447
Ο Ουγκούρ Σαχίν λέει ότι προς το παρόν προέχει να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, ιδίως με τις «αναμνηστικές» δόσεις | EPA/BERND VON JUTRCZENKA / POOL

Ο Σαχίν της BioNTech αισιοδοξεί για τη μετάλλαξη Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 21:06
Ο Ουγκούρ Σαχίν λέει ότι προς το παρόν προέχει να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, ιδίως με τις «αναμνηστικές» δόσεις
|EPA/BERND VON JUTRCZENKA / POOL

Ο Σαχίν της BioNTech αισιοδοξεί για τη μετάλλαξη Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 21:06

Μία ψύχραιμη φωνή ακούγεται από τη Γερμανία για τον κορονοϊό τύπου Ομικρον: ο τουρκογερμανός ογκολόγος ιατρός και επιχειρηματίας Ουγκούρ Σαχίν, εκ των συνιδρυτών της εταιρείας BioNTech η οποία συνυπογράφει με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer το γνωστό αντικορονοϊκό εμβόλιο, δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό Economist ότι ο ίδιος δεν πανικοβάλλεται από τις μεταλλάξεις του ιού της Γουχάν, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε αναμενόμενες.

Η αισιόδοξη τοποθέτηση του Σαχίν, λέει ο Economist, κάνει κοντράστ με τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Βέβαια, ο Μπανσέλ μίλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο έπειτα από την πρώτη και μάλλον υπερβολική αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη μετάλλαξη Ομικρον, καθώς ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «πολύ μεγάλο κίνδυνο».

Ο Σαχίν είπε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων θα σταματήσει την αναπαραγωγή της Ομικρον και ότι οι έχοντες κάνει και την «αναμνηστική» δόση θα περάσουν την ίωση της νέας μετάλλαξης «ελαφριά ή μέτρια». Κατά τον ιατρό και μπίζνεσμαν, το δικό του εμβόλιο ενδέχεται να χρειάζεται κάποια προσαρμογή, ωστόσο το πιο σημαντικό πράγμα προς το παρόν είναι να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, ιδίως με τις «αναμνηστικές» δόσεις.

Η BioNTech έχει ανακοινώσει (στις 26 Νοεμβρίου) ότι θα εξετάσει εργαστηριακώς την Ομικρον δύο εβδομάδες προτού αποφασίσει αν απαιτείται νέο εμβόλιο. Προς το παρόν ο Σαχίν τοποθετήθηκε πιθανολογώντας ότι τα άτομα με την «αναμνηστική» δόση προστατεύονται, όμως οι έχοντες κάνει μόνο δύο δόσεις μπορεί και όχι. Το Economist έγραψε ότι στην BioNTech ήδη συλλέγουν δεδομένα, ενώ έθεσε τον προβληματισμό αν τα υπάρχοντα αντικορονοϊκά εμβόλια πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Ο Σαχίν απάντησε μάλλον υπαινικτικά, λέγοντας απλώς ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως ο ιός θα σταματήσει να μεταλλάσσεται. Ετσι η μετάλλαξη Ομικρον υποβάλλει την ιδέα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια πρέπει να ενημερώνονται κάθε δύο χρόνια και, συνεπώς, οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιάζονται περιοδικώς. Ο Σαχίν επανέλαβε ότι σημασία τώρα έχει η ενίσχυση των εμβολίων με την τρίτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης αποφάσισαν η Βρετανία (τρίμηνο) και η Γερμανία (πεντάμηνο, ίσως και λιγότερο πια) και ότι στην Ελλάδα ισχύει πάντα η εξάμηνη απόσταση από τη δεύτερη στην τρίτη δόση.

Το οποιοδήποτε νέο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στην Ομικρον, δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2022. Ωστόσο μέχρι τότε η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπά με σφοδρότητα την Ευρώπη. Για την προστασία των Ευρωπαίων από τη Δέλτα, λοιπόν, ο Σαχίν υπολόγισε ότι το 86% του πληθυσμού χρειάζεται αντισώματα, καθώς ένας μολυσμένος μεταδίδει τον ιό σε επτά άτομα. Η Ομικρον εικάζεται ότι είναι ακόμη περισσότερο μεταδοτική μετάλλαξη, έτσι το ποσοστό που απαιτείται για τη συλλογική ανοσοποίησή μας ανεβαίνει στο 92%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...