Τον διχασμό στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, ανάμεσα στους δύο πυλώνες του κόμματος, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον τότε υπουργό Οικονομικών (και σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσταγκ) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με πεδίο αντιπαράθεσης τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση και στο ενδεχόμενο ενός Grexit, αποκάλυψε ο διεκδικητής της ηγεσίας του CDU Φρίντριχ Μερτς.
Τα λόγια του Μερτς έρχονται ως επιβεβαίωση ότι την κρίσιμη περίοδο, 2015-2016, η Μέρκελ ήταν εκείνη που γλίτωσε την Ελλάδα από τα χειρότερα. Και αντιστρόφως ότι η στάση τότε της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτή που είχε προσφέρει στον Σόιμπλε μια ευκαιρία για μια πολιτική ρεβάνς· την οποία ευτυχώς δεν πήρε ποτέ…
Οπως σημειώνει η «Καθημερινή» στην ανταπόκρισή της από το Βερολίνο, ο Μερτς, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης επιβεβαίωσε κάτι που φημολογείτο χρόνια τώρα: ότι το ζήτημα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, ενώ στις συζητήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών είχε τεθεί και ζήτημα μεταπήδησης του Σόιμπλε στην καγκελαρία!
Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel, που ανέφερε ότι ο Σόιμπλε προώθησε παρασκηνιακά την υποψηφιότητα Μερτς αποδεικνύεται τώρα ότι λίγα χρόνια νωρίτερα οι όροι ήταν αντίστροφοι: η συνωμοσία των δύο ανδρών και μάλιστα την εποχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποσκοπούσε στην αμφισβήτηση και αντικατάσταση της καγκελαρίου από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της.
Κάτι που επίσης αποδεικνύεται είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε μαύρα μεσάνυχτα για το τι πραγματικά ήθελαν και σκέφτονταν στο Βερολίνο και ουσιαστικά, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του πρώτου εξαμήνου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης, έπαιζαν το προσωπικό πολιτικό παιχνίδι του Σόιμπλε, προσφέροντάς του ευκαιρίες για να ροκανίσει την καρέκλα της Μέρκελ (της πολιτικού που του είχε αρπάξει την αρχηγία του CDU μέσα από τα χέρια το 2000).
Ο Μερτς έφτασε στο σημείο να πει πως οι δύο άνδρες συμφωνούσαν ότι οι χειρισμοί της Μέρκελ στο ελληνικό και προσφυγικό ζήτημα οδήγησαν στην αύξηση της επιρροής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Μιλούσαμε συχνά για την κατάσταση στο Βερολίνο, ήδη εδώ και δύο με τρία χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε μία σειρά από τοπικές αναμετρήσεις, τις οποίες χάσαμε. Αμφότεροι μοιραζόμαστε μια βαθιά ανησυχία για την ενίσχυση της AfD. Εχουμε και οι δύο την άποψη ότι δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί αυτό σε τέτοιο βαθμό, ότι μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
Εξηγώντας εξάλλου τις συνομιλίες με τον στενό του φίλο, ο Μερτς παραδέχθηκε ότι «πάντα υπήρχε το ερώτημα στο τραπέζι, κατά πόσον θα μπορούσε να αναλάβει την καγκελαρία ή όχι». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σόιμπλε τότε του είπε: «Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να σου έχω εμπιστοσύνη». Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ο Σόιμπλε να διακηρύσσει το 2015 ότι είναι πιστός απέναντι στη δημοκρατική του αποστολή, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι υπήρξε πιστός και έναντι της καγκελαρίου. Λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Βαυαρίας και της Εσσης το περασμένο φθινόπωρο, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέλλον της Μέρκελ: «Δεν είναι πια τόσο αδιαμφισβήτητη όσο πριν από τρεις κοινοβουλευτικές περιόδους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News