1018
Θύτης παρενόχλησης ή οικονομικής εκμετάλλευσης και πολιτικής ορθότητας ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο; | Shutterstock/Tinseltown

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ξέσπασε σε πρώην βοηθό του που τον κατηγορεί για παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 16:25
Θύτης παρενόχλησης ή οικονομικής εκμετάλλευσης και πολιτικής ορθότητας ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο;
|Shutterstock/Tinseltown

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ξέσπασε σε πρώην βοηθό του που τον κατηγορεί για παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 16:25

Στην εποχή της απόλυτης πολιτικής ορθότητας και της διαδικτυακής ακύρωσης, όπου κάθε άνδρας πρέπει να μελετά εξονυχιστικά όλες τις κινήσεις και αντιδράσεις του απέναντι σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο, οι επώνυμοι των παλαιότερων γενεών μπορούν εύκολα να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορηθεί για τα διαχυτικά αγγίγματά του σε γυναίκες. Ο σχεδόν συνομήλικος του Ρόμπερτ ντε Νίρο βρέθηκε στο δικαστήριο για αντίστοιχη κατηγορία. Ισχυρίστηκε ότι δεν βάζει τις φωνές στους υπαλλήλους του, αλλά στη συνέχεια ύψωσε τη φωνή του στην πρώην βοηθό του σε δικαστική αίθουσα του Μανχάταν, ενοχλημένος από τους ισχυρισμούς της ότι είχε απαιτήσει να του… ξύσει την πλάτη.

Ο βραβευμένος χολιγουντιανός ηθοποιός ισχυρίστηκε ότι της το είχε ζητήσει «το πολύ μία φορά» και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί μικροπράγματα από την εργασιακή τους σχέση «για να με στριμώξει νομικά». Ενας δικηγόρος της πρώην εκτελεστικής βοηθού του, ο Τσέις Ρόμπινσον, επέμεινε. «Οταν σας πρότεινε να χρησιμοποιήσετε ένα ξυστήρι πλάτης, της είπατε: “Οχι, μου αρέσει όταν το κάνεις εσύ”» είπε στο δικαστήριο.

«Δεν ήταν ποτέ ζήτημα ασέβειας ή αισχρότητας ή κάποιου είδους παραξενιά που προσπαθείτε να υπονοήσετε» απάντησε ο Ντε Νίρο. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος ευθέως στην ενάγουσα, φώναξε: «Ντροπή σου, Τσέις Ρόμπινσον!» Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ξεσπάσματα του 80χρονου ηθοποιού από τη θέση του μάρτυρα στη δίκη.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ και αγαπημένος ερμηνευτής του Μάρτιν Σκορσέζε κατέθεσε στη δικαστική υπόθεση που προέκυψε από τη μήνυση που του άσκησε η 41χρονη Ρόμπινσον, η οποία θήτευσε ως προσωπική βοηθός του από το 2008 έως το 2019, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Η Ρόμπινσον ισχυρίζεται ότι ο Ντε Νίρο την υπέβαλλε σε διακρίσεις και παρενοχλήσεις λόγω του φύλου της, αντιμετωπίζοντάς την ως «σύζυγο γραφείου» και επιτρέποντας στη φίλη του, Τίφανι Τσεν, να της κάνει τη ζωή άθλια. Του έχει ασκήσει μήνυση ζητώντας 12 εκατ. δολάρια (11,3 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση, ενώ ο Ντε Νίρο την αντιμηνύει απαιτώντας 6 εκατ. δολάρια (5,69 εκατ. ευρώ).

Λίγους μήνες μετά την παραίτησή της, στις αρχές Ιουλίου του 2019, η Ρόμπινσον του έστειλε email ζητώντας μια απάντηση σχετικά με το πακέτο αποζημίωσής της, προειδοποιώντας ότι εάν δεν λάμβανε την απάντησή του μέχρι τις 12 Ιουλίου «θα υποθέσω ότι δεν έχετε συμφέρον να επιλύσετε φιλικά αυτή την κατάσταση», αναφέρθηκε στη δίκη.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ένα μήνυμα από τη 45χρονη φίλη του Ντε Νίρο, Τίφανι Τσεν, που τον ειδοποιούσε για το email και του έγραφε ότι ο δικηγόρος του, Τομ Χάρβεϊ, «προετοιμάζεται να την τσακίσει με επιστολή του». «Είπα στον Τομ “Ποια σκ… νομίζει ότι είναι;”» της απάντησε ο Ντε Νίρο.

«Πιστεύει ότι είναι η γυναίκα σου», του είπε η Τσεν, σύμφωνα με τα μηνύματα. «Το θράσος, η αναίδεια, η αίσθηση του δικαιώματος [που έχει αυτή η γυναίκα]…», της απάντησε ο Ντε Νίρο. «Πώς τολμά!» Κληθείς να διαβάσει τα μηνύματα, ο ηθοποιός είπε: «Δηλαδή, με ρωτάτε αν ήμουν θυμωμένος; Υποθέτω πως ήμουν».

Τον Αύγουστο του 2019, προτού τον μηνύσει, ο δικηγόρος του Ντε Νίρο είχε υποβάλει καταγγελία που θεωρείται προληπτική, κατηγορώντας τη Ρόμπινσον, μεταξύ άλλων, ότι του έκλεβε τα προνόμια των αεροπορικών διαδρομών του και ξόδευε χιλιάδες δολάρια σε βόλτες με ταξί Uber χρησιμοποιώντας εταιρικές χρεωστικές κάρτες.

