1072
Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στην τελετή έναρξης του 20ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας | REUTERS/Thomas Peter

Ο Σι άνοιξε το συνέδριο του ΚΚ Κίνας υποσχόμενος να διευθετήσει το ζήτημα της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2022, 10:50
Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στην τελετή έναρξης του 20ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
|REUTERS/Thomas Peter

Ο Σι άνοιξε το συνέδριο του ΚΚ Κίνας υποσχόμενος να διευθετήσει το ζήτημα της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2022, 10:50

Την Κυριακή το πρωί ξεκίνησε το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στο Πεκίνο, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να αναμένει την έγκριση της τρίτης θητείας του.

Κατά τον εναρκτήριο λόγο του, ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την αποφασιστική στάση της χώρας του στο ζήτημα της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, ενώ προειδοποίησε την Ταϊβάν ότι οι «τροχοί της Ιστορίας» στρέφονται προς τη λήψη ελέγχου της νησιωτικής δημοκρατίας από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το πιο σημαντικό συνέδριο του ΚΚ Κίνας την τελευταία πενταετία αναμένεται να λήξει με την παράταση, για ακόμη πέντε χρόνια, της παραμονής του Σι στην εξουσία, «χρίζοντάς» τον έτσι στον ισχυρότερο ηγέτη της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ.

Ο δίωρης διάρκειας λόγος του κινέζου προέδρου ενώπιον των συνέδρων συνόψισε τα σχέδια και τις ελπίδες του για τη μεγάλη χώρα του. Ο Σι έθεσε τις γενικές αρχές της πολιτικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει, οι οποίες προοιωνίζονται ακόμη πιο έντονο κοινωνικό έλεγχο και επιθετικότερη στάση απέναντι στη Δύση.

Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας η χώρα του ενδυνάμωσε την παγκόσμια επιρροή της και έστειλε ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να σταθεί ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν – αναφερόμενος, προφανώς, χωρίς να τις ονοματίσει, στις ΗΠΑ. «Θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μια ειρηνική επανένωση, αλλά δεν θα δεσμευτούμε ποτέ ότι θα  εγκαταλείψουμε τη χρήση βίας. Επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε.

«Διεξήγαμε με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και καταδείξαμε την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, αντιτασσόμενοι στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν», υπογράμμισε επίσης ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου.

Ο Σι Τζινπίνγκ χαιρετά τους συνέδρους (REUTERS/Thomas Peter)

Επίσης, σημείωσε ότι το Χονγκ Κονγκ πέρασε «από το χάος στη διακυβέρνηση» από τότε που το Πεκίνο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας, όπου πολυπληθείςς φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις διεξάγονταν το 2019, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να συντρίψει το κίνημα αμφισβήτησης, φέρνοντας νόμους εθνικής ασφάλειας που θα πατάξουν κάθε εγκληματικό στοιχείο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μια στροφή προς το καλύτερο για την περιοχή».

Πολλοί Ταϊβανέζοι ανησυχούν ότι τα μέτρα καταστολής στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν προάγγελο της δικής τους μοίρας, σε περίπτωση που τεθούν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους, η Ταϊβάν θα πρέπει να «επανενωθεί» με τη μαμά Κίνα, στο πλαίσιο της επίτευξης μιας «εθνικής αναγέννησης», για την οποία ο Σι είπε πως «θα πρέπει, χωρίς καμια αμφιβολία, να επιτευχθεί», αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα από το κομματικό ακροατήριο.

Προστασία της «υγείας του λαού»

Ενα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι η διατήρηση ή μη της αυστηρής στρατηγικής περί «μηδενικής COVID-19», η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προεδρία του Σι. Ο ίδιος σημείωσε σχετικά ότι, μέσω της πολιτικής αυτής, η Κίνα έβαλε τις ανθρώπινες ζωές πάνω από όλα.

