Η εκκρεμότητα που άνοιξε με το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου 2015 στην Ισπανία μοιάζει να κλείνει με την ορκωμοσία του Μαριανό Ραχόι ως πρωθυπουργού κυβέρνησης μειοψηφίας.
Κλείνει όμως πραγματικά;
Τα πράγματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες, μοιάζουν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Το Σάββατο με απλή πλειοψηφία η ισπανική Βουλή παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι, ο πρωθυπουργός ορκίστηκε σήμερα Δευτέρα, τις επόμενες ημέρες παρουσιάζεται το νέο σχήμα και την Παρασκευή ορκίζεται και η κυβέρνηση.
Το πολιτικό δράμα που βίωσε η χώρα μπορεί όμως να ξεπέρασε την πιο δύσκολή φάση του, αλλά από εδώ και πέρα υπόσχεται πολλά νέα επεισόδια. Αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η μακρά διαδικασία εξεύρεσης ενός -έστω και οριακά βιώσιμου- κυβερνητικού σχήματος ανοίγει νέες εκκρεμότητες.
Η πρώτη και ίσως μία από τις μεγαλύτερες ο προϋπολογισμός του 2017, έπονται το έλλειμμα και το ασφαλιστικό που πρέπει να διευθετηθούν και, λίγο πιο μακριά στο μέλλον, η προοπτική ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) έπειτα από έντονη συζήτηση αποφάσισαν να απέχουν από τη ψηφοφορία του Σαββάτου και να διευκολύνουν το σχηματισμό της κυβέρνησης από τον Ραχόι, μια απόφαση που έφερε έντονους τριγμούς στο κόμμα.
Αποφάσισαν παράλληλα ότι θα αντιπαρατίθενται στην κυβέρνηση Ραχοί με κάθε τρόπο. Οπως το διατύπωσαν χαρακτηριστικότατα στη συνεδρίαση του Σαββάτου: «απείχαμε για το καλό της χώρας, όχι για να στηρίξουμε για επαχθείς μεταρρυθμίσεις σας ή να συγχωρέσουμε τη βαριά διαφθορά σας». Και με τα λόγια του εκπροσώπου του PSOE, όπως τα μεταφέρει ο Guardian: «Από σήμερα δεν είστε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, είστε σαφώς μια μειοψηφία κάτω από το βλέμμα όλων σε αυτό Κογκρέσο».
Τα όπλα του Ραχόι
Παρά ταύτα, ο Ραχόι έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή του για να κρατήσει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό παιχνίδι, εκτιμούν στον Guardian ισπανοί πολιτικοί αναλυτές.
Ενα από αυτά -άμεσης χρήσης μάλιστα- είναι να έλθει συμφωνία με τα μικρά κόμματα από τη χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια νησιά για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό.
Του πιστώνουν, εξάλλου, οι αναλυτές ικανότητα στη διαπραγμάτευση και κατανόηση του πολιτικού περιβάλλοντος. Ολους αυτούς τους μήνες προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να κρατηθεί πολιτικά όρθιος, υπογραμμίζουν.
Το έσχατο μέσο στα χέρια του Ραχόι είναι να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Αν γίνουν οι Σοσιαλιστές θα βγουν αποδυναμωμένοι, γιατί η βάση τους δεν είδε καθόλου θετικά την προοπτική έμμεσης στήριξης του Ραχόι. Οι Podemos παραμονεύουν για να καταλάβουν τη δεύτερη θέση στη Βουλή και δημοσκοπικά δεν απέχουν πολύ.
Αλλά πέρα από αυτό, το Λαϊκό Κόμμα έχει και αυτό τα δικά του σημεία αστάθειας. Τα σκάνδαλα διαφθοράς δεν έχουν αφήσει το κόμμα και έγιναν αφορμή για διαδηλώσεις ενώ η Βουλή της χώρας συνεδρίαζε για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα είναι η ίδια ή σχεδόν ίδια κυβέρνηση που ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε μια διαδηλώτρια στο AFP.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News