1045
Με αυτόν τον τρόπο ο Κιλιάν Εμπαπέ ανακοίνωσε την παραμονή του στα γαλλικά γήπεδα και την Παρί Σεν Ζερμέν | REUTERS/Christian Hartmann

Ο «πρίγκιπας» που έγινε «βασιλιάς»

Sportscaster Sportscaster 22 Μαΐου 2022, 15:41
Με αυτόν τον τρόπο ο Κιλιάν Εμπαπέ ανακοίνωσε την παραμονή του στα γαλλικά γήπεδα και την Παρί Σεν Ζερμέν
|REUTERS/Christian Hartmann

Ο «πρίγκιπας» που έγινε «βασιλιάς»

Sportscaster Sportscaster 22 Μαΐου 2022, 15:41

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Κιλιάν Εμπαπέ ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τη Μαδρίτη. Η Ρεάλ είχε, μόλις, αποκλείσει την Παρί Σεν-Ζερμέν, παρά τα δυο δικά του γκολ κι ένα κερδισμένο πέναλτι στη διπλή αναμέτρηση των δυο ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ, και τα πιο έγκυρα αθλητικά media της Ευρώπης το είχαν για σίγουρο: ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Εγραφαν ότι η πιο μεγάλη «φίρμα» των γηπέδων τούτη την εποχή συνειδητοποίησε, πλέον, ότι στο Παρίσι χαραμίζεται. Πως δεν έχει κανένα λόγο να παραμένει αιχμάλωτος σε έναν σύλλογο που δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε αρνηθεί να υπογράψει την επέκταση της συνεργασίας του με την Παρί.

Στις 5 Απριλίου ο Ντανιέλ Ριολό, διάσημος ρεπόρτερ της εκπομπής του RMC, «After Foot», αποκάλυπτε πως ο 23χρονος γάλλος σούπερ-σταρ αποφάσισε, τελικώς, να συνεχίσει την καριέρα του στην Παρί. Και ότι θα ανακοίνωνε την απόφασή του τον Μάιο. Η Marca μας ενημέρωσε, αργότερα, ότι άλλαξε γνώμη. Οτι είχε πει στον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, το μεγάλο «ναι», που μετά έγινε «θα δούμε». Ωσπου έπαψε να απαντά στις κλήσεις των ανθρώπων της Ρεάλ, σύμφωνα με την εκπομπή «Chiringuito».

Το ρεπορτάζ του Φαμπρίτσιο Ρομάνο αναφέρει ότι ο Εμπαπέ τηλεφώνησε στον Πέρεθ, για να του ανακοινώσει ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Παρί, το απόγευμα του Σαββάτου. Λίγο πριν το μάθει όλος ο κόσμος. Ο (επίσης ιταλός δημοσιογράφος) Τζιοβάνι Καπουάνο αποκάλυψε μέρος της στιχομυθίας τους. «Σας ενημερώνω ότι αποφάσισα να παραμείνω στο Παρίσι. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να παίξω στη Ρεάλ, τον σύλλογο του οποίου ήμουν οπαδός από μικρός. Ελπίζω να κατανοείτε την απόφασή μου», είπε ο ποδοσφαιριστής στον πρόεδρο των «μερένγκες», για να του απαντήσει εκείνος όσο πιο ευγενικά επέτρεπε η περίσταση: «Λυπάμαι για αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Εχουν χαλάσει την εικόνα που είχες από μικρός. Σου εύχομαι τα καλύτερα».

Παλαιότερες δημοσκοπήσεις των πιο έγκυρων εφημερίδων της Μαδρίτης είχαν δείξει πως οκτώ στους δέκα οπαδούς της Ρεάλ θα ήθελαν στην ομάδα τους τον «πρίγκιπα» του γαλλικού ποδοσφαίρου, ενώ μόνο δυο τον ακριβότερο παίκτη του Κόσμου, Νεϊμάρ. Ο Πέρεθ σκόπευε να «χτίσει» γύρω του τη Ρεάλ του μέλλοντος, και να τον κάνει το αστραφτερό πρόσωπο του νέου «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η ήττα είναι βαριά. Αλλά και ολόκληρη η ισπανική λίγκα, που μετά την αποχώρηση του Ρονάλντο και του Μέσι… ξέμεινε από «αστέρες» πρώτου μεγέθους, είχε επενδύσει πολλά στην παρουσία του. Ετσι εξηγείται και η οργισμένη της αντίδραση.

Καταγγελία

Οπως ανακοίνωσε, η La Liga θα προσφύγει στην UEFA, το γαλλικό διοικητικό δικαστήριο, τις φορολογικές Αρχές και τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή «είναι σκανδαλώδες, το ότι ένας σύλλογος όπως η Παρί, που την περασμένη σεζόν ανέφερε απώλειες άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τη συσσώρευση ζημιών άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ τις προηγούμενες σεζόν, με κόστος ομάδας περί τα 650 εκατομμύρια για την εφετινή σεζόν, μπορεί να κλείσει μια τέτοια συμφωνία». Δύσκολα θα βρει το δίκιο της, σε μια εποχή που, λόγω της πανδημίας, η ίδια η UEFA έχει χαλαρώσει τα λουριά του Financial Fair Play.

