668
Ο 90χρονος σήμερα Πολάνσκι έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση | CreativeProtagon

Ο Ρομάν Πολάνσκι σε νέα δίκη στις ΗΠΑ για βιασμό 13χρονης

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 15:11
Ο 90χρονος σήμερα Πολάνσκι έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση
|CreativeProtagon

Ο Ρομάν Πολάνσκι σε νέα δίκη στις ΗΠΑ για βιασμό 13χρονης

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 15:11

Ο πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι έφυγε από τις ΗΠΑ το 1977 και δεν επέστρεψε ποτέ, ούτε όταν η ταινία του «Ο Πιανίστας», κέρδισε τρία Οσκαρ το 2002, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της καλύτερης σκηνοθεσίας. Ο Πολάνσκι, που έχει πολιτογραφηθεί Γάλλος, παραμένει φυγόδικος από την αμερικανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση βιασμού της τότε 13χρονης Σαμάνθα Γκάιμερ, το 1977.

Ο σκηνοθέτης είχε παραδεχτεί ότι είχε κάνει σεξ με την 13χρονη, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες βιασμού, για τις οποίες ωστόσο δεν σταμάτησε ποτέ να διώκεται στις ΗΠΑ. Η δικηγόρος Γκλόρια Ολρεντ, η οποία έχει εκπροσωπήσει θύματα του Τζέφρι Επσταϊν και του Μπιλ Κόσμπι, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 12 Μαρτίου, ότι ο Πολάνσκι θα δικαστεί για μια άλλη υπόθεση βιασμού ανήλικης, σε αστική δίκη που θα λάβει χώρα στο Λος Αντζελες τον Αύγουστο του 2025.

Ο 90χρονος σήμερα Πολάνσκι έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Οπως σημείωσε ο Guardian, αυτήν την περίοδο δικάζεται στη Γαλλία για φερόμενη δυσφήμηση μιας βρετανίδας ηθοποιού, η οποία ισχυρίστηκε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά. Στη νέα υπόθεση, ο Πολάνσκι κατηγορείται για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και σκόπιμη πρόκληση σοβαρής συναισθηματικής βλάβης σε μια 13χρονη, το 1973.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Ολρεντ εμφανίστηκε δίπλα σε μια γυναίκα που συστήθηκε ως Τζέιν Ντο (ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται για αγνώστου ταυτότητας άτομα ή άτομα που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομά τους), η οποία κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι τη βίασε όταν ήταν ανήλικη το 1973. Είχε γνωρίσει τον σκηνοθέτη, όπως είπε, σε ένα πάρτι και μήνες αργότερα την κάλεσε σε δείπνο. Φέρεται να γνώριζε ότι ήταν ανήλικη, αλλά της έδινε αλκοόλ όλο το βράδυ και μετά την πήγε στο σπίτι του στο Λος Αντζελες.

Η κοπέλα ξύπνησε στο κρεβάτι του, όπου εκείνος της είπε ότι ήθελε να κάνει σεξ μαζί της, είπε η Ολρεντ.

«Η ενάγουσα είπε στον κατηγορούμενο: “Οχι. Σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό”. Εκείνος, όμως, όπως ισχυρίζεται, αγνόησε τις εκκλήσεις της», συμπλήρωσε η δικηγόρος, διαβάζοντας αποσπάσματα από τη μήνυση. «Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο κατηγορούμενος Πολάνσκι αφαίρεσε τα ρούχα της ενάγουσας και προχώρησε σε σεξουαλική επίθεση, προκαλώντας της τρομερό σωματικό και συναισθηματικό πόνο και ταλαιπωρία».

Μετά, ο Πολάνσκι την άφησε στο σπίτι και δεν τον ξαναείδε ποτέ, είπε η Ολρεντ. Ενώ ο Πολάνσκι επέστρεψε στη δουλειά του και τη ζωή του, παρά τις πολυάριθμες κατηγορίες εναντίον του, η κατήγορος του «δεν μπόρεσε να επιστρέψει στις δουλειές της και τη ζωή της μετά τη θυματοποίησή της», είπε η δικηγόρος.

Η Τζέιν Ντο επέδειξε τεράστιο θάρρος καταθέτοντας μήνυση εναντίον ενός «διάσημου σκηνοθέτη που είχε προηγουμένως κριθεί ένοχος για σεξουαλικό έγκλημα κατά ενός παιδιού και στη συνέχεια διέφυγε στην Ευρώπη για να γλιτώσει την καταδίκη», κατέληξε η Ολρεντ, προσθέτοντας ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στην Καλιφόρνια είχε αποτύχει να αποδώσει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του σκηνοθέτη.

Η Ντο, η οποία πρωτοεμφανίστηκε με κατηγορίες εναντίον του Πολάνσκι το 2017, υπέβαλε μήνυση πέρυσι βάσει της αλλαγής στη νομοθεσία της Καλιφόρνια που δίνει στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν αγωγές εναντίον των κακοποιών τους.

«Μου πήρε πολύ χρόνο για να αποφασίσω να καταθέσω αυτή τη μήνυση κατά του Πολάνσκι, αλλά τελικά πήρα αυτή την απόφαση και αποφάσισα ότι θέλω να την καταθέσω για να δικαιωθώ και να λογοδοτήσει», είπε η ίδια.

Τέσσερις γυναίκες εμφανίστηκαν μεταξύ 2017 και 2019 κατηγορώντας τον Πολάνσκι ότι τις κακοποίησε τη δεκαετία του 1970 και τρεις από αυτές φέρεται να ήταν ανήλικες εκείνη την εποχή. Ανάμεσά τους και η καλλιτέχνις Μάριαν Μπάρναρντ, η οποία είπε ότι ο σκηνοθέτης της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν μόλις 10 ετών. Η βρετανίδα ηθοποιός Σάρλοτ Λούις κατηγόρησε το 2010 τον Πολάνσκι ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το 1983, όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Ο Πολάνσκι έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η Γκάιμερ, με την οποία ο Πολάνσκι ομολόγησε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από έναν δικαστή του Λος Αντζελες να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του σκηνοθέτη. Είπε ότι ο Πολάνσκι μετάνιωσε για αυτό που συνέβη. «Θα σας παρακαλούσα να το κλείσετε επιτέλους αυτό, ως μια πράξη ελέους προς τον εαυτό μου και την οικογένειά μου», είπε η Γκάιμερ στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...