409
O Eντι Ράμα (δεξιά στη φωτογραφία) στη συνέντευξή Τύπου για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών | ΥοuΤube

Ο Ράμα για τη νίκη Μπελέρη στη Χειμάρρα: Αποδεκτή ακόμη και αν δεν μας αρέσει

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 11:26
O Eντι Ράμα (δεξιά στη φωτογραφία) στη συνέντευξή Τύπου για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών
|ΥοuΤube

Ο Ράμα για τη νίκη Μπελέρη στη Χειμάρρα: Αποδεκτή ακόμη και αν δεν μας αρέσει

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 11:26

Πρώτα έστησε την προβοκάτσια (με τη σύλληψη του εκλεγμένου –πια– δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την προσχηματική κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων), μετά αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της κάλπης, μιλώντας για ανεξάρτητη αλβανική Δικαιοσύνη.

Ο λόγος για τον αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ο οποίος αφού του γύρισε μπούμερανγκ η δίωξη κατά του στελέχους της ελληνικής μειονότητας, υποχρεώθηκε να… καταπιεί τη μεγάλη νίκη του υποψηφίου της «Ομόνοιας» και των πολιτών της Χειμάρρας που συσπειρώθηκαν γύρω του.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (το κόμμα του αλβανού πρωθυπουργού) κέρδισε 55 από τους 61 δήμους σε όλη τη χώρα, ο Ράμα χαρακτήρισε «καθαρό» το αποτέλεσμα στη Χειμάρρα. Πρέπει να γίνει αποδεκτό, είπε, «ακόμη και εάν δεν μας αρέσει».

Οσο για τη σύλληψη Μπελέρη, παρέπεμψε στην ανεξάρτητη –όπως υπογράμμισε– αλβανική Δικαιοσύνη:

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους θεσμούς της Δικαιοσύνης στην Αλβανία. Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου να αμφισβητήσω το έργο και το ρόλο της. Ολοι συμφωνούμε πως η Δικαιοσύνη για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας και τους τους πολίτες ελληνικής υπηκοότητας, είναι η ίδια», δήλωσε, για να συμπληρώσει:

«Θέλω να τονίσω ότι μπορεί οι θεσμοί της Δικαιοσύνης να έχουν τα ελαττώματά τους αλλά κανείς, με εμένα πρώτο, δεν αμφισβητεί τις θέσεις και το έργο της».

Και αναφερόμενος στη συνέχεια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, απάντησε στις προειδοποιήσεις της Αθηνας ότι η σύλληψη Μπελέρη θα έχει συνέπειες, λέγοντας ότι προτιμά να μιλήσει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Θέλω να σεβαστώ τις εκλογές στην Ελλάδα και να κατανοήσω την εμπρηστική ρητορική, προσπαθώντας για όσο το δυνατόν περισσότερη σοφία και αυτοσυγκράτηση από την πλευρά μας. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την Ελλάδα, με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό [Εξωτερικών] Δένδια, να φτιάξουμε μια νέα γέφυρα συνεργασίας. Εγώ από την πλευρά μου είμαι υποχρεωμένος να βάλω τα δυνατά μου πριν αντιδράσω αναλογικά».

«Η καταμέτρηση (στη Χειμάρρα) όπως σε όλη την Αλβανία έγινε με διαφανή τρόπο και χωρίς προβλήματα. Στο τέλος, ο υποψήφιος που αντιτίθεται στην κυβέρνηση κέρδισε με μια χούφτα ψήφους. Μια νίκη που δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου για τον συγκεκριμένο υποψήφιο», ανέφερε για τη σύλληψη του νικητή των εκλογών, Φρέντι Μπελέρη.

«Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην Αλβανία είναι εγγυημένο. Η κατηγορία δεν ασκήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από τη Δικαιοσύνη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι το θεμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της  Εισαγγελίας Διαφθοράς (η οποία και θα κρίνει τις επόμενες μέρες εάν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και του στενού του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...