458
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Μπάρι για τη σύνοδο του G7. Τώρα δηλώνει οπαδός των θέσεων του Μακρόν | REUTERS/Alessandro Bianchi

Υπέκυψε και ο Σόιμπλε στη γοητεία του Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 09:03
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Μπάρι για τη σύνοδο του G7. Τώρα δηλώνει οπαδός των θέσεων του Μακρόν
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Υπέκυψε και ο Σόιμπλε στη γοητεία του Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 09:03

Είναι μια ανατροπή. Ως τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανιζόταν ως ο σκληρός απέναντι στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ως αυτός που τον αδειάζει και δεν αποδέχεται τις θέσεις του για μια δικαιότερη κατανομή πόρων και δυνάμεων στην ΕΕ. Ομως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με μια συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel, φαίνεται να επιχειρεί μια στροφή και συμμερίζεται πλέον την άποψη του Εμανουέλ Μακρόν πως η χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών από τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη.

Να είναι και αυτό ένα «δώρο» του Βερολίνου προς τον νέο ηγέτη της Γαλλίας, εν όψει και της συνάντησής του με την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα; Ισως. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Μακρόν διαλαλεί ότι θα προωθήσει μια ακόμη πιο στενή ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και φαίνεται να έχει σύμμαχο ακόμα και τον «σκληρό» Σόιμπλε, που διαφοροποιείται από την σκληρή γραμμή των συντηρητικών στους κόλπους του CDU.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ερωτηθείς εάν ο Μακρόν έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη χρειάζονται μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», ο Σόιμπλε απαντά πως «δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια κοινότητα μεταξύ κρατών διαφορετικών επιπέδων ισχύος αν δεν υπάρξει μια κάποια εξισορρόπηση».

«Αυτό αντανακλάται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και στα προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα, και για αυτό υπάρχουν χώρες οι οποίες συνεισφέρουν και χώρες που εισπράττουν στην Ευρώπη. Μια ένωση δεν μπορεί να υπάρξει εάν τα ισχυρότερα μέλη της δεν εγγυηθούν για τα πιο αδύναμα», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει δεχτεί την κριτική του Μακρόν για το υψηλό εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας.

Και εδώ ο Σόιμπλε κάνει την έκπληξη και αποδέχεται την κριτική. «Είναι σωστό ότι το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό» παραδέχεται. «Τα επόμενα χρόνια θα πέσει, ήδη προδιαγράφεται κάτι τέτοιο, και είναι σωστό. Αλλά όποιος μας επικρίνει, θα πρέπει να αναρωτηθεί τους λόγους που οι εξαγωγές μας είναι τόσο ισχυρές… οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, αλλά οφείλονται στη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας αλλά και στο ότι είμαστε τμήμα της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Νράγκι αποφάσισε πολιτική μηδενικών επιτοκίων και εισέπραξε διεθνή αποδοχή, από το ΔΝΤ μέχρι τον Μακρόν. Λόγω αυτής η ισοτιμία του ευρώ έπεσε, κάτι που έκανε τα γερμανικά προϊόντα ακόμη πιο φτηνά και ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά. Εάν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά πλεονάσματα θα ήταν τα μισά», λέει ο Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα προβάλει ενστάσεις αν η Κομισιόν επιτρέψει η Γαλλία να μην τηρήσει απαρέγκλιτα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμά της: «Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίζει τους κανόνες για τους (εθνικούς) προϋπολογισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει πως «η γερμανική κυβέρνηση και εγώ ουδέποτε προβάλαμε ένσταση σε μια απόφαση της Κομισιόν για το πώς αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...