της τυχόν αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έχει μετατρέψει ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του σε χρυσό. «Εάν η Βρετανία αποχωρίσει, τούτο θα μπορούσε να προκαλέσει μια γενική έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση η διάλυση της ΕΕ θα είναι πρακτικά αναπόδραστη», τόνισε ως άλλη Κασσάνδρα.
Ο βρετανικός Guardian συμπληρώνει ότι ο Σόρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες, στην εκπνοή της μάχης για το δημοψήφισμα, η υποστήριξη του στρατοπέδου των οπαδών της παραμονής στην ΕΕ θα αυξηθεί. Ωστόσο, ακόμη και αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ αυτό δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι διάλυσης εκλείπουν. Κατά τον Σόρος, η προσφυγική κρίση και οι προκλήσεις με την Ελλάδα είναι ικανές να εγείρουν νέα ζητήματα.
Η πρόσφατη άνοδος της στερλίνας (είχε πέσει 10% μεταξύ του περασμένου Νοεμβρίου-Απριλίου), είναι μια καλή ένδειξη ότι η πόρτα της εξόδου είναι μακριά για τη Βρετανία. Ο Σόρος εξηγεί: «Είμαι πεπεισμένος πως όσο θα πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα, το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής θα δυναμώνει. Οι αγορές δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά αυτή τη φορά συμφωνώ μαζί τους».
Βέβαια, ο Σόρος δεν βλέπει μόνο πιθανές αναταραχές με το κοινό νόμισμα, αλλά σημειώνει πως είναι πολύ πιθανή μια γενικότερη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Δύο γεγονότα ενδέχεται να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση: η πορεία της κινεζικής οικονομίας και η πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Τους τελευταίους μήνες, ο Σόρος έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κινέζους αξιωματούχους όταν πόνταρε δημόσια υπέρ της υποτίμησης του γουάν.
Σε e-mail που έστειλε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, έγραψε: «Η Κίνα εξακολουθεί να πλήττεται από τη φυγή κεφαλαίων και έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ξένου νομίσματος, τη στιγμή που άλλες ασιατικές χώρες συσσωρεύουν ξένο νόμισμα. Η Κίνα αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις εντός της πολιτικής ηγεσίας της και κατά το επόμενο έτος, αυτό θα περιπλέξει την ικανότητά της να ασχοληθεί με οικονομικά θέματα».
Το τελευταίο διάστημα, ο Σόρος προχωράει σε δημόσιες παρεμβάσεις για θέματα που δεν έχουν στενή οικονομική χροιά, τα οποία εκείνος κρίνει ότι σε βάθος χρόνου θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Σόιμπλε: «Πιθανή η αποχώρηση κι άλλων χωρών»
Ανήσυχος για το μέλλον της ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος της Βρετανίας εμφανίστηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα αποχώρησης κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit. «Δεν μπορείς να το αποκλείσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται το Σάββατο. Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News