646
Ο κινέζος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Λοπ προτού ασχοληθεί με τη μήκωνο την υπνοφόρο (την παπαρούνα του οπίου) ήταν ερυθροφρουρός του Μάο και... ξυπνούσε επαναστατικά το προλεταριάτο! | CreativeProtagon

Ο πρεζέμπορος «Αδελφός Νο 3» ήταν κάποτε… ερυθροφρουρός!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:17
Ο κινέζος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Λοπ προτού ασχοληθεί με τη μήκωνο την υπνοφόρο (την παπαρούνα του οπίου) ήταν ερυθροφρουρός του Μάο και... ξυπνούσε επαναστατικά το προλεταριάτο!
|CreativeProtagon

Ο πρεζέμπορος «Αδελφός Νο 3» ήταν κάποτε… ερυθροφρουρός!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:17

Ηταν ο πιο καταζητούμενος κινέζος μαφιόζος και τελικά συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ από την ολλανδική αστυνομία. Ο λόγος για τον 57χρονο Τσε Τσι Λοπ, έναν από τους επικεφαλής του μεγαλύτερου ασιατικού καρτέλ ναρκωτικών, κινεζικής καταγωγής με καναδικό διαβατήριο. Της σύλληψής του είχαν προηγηθεί πολυετής έρευνα και αίτημα της αστυνομίας της Αυστραλίας.

Ο Λοπ είναι γνωστός στον υπόκοσμο και στις αστυνομίες πολλών χωρών με το ψευδώνυμο «Αδελφός Νο 3» και θεωρείται εγκέφαλος διεθνούς σπείρας εμπόρων ναρκωτικών. Η εγκληματική οργάνωσή του αποτελείται από μέλη πολλών «Τριάδων» και είναι και αυτή γνωστή με το παρανόμι «Η εταιρεία».

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του κινέζου κακοποιού έγκειται ότι στα νιάτα του είχε υπάρξει ερυθροφρουρός, δηλαδή νεολαίος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που τη δεκαετία του ’60 σπαρασσόταν από ανηλεή εμφύλιο. Εκείνη την εποχή οι φανατισμένοι πιτσιρικάδες κράδαιναν το «Κόκκινο Βιβλίο» με τα τσιτάτα του Μάο και διαπόμπευαν μέλη του κόμματος που είχαν περιπέσει σε δυσμένεια. Τέτοιες δόξες θα ήταν ίσως μία καλή αρχή για ένα λαμπρό μέλλον στον κινεζικό κρατικοκαπιταλισμό, αλλά ο Λοπ ήθελε κάτι παραπάνω.

Ετσι παράτησε τους πολιτικούς ακτιβισμούς και έγινε πιο πρακτικός: εντάχθηκε στη συμμορία «Μεγάλος Κύκλος», ένα παρακλάδι κάποιας «Τριάδας» που απαρτιζόταν από κομματικούς νεολαίους, όπως έγραψαν τα διεθνή Μέσα. Συγκροτημένο στον υπόκοσμο τον βρήκε το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης, και από εκεί και πέρα το «μεγάλο άλμα» που καταλήγει στον βούρκο του Χονγκ Κονγκ ήταν απλώς υπόθεση χρόνου. Ο Καναδάς ήταν ο επόμενος σταθμός του και ο μεθεπόμενος οι ΗΠΑ. Εκεί γνώρισε και τις ανέσεις των φυλακών του Οχάιο, αφού καταδικάστηκε για εμπόριο ηρωίνης. Εντύπωση προκαλεί η απολογία του στις ΗΠΑ: ο Λοπ κλάφτηκε στο δικαστήριο ότι είναι ορφανός (!), ότι έχει και ένα μικρό παιδί στην Καντώνα, άρρωστο και ολομόναχο! Το δικαστήριο συγκινήθηκε και ο Λοπ απέφυγε τα ισόβια για την υπόθεση της ηρωίνης, εισπράττοντας μία ποινή μόλις εννέα χρόνων.

 

Η σελίδα από το καναδικό διαβατήριο του Λοπ με τα στοιχεία κατόχου

Αποφυλακίστηκε το 2006 και επέστρεψε στην Ασία, στην εκ παραδόσεως παραγωγό περιοχή όλων των οπιούχων. Εκεί ανασυγκρότησε τη βιομηχανία των ναρκωτικών, με κύκλο εργασιών 70 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος, αν και Κροίσος, ζούσε βίο πειθαρχημένο στους κανόνες της οργάνωσής του. Οι αστυνομικοί τον παρομοιάζουν με τον διαβόητο μεξικανό συνάδελφό του «Ελ Τσάπο», αν και με διαφορετικό στιλ, περισσότερο «εσωτερικό», χωρίς επιδείξεις, όπως ταιριάζει στο μυστικιστικό ασιατικό έγκλημα. Η Corriere della Sera έγραψε ότι το προσωπικό εισόδημά του υπολογίζεται μεταξύ 8 και 17 δισ. δολαρίων τον χρόνο και μνημόνευσε ένα θλιβερό περιστατικό απώλειας 66 εκατ. δολαρίων με μία κακή ζαριά στο καζίνο του Μακάο…  Τελευταίος σταθμός του, η Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Αν και συνήθιζε να μετακινείται με το προσωπικό του τζετ και με κάποια ασφάλεια, ο Λοπ έκανε το παιδαριώδες για μαφιόζο του επιπέδου του λάθος να πετάξει μέχρι το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ όπου πιάστηκε το περασμένο Σάββατο. Το πρόσωπό του υπήρχε στα ηλεκτρονικά αρχεία των Ολλανδών βέβαια, όμως εικάζεται ότι τον κάρφωσαν κάποιοι συνεργάτες του. Κατόπιν αυτών οι Αυστραλοί θα ζητήσουν την έκδοσή του, αφού ο Λοπ εμπλέκεται σε 13 μεγάλες υποθέσεις εισαγωγής ναρκωτικών εκεί.

«Η εταιρεία» του Λοπ ειδικεύεται στην ηρωίνη φυσικά, ωστόσο έχει εντάξει στη γραμμή παραγωγής και τις μοντέρνες μεθαμφεταμίνες. Τα ναρκωτικά της τα διοχετεύει στη μαύρη αγορά όλων των πλούσιων ασιατικών χωρών, στην Ιαπωνία πρωτίστως, αλλά και στην Ωκεανία. Ενδιαφέρον έχει η περιγραφή της αστυνομίας της Ταϊβάν για το πρόσωπο του Λοπ: «Είναι διευθύνων σύμβουλος μίας πολυεθνικής. Είναι το αφεντικό που αφήνει στους υφισταμένους του τη βρώμικη δουλειά, την πώληση ναρκωτικών, τη διευθέτηση των λογαριασμών, τους φόνους κ.λπ., ενώ ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στην ανακύκλωση των κερδών και στο ξέπλυμά τους μέσω των διαφόρων καζίνων, αλλά και των ξενοδοχείων και των εταιρειών ακινήτων που διαθέτει».

«Η εταιρεία», λέει η Corriere, θα επιδιώξει να ξεπλύνει και άλλο χρήμα μέσω μεγάλων έργων υποδομής που ετοιμάζει η Κίνα σε μία σειρά από μικρές και φτωχές χώρες της Ινδοκίνας, όπως είναι το Λάος και η Καμπότζη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...