«Θέλω τα πράγματά μου πίσω» είπε χθες ο Ντε Νίρο. «Αυτό είναι το μόνο που ζητάω. Επιστρέψτε τα πράγματά μου. Επιστρέψτε τα αεροπορικά μίλια μου. Σε φέρνει σε ένα σημείο που λες “αρκετά πια”». «Ηθελες να την καταστρέψεις» αντέτεινε ο δικηγόρος της Ρόμπινσον. «Ω, έλα, σταμάτα πια!», του απάντησε ο ηθοποιός. «Δεν ήθελα να την καταστρέψω. Δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο».

Ο δικηγόρος της Ρόμπινσον έδειξε στο δικαστήριο ένα email που η πελάτισσά του είχε στείλει στον Ντε Νίρο μήνες πριν παραιτηθεί. «Ανησυχώ ότι η παρουσία μου στο σπίτι, μεταξύ άλλων, δεν εξυπηρετεί την Τίφανι [Τσεν]» έγραφε. «Θυμάμαι τι συνέβη με τη Ρόμπιν και τη Γκρέις» – αναφερόμενη στις εντάσεις μεταξύ της πρώην βοηθού του Ντε Νίρο, Ρόμπιν Τσέιμπερς, και της πρώην συζύγου του, Γκρέις Χαϊτάουερ.

Η Ρόμπινσον ήθελε να φύγει για μια άλλη θέση που της είχε προσφερθεί, αλλά «την κάνατε να μείνει με τη μέθοδο του καρότου και της βέργας» είπε ο Αντριου Μακάρντι, δικηγόρος της μηνύτριας. «Της είπατε ότι θα της κάνατε αρνητική σύσταση [αναφορά στον νέο εργοδότη της]».

«Λες ότι την απείλησα!» αναφώνησε ο Ντε Νίρο. «Δεν τα κάνω εγώ αυτά. Δούλευε για μένα. Αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με σεβασμό. Το συζητήσαμε – η συζήτηση δεν συνιστά απειλή». Λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Μιλάς για καρότο και βέργα; Πλάκα κάνεις; Δεν ήμουν σκληρός μαζί της τη μία στιγμή και ευγενικός την επόμενη».

Παρ’ όλα αυτά, συμφώνησε να αυξήσει τον μισθό της από 200.000 δολάρια τον χρόνο σε 300.000. Εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε το διαζύγιό του, είπε, και «χρειαζόμουν τη βοήθειά της». Ο Ντε Νίρο απέρριψε την ιδέα ότι η Τσεν, εκπαιδεύτρια πολεμικών τεχνών, τον πίεζε να απολύσει τη βοηθό του με τα μηνύματά της.

Ο δικηγόρος της Ρόμπινσον παρουσίασε SMS που αντάλλαξε το ζεύγος. Η Τσεν είχε γράψει στον ηθοποιό ότι «αν δεν την απολύσεις, θα είναι σαν χαστούκι για μένα» και «δεν θα είμαι ευτυχισμένη μέχρι να μου πεις ότι [η Ρόμπινσον] έχει αρχίσει να ψάχνει την αντικαταστάτριαά της». «Κανείς δεν μου επιβάλει τι κάνω στο γραφείο μου – τελεία και παύλα» αντέτεινε ο Ντε Νίρο.

Ο δικηγόρος της Ρόμπινσον ισχυρίστηκε ότι η βοηθός του Ντε Νίρο έπρεπε να είναι συνεχώς διαθέσιμη, ακόμη και κατά την κηδεία της γιαγιάς της, το 2015, όταν της τηλεφώνησε δύο φορές. «Αν το έκανα, καλώς» απάντησε ο ηθοποιός. «Σίγουρα ήμουν ευαίσθητος λόγω της κηδείας. Μάλλον θα είπε ότι δεν την πειράζει».

«Της ζητήσατε να σας βοηθήσει με την αγορά ενός εισιτηρίου λεωφορείου για τον έφηβο γιο σας την ώρα που έθαβε τη γιαγιά της» αντέτεινε ο δικηγόρος της Ρόμπινσον. «Και λοιπόν;» απάντησε ο Ντε Νίρο. Αργότερα παραδέχθηκε ότι η χρήση των αεροπορικών μιλίων και οι βόλτες με ταξί Uber επιτρέπονταν από την εταιρεία του, Canal Productions, εκείνη την εποχή. Αλλά πρόσθεσε: «Χρησιμοποίησε πέντε εκατομμύρια αεροπορικά μίλια για τα οποία ποτέ δεν την εξουσιοδότησα».

Ο δικηγόρος της Ρόμπινσον ανέφερε περιστατικό όπου ο ηθοποιός της ζήτησε να του φέρει ένα συγκεκριμένο είδος μαρτίνι από ένα μπαρ του Λος Αντζελες στο σπίτι του. Ο Ντε Νίρο δέχθηκε ότι σε εκείνη την περίσταση η χρήση ταξί της Uber ήταν απαραίτητη, αλλά άλλες φορές ήταν καταχρηστική – αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...