593
O Τσέισεν Γκλέζμαν και o Πιτ Μπούτιτζιτζ στην πρώτη φωτογραφία τους ως νέοι γονείς | TWITTER/@PETEBUTTIGIEG via REUTERS

Ο σιωπηρός αγώνας ενός ομοφυλόφιλου υπουργού

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 15:24
O Τσέισεν Γκλέζμαν και o Πιτ Μπούτιτζιτζ στην πρώτη φωτογραφία τους ως νέοι γονείς
|TWITTER/@PETEBUTTIGIEG via REUTERS

Ο σιωπηρός αγώνας ενός ομοφυλόφιλου υπουργού

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 15:24

Δηλωμένος ομοφυλόφιλος, πολύγλωσσος, με σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια, βετεράνος του πολέμου του Αφγανιστάν, πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ έγινε ευρέως γνωστός στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, διεκδικώντας το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του και στήριξε τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αφότου κέρδισε την εξουσία, του προσέφερε το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.

Πρόσφατα ο 39χρονος Πιτ Μπούτιτζιτζ και ο 32χρονος σύζυγός του, ονόματι Τσέισεν Γκλέζμαν, έγιναν γονείς της Πενέλοπε Ρόουζ και του Τζόζεφ Ογκουστ, δύο βρέφη τα οποία γεννήθηκαν την 17η Αυγούστου και υιοθετήθηκαν από το ζευγάρι πριν από μερικές ημέρες.  Τα δύο νέα μέλη της οικογένειας προσφέρουν στον αμερικανό πολιτικό ακόμη μία σημαντική πρωτιά: ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος υπουργός στην ιστορία των ΗΠΑ κατέστη και ο πρώτος που απέκτησε παιδιά. Μάλιστα κοινοποίησε ο ίδιος το χαρμόσυνο γεγονός, αναρτώντας στο Instagram μία ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία οι δύο γονείς κοιτάζονται περιχαρείς στα μάτια, με τα μωρά τους αγκαλιά.

Ο αμερικανός υπουργός Μεταφορών εξέφρασε τις ευχαριστίες, τις δικές του και του συζύγου του, για τις θερμές ευχές που έλαβαν μετά την ανακοίνωση της ευχάριστης είδησης. «Με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε την Πενέλοπε Ρόουζ και τον Τζόσεφ Ογκουστ Μπούτιτζετζ στην οικογένειά μας», πρόσθεσε, δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Γιος του Τζόζεφ Μπούτιτζιτζ, περίφημου καθηγητή Φιλολογίας με καταγωγή από τη Μάλτα που κατέστησε γνωστό το έργο του Αντόνιο Γκράμσι στις ΗΠΑ, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ είναι ήδη ένας βετεράνος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με οκταετή θητεία στην υπηρεσία Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού ενώ υπηρέτησε και στο Αφγανιστάν επί επτά μήνες το 2014.

Εξελέγη δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ το 2011, σε ηλικία 29 ετών, καταφέρνοντας να αλλάξει τη μοίρα της γενέτειράς του. Η πρώην βιομηχανική πόλη της Ιντιάνα βρισκόταν σε παρακμή εκείνη την περίοδο, αλλά ο Μπούτιτζιτζ της προσέφερε μια δεύτερη ευκαιρία, μετατρέποντας τις πρώην εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Studebaker σε κέντρο επεξεργασίας δεδομένων, τόσο εξειδικευμένο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Code for America, μίας ΜΚΟ που επιδιώκει τη βελτίωση (μέσω της υψηλής τεχνολογίας) των διαδικασιών διακυβέρνησης στις ΗΠΑ σε περιφερειακό/δημοτικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, το 2019, ο «Mayor Pete», o «Δήμαρχος Πιτ», όπως τον αποκαλούσαν οι συντοπίτες του, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και να συστηθεί σε όλους τους Αμερικανούς, διεκδικώντας το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Κατέστη, έτσι, ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος διεκδικητής του Λευκού Οίκου στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ επικράτησε κιόλας στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα. Παρότι ήταν τρίτος στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών, έντεκα μήνες μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του αποφάσισε να αποσυρθεί, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να δώσουν την ψήφο τους στον νυν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημαντική βοήθεια προσέφερε και στην Κάμαλα Χάρις, συνδράμοντάς την να προετοιμαστεί για την τηλεμαχία της με το νούμερο δύο της κυβέρνησης Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, πρώην κυβερνήτη της Ιντιάνα, δηλαδή της πολιτείας του Πιτ Μπούτιτζιζ. «Εκείνη την περίοδο ο σύζυγός του, Τσέστεν και ο σύζυγος της Χάρις, Νταγκ Εμχοφ, έγιναν καλοί φίλοι: τους ενώνει πλέον ο ιδιότυπος ρόλος των συζύγων της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου και του πρώτου ομοφυλόφιλου υπουργού», επισημαίνει στην ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη η Αννα Λομπάρντι της La Repubblica.

Επί μήνες, περισσότερο από έναν χρόνο, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ και σύζυγός του προσπαθούσαν  να πείσουν τους κοινωνικούς λειτουργούς ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να γίνουν γονείς. Παραλίγο να τα καταφέρουν τον περασμένο Ιούλιο, αλλά την τελευταία στιγμή η εγκυμονούσα αποφάσισε να κρατήσει το παιδί και να το μεγαλώσει η ίδια.

«Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία, γεμάτη απογοήτευση και ελπίδα», είχε αποκαλύψει ο Τσέισεν Γκλέζμαν στην Washington Post, κάνοντας λόγο για «συναισθηματική οδύσσεια». Η «υπόθεση Πελαργός», σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, ολοκληρώθηκε τελικά με απόλυτη επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο. Οχι μόνο για τους ευτυχισμένους γονείς, αλλά και για όλα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η φωτογραφία των δύο πατεράδων, που κοιτάζονται περιχαρείς στα μάτια με τα παιδιά τους αγκαλιά, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα κατά των προκαταλήψεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...