500
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ και τα παιδιά του, από αριστερά, Λάχλαν, Ελίζαμπεθ, Τζέιμς και Προύντενς | Fox Corp, Wikipedia / Creative Protagon

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ στο δικαστήριο – ξεκινά η μεγάλη μάχη για τη διαδοχή

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 14:10
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ και τα παιδιά του, από αριστερά, Λάχλαν, Ελίζαμπεθ, Τζέιμς και Προύντενς
|Fox Corp, Wikipedia / Creative Protagon

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ στο δικαστήριο – ξεκινά η μεγάλη μάχη για τη διαδοχή

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 14:10

Ενα δικαστήριο στη Νεβάδα ξεκίνησε την κεκλεισμένων των θυρών εξέταση αποδεικτικών στοιχείων σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να καθορίσει ποιος θα ελέγξει την αυτοκρατορία των ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοκ μετά τον θάνατό του.

Ο 93χρονος Μέρντοκ έφτασε στο δικαστήριο τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου για την ακρόαση. Πέρυσι, κινήθηκε δικαστικά προκειμένου να αλλάξει τους όρους του αμετάκλητου οικογενειακού του καταπιστεύματος, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Λάχλαν, θα παραμείνει επικεφαλής των εφημερίδων και των τηλεοπτικών δικτύων της οικογένειας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Wall Street Journal, τη New York Post και το Fox News Channel στις ΗΠΑ, των Times του Λονδίνου και της Sun στη Βρετανία.

O Μέρντοκ, στα 93 του πια, καταφθαάνει στο δικαστήριο στο Ρένο της Νεβάδα (REUTERS TV via REUTERS)

Οι ακροάσεις για την υπόθεση έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας, όπως έγραψε ο βρετανικός Guardian. Το δικαστήριο κράτησε τις ακροάσεις κλειστές στο κοινό και τα περισσότερα έγγραφα σφραγισμένα, απορρίπτοντας αιτήματα για πρόσβαση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Το καταπίστευμα ιδρύθηκε αρχικά για να δώσει ίσο έλεγχο επί των επιχειρήσεων του Ρούπερτ Μέρντοκ στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του μετά τον θάνατό του.

Ο Μέρντοκ παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της μητρικής εταιρείας του Fox News, News Corp, το περασμένο φθινόπωρο. Υποστηρίζει ότι για να διατηρηθεί η εμπορική αξία των επιχειρήσεών του για όλους τους κληρονόμους του, το καταπίστευμα πρέπει να αλλάξει, ώστε ο Λάχλαν να μπορεί να διασφαλίσει ότι οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυά του θα συνεχίσουν να έχουν μια συντηρητική γραμμή, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Λάχλαν διαδέχθηκε τον πατέρα του ως πρόεδρος της News Corp τον Νοέμβριο. Είναι επίσης εκτελεστικό στέλεχος της Fox Corp, στην οποία ανήκουν το συντηρητικό δίκτυο ειδήσεων Fox News, τα δίκτυα εκπομπής και αθλητικών ειδήσεων Fox και τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Η οικογενειακή αυτοκρατορία των ΜΜΕ εκτείνεται σχεδόν σε όλον τον κόσμο και επηρέασε τη διαμόρφωση της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής.

Η προσπάθεια του Ρούπερτ Μέρντοκ να αλλάξει το καταπίστευμα τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τα άλλα τρία παιδιά του που κατονομάζονται σε αυτό ως δικαιούχοι: ο Τζέιμς, η Ελίζαμπεθ και η Προύντενς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν τον πατέρα τους να αναθεωρήσει το καταπίστευμα.

Τα αμετάκλητα καταπιστεύματα, σύμφωνα με τον Guardian, δημιουργούνται συνήθως για την ελαχιστοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, μεταξύ άλλων λόγων, και δεν μπορούν να αλλάξουν χωρίς άδεια από τους δικαιούχους ή μέσω δικαστικής απόφασης.

Ο Εντμουντ Τζέι Γκόρμαν, του δεύτερου περιφερειακού δικαστηρίου στο Ρίνο της Νεβάδα, αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι ότι ο Ρούπερτ Μέρντοκ θα μπορούσε να τροποποιήσει το καταπίστευμα εάν καταφέρει να αποδείξει ότι ενεργεί καλόπιστα και προς αποκλειστικό όφελος των κληρονόμων του.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει ότι ο Μέρντοκ προσπάθησε να δώσει στον Λάχλαν μόνιμο και αποκλειστικό έλεγχο των εταιρειών του, επειδή ο μεγιστάνας ανησυχούσε ότι η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των παιδιών του θα μπορούσε να επηρεάσει τη στρατηγική κατεύθυνση στις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αλλαγής στη εκδοτική γραμμή και στο περιεχόμενο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...