576
«Δεν ήταν εύκολο να γνωρίσει κανείς τον Ρέιγκαν, ακόμη και για τους κοντινούς του ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο Ντένις Κουέιντ | CreativeProtagon / Shutterstock

Ο Ντένις Κουέιντ, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και το «Τρελό Αλογο»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 10:15
«Δεν ήταν εύκολο να γνωρίσει κανείς τον Ρέιγκαν, ακόμη και για τους κοντινούς του ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο Ντένις Κουέιντ
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ο Ντένις Κουέιντ, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και το «Τρελό Αλογο»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 10:15

«Ο ρόλος του Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν ο πιο δύσκολος της ζωής μου», παραδέχεται ο Ντένις Κουέιντ. «Τις δύο πρώτες φορές τον αρνήθηκα, μου φαινόταν αδύνατη η πρόκληση. Αργότερα κατάλαβα ότι για αυτό έπρεπε να τον αποδεχτώ. Ο φόβος είναι καλό καύσιμο», ανέφερε ο 69χρονος τεξανός ηθοποιός, συνομιλώντας με την Αριάνα Φίνος της La Repubblica, με αφορμή την παρουσία του στο Filming Italy Sardegna Festival (22-25 Ιουνίου).

Η βιογραφική ταινία «Reagan» (βρίσκεται στο στάδιο της μετα-παραγωγής και θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους στο τέλος της χρονιάς) παρουσιάζει τη ζωή του 40ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εστιάζοντας στην εφηβεία του, στα χρόνια που ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνια, στον ρόλο που διαδραμάτισε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην απόπειρα δολοφονίας του το 1981, στη μάχη του με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Βασίζεται σε δύο βιβλία για τον Ρέιγκαν που έγραψε ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Πολ Κένγκορ ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Σον ΜακΝαμάρα.

«Φυσικά και ενημερώθηκα», είπε ο 69χρονος σήμερα Κουέιντ. «Αλλά μεγάλωσα και μαζί του. Είναι ένας πρόεδρος που ψήφισα. Θυμάμαι ότι επέστρεψα στο πανεπιστήμιο και ο συγκάτοικός μου μου είπε “είσαι εκτός της κοινότητας των χίπις”. Αλλά δεν ήθελα να του συνθέσω ένα ειδωλολατρικό πορτρέτο. Και θέλω να σας θυμίσω ότι τα χρόνια που ήταν πρόεδρος, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν ήταν τόσο απομακρυσμένοι οι μεν από τους δε όσο σήμερα, δεν υπήρχε αυτή η πόλωση», σημείωσε.

«Δεν ήταν εύκολο να γνωρίσει κανείς τον Ρέιγκαν, ακόμη και για τους κοντινούς του ανθρώπους. Η σύζυγός του Νάνσι, την υποδύεται η εξαιρετική Πενέλοπι Αν Μίλερ, ήταν το κλειδί για να προσεγγίσω τον χαρακτήρα του», πρόσθεσε. Τον χαρακτήριζαν ως «μέγα επικοινωνιολόγο», γεγονός κατανοητό λαμβάνοντας υπόψη πως «ήταν ηθοποιός, η τηλεόραση ήταν το σπίτι του. Κοινά μας στοιχεία είναι αυτή η δουλειά, η θετική στάση απέναντι στη ζωή. Κατά τη γνώμη μου υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος που θυσίασε την οικογένειά του, καθώς για εκείνον προτεραιότητα είχε  το καλό της χώρας του».

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν υπήρξε επίσης ένας εύθραυστος άνθρωπος που βίωσε και αρκετές πικρίες, όπως αφηγείται η ταινία, «κάποιες απροσδόκητες ανασφάλειες, η ψυχική του κατάσταση όταν ήταν ηθοποιός και αισθανόταν ότι δεν έπαιρνε τους ρόλους που του άξιζαν, το ότι υποβιβάστηκε σε b-movies, τον θεωρούσαν επιφανειακό, ενώ ήταν άνθρωπος με βάθος», σύμφωνα, πάντα, με τον Κουέιντ.

Ομως ο Ρέιγκαν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που υποδύεται ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός, καθώς έχει ερμηνεύσει και τον Μπιλ Κλίντον στην ταινία «The Special Relationship» (2010) του βρετανού Ρίτσαρντ Λόνκρειν που εστιάζεται στη σχέση του 42ου προέδρου των ΗΠΑ (από το 1993 έως το 2001) με τον Τόνι Μπλερ (τον υποδύεται ο Μάικλ Σιν), τον πρωθυπουργό της Βρετανίας από το 1997 έως το 2007.

«Τον Κλίντον τον είχα γνωρίσει προσωπικά, πέρασα μια εβδομάδα στον Λευκό Οίκο μόνος μαζί του, πολύ πριν τον υποδυθώ. Παίζαμε γκολφ, μετακινούμασταν με λιμουζίνα. Ο Μπιλ είναι ένας άνθρωπος που ποθεί να είναι αγαπητός, αρεστός στους άλλους. Είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έχω γνωρίσει, εύστροφος, με εκπληκτική μνήμη, θυμόταν τα ονόματα των παιδιών ανθρώπων που είχε συναντήσει μόνο μια φορά, πριν από χρόνια. Ηξερε πώς να προσαρμόζεται και να αλλάζει πορεία, όχι για προσωπικό όφελος, αλλά γιατί πίστευε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει», ανέφερε σχετικά ο Κουέιντ στην ιταλίδα συνομιλήτριά του.

Πάντως κάποιον τρίτο αμερικανό πρόεδρο δεν σκοπεύει να υποδυθεί. Αντιθέτως. «Πρόσφατα γνώρισα τους απογόνους του “Τρελού Αλόγου” (τελευταίου αρχηγού της φυλής Λακότα, ΣτΜ). Θέλω να κάνω μια ταινία για αυτόν, να αφηγηθώ την αμερικανική ιστορία από τη σκοπιά και με τη γλώσσα των ιθαγενών, χωρίς το φίλτρο του βλέμματος των λευκών», αποκάλυψε ο ηθοποιός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...