275
Σολτς, Βούτσιτς και Σέφτσοβιτς (αντιπρόεδρος ΕΕ) στις 19 Ιουλίου στο Βελιγράδι | REUTERS/Zorana Jevtic

Ο Σολτς στη Σερβία για το deal με το ορυχείο λιθίου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 20:05
Σολτς, Βούτσιτς και Σέφτσοβιτς (αντιπρόεδρος ΕΕ) στις 19 Ιουλίου στο Βελιγράδι
|REUTERS/Zorana Jevtic

Ο Σολτς στη Σερβία για το deal με το ορυχείο λιθίου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 20:05

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς πήγε στο Βελιγράδι για να υπογράψει συμφωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που αφορά τη συνεκμετάλλευση του μεγαλύτερου ορυχείου λιθίου στην Ευρώπη, στην κοιλάδα Τζαντάρ. Αν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το ορυχείο αυτό θα παράγει 58.000 τόνους λιθίου, ποσότητα που καλύπτει το 17% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά είναι αρκετά για να οδηγείτε 1,1 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως, σχολίασε με ιδιότυπο καταναλωτικό χιούμορ η Corriere della Sera.

H πράσινη μετάβαση, κεντρική επιλογή της Κομισιόν της (Γερμανίδας) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ζωτικής σημασίας για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όμως συγχρόνως στο Βερολίνο αναζητείται και τρόπος απεξάρτησης από την πράσινη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας. Ετσι η Σερβία, έγραψαν οι Ιταλοί, δεσμεύθηκε να προμηθεύει ευρωπαϊκές εταιρείες όπως οι Volkswagen, Mercedes-Benz, Stellantis. Το deal θα αποφέρει στη Σερβία έως και 10 δισ. ευρώ, όμως υπάρχουν αντιδράσεις.

Οι περισσότεροι Σέρβοι (το 53%) αντιτίθενται στη λειτουργία του ορυχείου, τα δικαιώματα του οποίου ανήκουν στην αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto. Οι διαμαρτυρόμενοι προβάλλουν περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και την υποκρισία των Γερμανών όσον αφορά την περιβόητη πράσινη συνείδησή τους. Για τη συγκεκριμένη ιστορία έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις κατά το παρελθόν, στις οποίες συμμετείχε ακόμη και ο τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς.

Στη Γερμανία όσοι αντιπολιτεύονται την τριμερή συγκυβέρνηση υπό τον Σολτς λένε ότι η στάση της απέναντι στη Σερβία είναι ντροπιαστική – την αντιμετωπίζει, ξαναλένε, σαν αποικία και ξεχνώντας κάθε οικολογική δέσμευση, την ώρα που η κυβέρνηση του Βελιγραδίου προσπαθεί να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά (δηλαδή στα γερμανικά) πρότυπα. Η άμυνα του Σολτς είναι απλή: διατείνεται ότι δεν γίνεται να παραπονιέσαι για τη μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα και συγχρόνως να αδρανείς και να μη λαμβάνεις αποφάσεις για εξορύξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...