321
Ο Σι Τζινπίνγκ επιθεωρεί στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο | EPA/WU HONG

Ο Σι συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο Πεκίνο: Αλλαξε τους επικεφαλής της μονάδας πυρηνικών όπλων

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 14:44
Ο Σι Τζινπίνγκ επιθεωρεί στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο
|EPA/WU HONG

Ο Σι συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο Πεκίνο: Αλλαξε τους επικεφαλής της μονάδας πυρηνικών όπλων

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 14:44

Μετά την εξαφάνιση και απομάκρυνση του Τσιν Γκανγκ από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται πως προχώρησε σε νέα εκκαθάριση, αυτή τη φορά στον στρατό.

Οι δύο επικεφαλής της ελίτ μονάδας που διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, αντικαταστάθηκαν, αφού πρώτα χάθηκαν από τη δημόσια σφαίρα «για μήνες».

Πρόκειται για τον στρατηγό Λι Γιουτσάο, διοικητή της Μονάδας Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και του βοηθού του Λιου Γκουανγκμπίν.

Στη θέση τους τοποθετήθηκαν ο πρώην υποδιοικητής του πολεμικού ναυτικού Γουάνγκ Χουμπίν και το μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σου Σισένγκ.

Οπως ανέφερε το BBC, πρόκειται για τις σημαντικότερες αλλαγές στην κινεζική στρατιωτική ηγεσία εδώ και μία δεκαετία περίπου, από το 2014.

«Η τελευταία εκκαθάριση είναι σημαντική, καθώς η Κίνα σχεδιάζει τις μεγαλύτερες αλλαγές στην πυρηνική της στρατηγική εδώ και δεκαετίες», είπε ο Λάιλ Μόρις, ειδικός στην διεθνή πολιτική και εθνική ασφάλεια στο Ινστιτούτο Ασιατικής Πολιτικής.

«Ο Σι έχει πάρει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τη διαφθορά στις τάξεις τους και έχει επισημάνει ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η πλήρης υποταγή στο Κόμμα», τόνισε.

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι πρόεδρος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της Κίνας, της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Σε μία σύσκεψη τον περασμένο μήνα, ο κινέζος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να εστιάσουν τις προσπάθειές τους «στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στην οργάνωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, σε τομείς όπως η διατήρηση της απόλυτης εξουσίας του Κόμματος στον στρατό», σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.

Επισήμως, το Πεκίνο δεν έχει δώσει πληροφορίες για την τύχη των δύο στρατιωτικών που αντικαταστάθηκαν, όμως η South China Morning Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι είναι αντικείμενο έρευνας από την υπηρεσία κατά της διαφθοράς, όπως και ο Ζανγκ Ζενζόνγκ, πρώην υποδιοικητής του στρατηγού Λι.

Τα δύο πρόσωπα της νέας στρατιωτικής διοίκησης ανακοινώθηκαν μία ημέρα πριν την 96η επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Και οι δύο προήχθησαν στον βαθμό του στρατηγού, τον ανώτατο για εν ενεργεία στρατιωτικούς στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...