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των αθλητικών media της χώρας επιβεβαιώνουν πόσο οδυνηρή ήταν για τους Ισπανούς αυτή η εξέλιξη. «Ο Εμπαπέ δεν έχει την κλάση για να παίξει στη Ρεάλ», γράφει η Marca, ενώ η As τονίζει: «Αυτός χάνει».

Οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι ο Εμπαπέ, με την παρότρυνση της μητέρας του, χρησιμοποίησε τη Ρεάλ για να ανεβάσει τις «μετοχές» του. Αλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι ο παίκτης ήταν, πράγματι, αναποφάσιστος έως την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει ένα «αυτοκρατορικό» συμβόλαιο, που όμοιό του δεν έχει προσφερθεί ούτε στον Κριστιάνο, τον Μέσι, ή τον Νεϊμάρ. Ο γάλλος επιθετικός θα έχει ετήσιες αποδοχές 50 εκατομμυρίων ευρώ (έως το 2025), θα εισπράξει ως μπόνους υπογραφής περί τα 130 εκατ. ευρώ, και θα κρατήσει για τον εαυτό του τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης του ονόματος και της εικόνας του. Πρωτοφανής στα ποδοσφαιρικά χρονικά είναι και ο όρος που προβλέπει ότι θα έχει βαρύνουσα γνώμη στις αποφάσεις του club για τον προπονητή, τον τεχνικό διευθυντή και τους παίκτες που θα αποκτηθούν ή θα φύγουν.

Η Παρί ανακοίνωσε τα ευχάριστα στους οπαδούς της μέσω των social media λίγο πριν αρχίσει ο σαββατιάτικος αγώνας εναντίον της Μετς – ο τελευταίος της σε αυτή τη σεζόν. Την ίδια ώρα ο αλ-Κελαΐφι τον παρουσίαζε στους θεατές που βρίσκονταν στις εξέδρες του «Παρκ ντε Πρενς» με μια φανέλα που ανέγραφε το όνομά του και το έτος 2025. «Αυτό είναι το σπίτι μου, η πόλη μου, όπως έλεγα πάντα. Θα συνεχίσω στην Παρί για να κατακτήσουμε τίτλους μαζί», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Εμπαπέ, που πέτυχε «χατ-τρικ» στο 5-0 επί της Μετς.

Ο (γνωστός μας) Ζαρντίμ και η… εκτόξευση

Πριν εμφανιστεί ο Ερλινγκ Χάαλαντ, ήταν ο ταχύτερα ανερχόμενος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Ενα «παιδί – θαύμα» που μεγάλωσε απότομα. Το καλοκαίρι του 2015 ο πατέρας του, που κατάγεται από το Καμερούν, διαμαρτυρόταν δημοσίως, μέσω της Equipe, ότι ο Κιλιάν ήταν τρίτη επιλογή του Λεονάρντο Ζαρντίμ (στη Μονακό). Τον Φεβρουάριο του 2016 ο παίκτης κόστιζε μόλις 250.000 ευρώ, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα transfermarkt. Τότε άρχισε να καταρρίπτει τα ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο. Στο τέλος της επόμενης σεζόν (2016-2017), έπειτα από 22 γκολ σε 36 ματς με την πρώτη ομάδα της Μονακό, η αξία του είχε εκτιναχθεί στα 110 εκατ. ευρώ. Πάνω από… 20.000%. Το καλοκαίρι του 2017, το ιλιγγιώδες ποσό που πλήρωσε η Παρί (180 εκατ. ευρώ) για έναν 18χρονο, δεν το χωρούσε ο νους. Και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, το 2018, έκανε το μεγάλο «άλμα» – αναδείχθηκε σε κορυφαίο νέο παίκτη του τουρνουά. Στα 19 του είχε, ήδη, πετύχει πολύ περισσότερα από όσα ο Ρονάλντο, ή ο Μέσι, σε αυτή την ηλικία.

Ισως να μην είναι τα χρήματα, ο λόγος που «πούλησε» την ομάδα την οποία αγαπούσε από παιδί. Μπορεί να ενθουσιάστηκε στην ιδέα ότι θα επιλέγει συμπαίκτες και προπονητές. Ή, να αληθεύει η φήμη ότι ο Ζινεντίν Ζιντάν -το ίνδαλμά του- συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Παρί. Ακόμη κι έτσι, πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Η Ρεάλ είναι ο σύλλογος των 13 Κυπέλλων Πρωταθλητριών. Από το 2014 κι έπειτα έχει κατακτήσει τέσσερις «μεγάλες Κούπες», και το προσεχές Σάββατο θα εμφανιστεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για πέμπτη φορά σε μια οκταετία. Κανείς δεν ξέρει αν η Παρί, που «άγγιξε» το τρόπαιο μόνο μια φορά, θα καταφέρει, ποτέ, να του προσφέρει τόσες ευκαιρίες όσες αξίζει το ταλέντο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...