439
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στη Μόσχα, τον Μάρτιο | EPA/XINHUA / Xie Huanchi

Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 12:23
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στη Μόσχα, τον Μάρτιο
| EPA/XINHUA / Xie Huanchi

Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 12:23

Οταν ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, τον προειδοποίησε να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι το Πεκίνο ανησυχεί για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, ακόμη και αν προσφέρει σιωπηρή υποστήριξη στη Μόσχα, σύμφωνα με δυτικούς και κινέζους αξιωματούχους, που επικαλούνται οι Financial Times.

«Είναι μία σημαντική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στην απειλή για χρήση πυρηνικών από τον παρανοϊκό ρώσο τρομοκράτη», έγραψε στο Telegram ο Αντριι Γερμάκ, ο προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επισημάνουν ότι ο Σι έπεισε τον ρώσο πρόεδρο να κάνει πίσω στις απειλές του για τα πυρηνικά.

Η «επιτυχία» αυτή του Σι είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Κίνα έχει αντιταχθεί σθεναρά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία στις δημόσιες δηλώσεις της.

Οπως ανέφεραν οι FT, η προειδοποίηση του Σι, φαίνεται να έπεισε τους Δυτικούς ότι η Κίνα υποστηρίζει τη δημόσια ρητορική της και πίσω από κλειστές πόρτες.

«Οι Κινέζοι παίρνουν τα εύσημα για την αποστολή του μηνύματος σε κάθε επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η επίσκεψη του Σι «μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και οι Κινέζοι το έχουν καταστήσει πολύ, πολύ σαφές».

Ενας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο Σι είπε στον Πούτιν προσωπικά να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η στάση της Κίνας κατά της χρήσης τους συμπεριλήφθηκε στις γραπτές θέσεις του Πεκίνου για ειρήνη στην Ουκρανία.

Η καταδίκη της χρήσης πυρηνικών όπλων στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών προστέθηκε σχεδόν σίγουρα κατόπιν εντολής της Κίνας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Μια ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία ή σε έναν από τους ευρωπαίους συμμάχους της θα κινδύνευε να στρέψει την ήπειρο εναντίον της Κίνας, τόνισε ο αξιωματούχος, ενώ η συνεχής πίεση από το Πεκίνο να αποτρέψει μια τέτοια πράξη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη.

Παράλληλα, άνθρωποι κοντά στο Κρεμλίνο λένε ότι ο ρώσος ηγέτης αποφάσισε ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα δώσουν στη Ρωσία κάποιο πλεονέκτημα στον πόλεμο, ανέφεραν οι FT.

Μια πυρηνική επίθεση ήταν πιθανό να μετατρέψει ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία έχει καταλάβει, σε ραδιενεργή έρημο, ενώ δεν θα βοηθούσε τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ρώσων ειδικών.

Πάντως, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα:«Οχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω». Και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες περιέγραψαν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούτιν-Σι. «Ολα τα υπόλοιπα είναι κατασκεύασμα», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...