Τη λήψη μέτρων εις βάρος του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, ο οποίος επιμένει να διατηρεί οικονομική και προσωπική σχέση με το Κρεμλίνο, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς –μια αμήχανη πολιτικά στιγμή, καθώς και οι δύο είναι από το SPD.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ανταπόκριση από το Βερολίνο της Φαίης Καραβίτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει τον δραστικό περιορισμό των ειδικών προνομίων που απολαμβάνει, ως πρώην καγκελάριος, ο Γκερχαρντ Σρέντερ, λόγω της παραμονής του στα εποπτικά συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.
Σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα καταργηθεί άμεσα η παροχή γραφείου στην Μπούντεσταγκ, ενώ από την Πέμπτη 19 Μαΐου θα σταματήσει και η αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτό συνεργατών του Σρέντερ. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι ο 78χρονος πρώην καγκελάριος δεν έχει πλέον δραστηριότητες οι οποίες να δικαιολογούν τη διατήρηση γραφείου.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα διατηρήσει πάντως την προσωπική του ασφάλεια, εφόσον το Εγκληματολογικό Τμήμα της Αστυνομίας εξακολουθήσει να αξιολογεί τον κίνδυνο για το πρόσωπό του, όπως έως τώρα, ενώ δεν θα αλλάξει κάτι και στη σύνταξή του, παρά το γεγονός ότι τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχαν ζητήσει να καταργηθεί. Επειτα από νομική εξέταση, όμως, θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανότατα αντισυνταγματικό.
Ταυτόχρονα επανέρχεται και η συζήτηση σχετικά με το μέλλον του πρώην καγκελάριου στο κόμμα του, το SPD. Την Τετάρτη η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, ζήτησε την διαγραφή του. Ερωτώμενη εάν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να παραμείνει στο SPD, η υπουργός απάντησε εμφατικά: «Αποκλείεται!».
Ο Σρέντερ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 ως το 2005, έγινε μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή, ένας στενός φίλος, αν όχι υπάλληλος, του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχει πάρει έως τώρα αποστάσεις από τον ρώσο πρόεδρο, ενώ διατηρεί τη θέση του στο εποπτικό συμβούλιο της Rosneft και στο προεδρείο του συμβουλίου των μετόχων της ρωσικής εταιρείας Nord Stream. Επιπλέον, τον Ιούνιο κρίνεται η θέση που διεκδικεί στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News