Η Κίνα «προστάτευσε στον ύψιστο βαθμό την ασφάλεια και την υγεία του λαού και εξασφάλισε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, συντονίζοντας την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο Σι υπερασπίστηκε επίσης την εκστρατεία του κατά της διαφθοράς, έναντι των επικριτών του, που τον κατηγορούν ότι είχε ως στόχο να καταστρέψει τους αντιπάλους του και να εδραιώσει την εξουσία του.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς κατήγαγε συντριπτική νίκη και εδραιώθηκε πλήρως, εξαλείφοντας τους σοβαρούς, λανθάνοντες κινδύνους στους κόλπους του κόμματος, του κράτους και του στρατού», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1,5 εκατ. άνθρωποι τιμωρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, την οποία ο Σι ξεκίνησε μόλις ανέβηκε στην εξουσία, το 2012, ώστε να εκδιωχθούν οι «τίγρεις» (ανώτεροι ηγέτες) και οι «μύγες» (κατώτεροι αξιωματούχοι) που διψούσαν για δωροδοκίες. Η επιχείρηση «κάθαρσης» αποκτούσε ολοένα πιο αυταρχικό χαρακτήρα καθώς πλησίαζε το συνέδριο.

Οι περίπου 2.300 σύνεδροι του KKK, που βρίσκονται στο Πεκίνο εκπροσωπώντας όλες τις επαρχίες –ορισμένοι, μάλιστα, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές– θα διορίσουν έως το ερχόμενο Σάββατο τη νέα Κεντρική Επιτροπή, ένα είδος κοινοβουλίου του κόμματος, που απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη. Το Πολιτικό Γραφείο και οι 25 επικεφαλής του συνιστούν το όργανο λήψης αποφάσεων της Επιτροπής.

Στην πραγματικότητα οι σύνεδροι θα επικυρώσουν μόνο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκ των προτέρων από τις διάφορες πτέρυγες του ΚΚΚ. Ετσι, εξάλλου, ανήλθε στην εξουσία το 2012 ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επελέγη ως ο άνθρωπος που θα συνέβαλλε στον συμβιβασμό  των πτερύγων, προτού, με την πάροδο των ετών, επιβάλει απόλυτα την εξουσία του.

Καίριας σημασίας θα είναι η σύνθεση της μελλοντικής Μόνιμης Επιτροπής, της ομάδας των επτά ή εννέα προσωπικοτήτων στην κορυφή της εξουσίας. Ωστόσο, ο Σι δεν αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να κάνει καμία νύξη αναφορικά με τον πιθανό διάδοχό του.

Η αντίδραση της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την κυριαρχία της, ούτε θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία, και ο λαός της αντιτίθεται σαφώς στην ιδέα του Πεκίνου για διαχείρισή της ως «μία χώρα, δύο συστήματα», ανακοίνωσε την Κυριακή το πρωί το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουεν, απαντώντας στα όσα διακήρυξε ο Σι Τζινπίνγκ.

Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή είναι κοινή ευθύνη και των δύο πλευρών και μια συνάντηση στο πεδίο των μαχών δεν αποτελεί επιλογή, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ταϊβάν.

Κάλεσμα προς Κιμ Γιονγκ Ουν

Εν τω μεταξύ, σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Σι τόνισε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ, το Πεκίνο και η Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσουν την επικοινωνία, την ενότητα και τη συνεργασία τους, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η επιστολή του Σι Τζινπίνγκ εστάλη ως απάντηση σε εκείνη που είχε στείλει νωρίτερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο της Κίνας ενόψει του συνεδρίου του ΚΚΚ.

Μεταξύ άλλων, ο κινέζος πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας και «να υπερασπιστεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόσο στην περιοχή όσο και στον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με το KCNA. Η υποστήριξη του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ σημειώνεται εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο, με τη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων και να φέρεται έτοιμη για την πρώτη πυρηνική δοκιμή της μετά το 2017.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει απειλήσει τη Νότια Κορέα με «συντριπτικά στρατιωτικά αντίμετρα» καταγγέλλοντας «προκλήσεις» της Σεούλ στα σύνορα των δύο χωρών.

Οταν ρωτήθηκε την Παρασκευή σχετικά με τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κάλεσε Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης και να εργαστούν για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...