Στις περισσότερες χώρες, το νέο αυτό θα αποτελούσε αφορμή για πανηγυρισμούς, αλλά το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελβετίας φέρνει πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Εδώ δεν μιλάμε απλά για ένα «μεγάλο» πλεόνασμα, αλλά για ένα υπερπλεόνασμα δέκα φορές μεγαλύτερο από τους αρχικούς υπολογισμούς: 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,38 δισ. ευρώ) για το 2018, αν και η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για το ταπεινό ποσό των… 300 εκατ. φράγκων.
Με σχετική δήλωσή της (εδώ στα γερμανικά) την περασμένη Τετάρτη, η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι «το πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων και των εξαιρετικά πειθαρχημένων κρατικών δαπανών».
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «μεγάλα εισοδήματα που προέρχονται από τους άμεσους ομοσπονδιακούς φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 22,4 δισεκατομμύρια φράγκα έναντι προβλέψεων 21,5 δισεκατομμυρίων φράγκων».
Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό έγγραφο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (FDF) επεσήμανε ότι τα συνολικά ομοσπονδιακά έξοδα για το 2018 ήταν κατά 0,6% χαμηλότερα από τον προϋπολογισμό και κυμάνθηκαν στα 70,6 δισεκατομμύρια φράγκα.
Οπότε, είναι να αναρωτιέται κανείς; πού ακριβώς έγκειται το πρόβλημα και ο «πονοκέφαλος»;
«Η διαφορά [μεταξύ των προβλέψεων και του πραγματικού πλεονάσματος] είναι πραγματικά μεγάλη. Η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τη δυναμική από πλευράς εσόδων. Πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Ερίχ Ετλίν, γερουσιαστής με τους Χριστιανοδημοκράτες (CVP).
Την ίδια στιγμή, οι Ελβετοί Σοσιαλιστές επέκριναν εκ νέου την κυβέρνηση για «τη χρήση απαισιόδοξων προβλέψεων του προϋπολογισμού ως δικαιολογία για τη μείωση των δαπανών και πάντα εις βάρος του ελβετικού πληθυσμού».
Η αντιπολίτευση, ουσιαστικά, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για δυο πράγματα: αφενός το ότι οι Ελβετοί είναι αναγκασμένοι σε μια ζωή πολύ λιγότερο άνετη απ’ αυτή που δικαιούνται να διάγουν και αφετέρου πως το υπερπλεόνασμα κρύβει «κάτω από το χαλάκι» τις πραγματικές αδυναμίες της ελβετικής οικονομίας, που ενδέχεται μελλοντικά να έχουν επίπτωση στις συντάξεις ή τους προϋπολογισμούς για την νοσοκομειακή και υγειονομική περίθαλψη.
Κι αν συμβεί αυτό, λένε, τότε η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι εξαιρετικά απότομη για τους Ελβετούς…
Κάτι που με την σειρά του ανάγκασε τo Υπουργείο Οικονομικών, σε μια άκρως προληπτική και καθησυχαστική κίνηση, να δημοσιεύσει μια έκθεση με τίτλο «Μήπως η κυβέρνηση έχει κάνει λάθος υπολογισμούς;»
Στο εν λόγω έγγραφο, το FDF σημείωνε ότι «τα σφάλματα στις προβλέψεις εισοδήματος ήταν αναπόφευκτα, αλλά το εισόδημα όντως τείνει να εξισορροπείται με την πάροδο του χρόνου».
Πάντως, όπως τονίζει και η ιταλική Corriere, το υπερπλεόνασμα αυτό δικαιολογείται εν μέρει από τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας που, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό 1,6% του ελβετικού ΑΕΠ .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News