604
Ο Μαρκ Ρούτε στις πρόσφατες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την D Day, στη Νορμανδία | REUTERS/Benoit Tessier

Ο Ρούτε θα είναι ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ – τον ενέκρινε και ο Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 12:24
Ο Μαρκ Ρούτε στις πρόσφατες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την D Day, στη Νορμανδία
|REUTERS/Benoit Tessier

Ο Ρούτε θα είναι ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ – τον ενέκρινε και ο Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 12:24

Ο Μαρκ Ρούτε, ο απερχόμενος oλλανδός πρωθυπουργός, αναμένεται να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αφού εξασφάλισε τη στήριξη του Βίκτορ Ορμπαν με την υπόσχεση να μην αναπτύξει δυνάμεις της Βουδαπέστης και να μην δαπανήσει ουγγρικά χρήματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο φιλορώσος ούγγρος πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ρούτε, μετά από συνάντηση μαζί του με αποτέλεσμα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, να δηλώσει ότι η διαδικασία επιλογής θα λήξει «πολύ σύντομα».

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Ορμπαν έγραψε στο Χ ότι «η Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ» και δημοσίευσε μια επιστολή διαβεβαίωσης που είχε λάβει από τον ολλανδό πολιτικό νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Σε αυτήν, ο Ρούτε έγραφε στον Ορμπαν: «Γνωρίζω το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του Γενς Στόλτενμπεργκ και εσάς σχετικά με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Αντιλαμβάνομαι ότι τονίσατε ότι δεν θα συμμετάσχουν Ούγγροι σε αυτές τις δραστηριότητες και κανένα ουγγρικό κονδύλι δεν θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξή τους».

Ο 57χρονος Ολλανδός πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί τη δέσμευση που δόθηκε στην Ουγγαρία, γράφοντας ότι «σε μια πιθανή μελλοντική ιδιότητα ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, θα υποστηρίξω πλήρως αυτό το αποτέλεσμα των συνομιλιών» και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ για τη μελλοντική μας δέσμευση -όποια κι αν είναι αυτή».

Η Σλοβακία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της οποίας διατηρεί στενή σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τον Ρούτε.

Ο Πέτερ Πελεγκρίνι, πρόεδρος της χώρας, δήλωσε σχετικά: «Η Σλοβακική Δημοκρατία θα υποστηρίξει τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως επικεφαλής της συμμαχίας».

Οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ επιλέγονται με συναίνεση από τα 32 μέλη της συμμαχίας, και με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να δηλώνουν υπέρ του Ρούτε, αυτό αφήνει μόνο τη Ρουμανία να μην έχει δηλώσει ακόμα τη στήριξή της.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, ήταν επίσης υποψήφιος, αλλά δεν έχει συγκεντρώσει καμία υποστήριξη και αναμένεται ότι θα αποσυρθεί σύντομα.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η προσπάθεια αντικατάστασής του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

«Με την ανακοίνωση του Ορμπαν σήμερα, νομίζω ότι είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία των συμμάχων για την επιλογή του επόμενου γενικού γραμματέα. Ο Μαρκ Ρούτε είναι ένας πολύ ισχυρός υποψήφιος. Eχει μεγάλη εμπειρία ως πρωθυπουργός. Είναι στενός φίλος και συνάδελφος.

»Πιστεύω ακράδαντα ότι πολύ σύντομα η Συμμαχία θα έχει αποφασίσει για τον διάδοχό μου και αυτό θα είναι καλό για όλους μας, για το ΝΑΤΟ αλλά και για μένα», δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, έγινε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ το 2014 και η θητεία του είχε παραταθεί επανειλημμένα αφού η Συμμαχία δεν κατάφερνε να βρει διάδοχο. Αλλά φέτος, αφού ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο, ο Ρούτε προτάθηκε και κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κεντροδεξιός Ρούτε είναι πρωθυπουργός της Ολλανδίας εδώ και 14 χρόνια, αλλά δήλωσε ότι θα παραιτηθεί πριν από ένα χρόνο και αναμένεται να αντικατασταθεί σύντομα μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις συνασπισμού για τον σχηματισμό νέας ολλανδικής κυβέρνησης.

Γνωστός ως «Teflon Μαρκ» για την ικανότητά του να παραμένει στην εξουσία εν μέσω δύσκολων καταστάσεων, ο Ρούτε συνέχισε επίσης να διδάσκει κοινωνικές επιστήμες μία ημέρα την εβδομάδα σε σχολεία της Χάγης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, ανέφερε ο Guardian.

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής του στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, σε μια εποχή που η Ουκρανία αναζητά περαιτέρω βοήθεια μπροστά στις νέες επιθέσεις της Ρωσίας.

Ο Ρούτε αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της Συμμαχίας μετά τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...