615
Οι αγωγοί τροφοδοσίας της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο έγιναν κόμπος πνιγηρός για την οικονομία της Ρωσίας | CreativeProtagon

Ο Πούτιν χάνει το παιχνίδι των ενεργειακών εκβιασμών

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 20:20
Οι αγωγοί τροφοδοσίας της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο έγιναν κόμπος πνιγηρός για την οικονομία της Ρωσίας
|CreativeProtagon

Ο Πούτιν χάνει το παιχνίδι των ενεργειακών εκβιασμών

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 20:20

Η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη την Ουκρανία μεν, όμως τα σχέδια του Πούτιν να πυροδοτήσει συγχρόνως και τον φόβο των Ευρωπαίων περί παγερού χειμώνα ελάχιστα απέχουν από την αποτυχία. Αυτή η εκτίμηση ανήκει στον καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Yale, Τζέφρι Σόνενφελντ, και προβλήθηκε από τους λονδρέζικους Financial Times. Η Ρωσία έχει ανάγκη την πώληση του φυσικού αερίου της στην ΕΕ, έγραψε ο καθηγητής, όμως η ΕΕ δεν χρειάζεται πια αυτές τις προμήθειες. Παρά τις μηχανορραφίες του Πούτιν, η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την ενιαία υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία. Η άνεση των Ευρωπαίων τον εφετινό χειμώνα δεν διακυβεύεται.

Η «υποτιθέμενη δολιοφθορά», υπογράμμισε ο αρθρογράφος, του ενεργού αγωγού Nord Stream 1 και του ουδέποτε λειτουργήσαντος αγωγού Nord Stream 2 έχει τερματίσει την εκροή από δύο πηγές ρωσικού φυσικού αερίου, όμως η ΕΕ δεν τις έχει ανάγκη. Ετσι και οι νέες απειλές του Πούτιν να διακόψει το ρωσικό φυσικό αέριο που εξακολουθεί να αποστέλλεται μέσω του ουκρανικού συστήματος διαμετακομιστικών αγωγών σκοπό έχουν να πυροδοτήσουν νέες ανησυχίες στην Ευρώπη, πλην ματαίως. Η ανάλυση των δεδομένων εφοδιασμού δείχνει ότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η Ευρώπη ήδη εξασφαλίζει αρκετό αέριο και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις παγκόσμιες αγορές ώστε να υποκαταστήσει πλήρως τις χαμένες ρωσικές προμήθειες. Μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως και το τελευταίο κομμάτι ρωσικού φυσικού αερίου.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ έχει πέσει κατακόρυφα από 46% σε 9%. Αυξήθηκαν οι ροές από τη Νορβηγία και από την Αλγερία. Και, βέβαια, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ. Ετσι αντικαταστάθηκε το ρωσικό αέριο. «Οι υπολογισμοί μας», έγραψε ο Σόνενφελντ, «αφορούν αύξηση της προσφοράς στην ΕΕ στο 40% της παγκόσμιας προσφοράς LNG». Με τη ζήτηση για LNG να μειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στην Κίνα, οι νέες προσθήκες στην παγκόσμια προσφορά είναι αρκετές για να αντικαταστήσουν πλήρως την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόσο από τον Nord Stream όσο και από τους αγωγούς διαμετακόμισης της Ουκρανίας.

Ακριβό το LNG, αλλά υπάρχουν επιδοτήσεις

Σίγουρα, το LNG είναι ακριβό και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ανησυχούν εύλογα για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο αυτό είναι ένα ξεχωριστό ερώτημα από το αν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για την Ευρώπη. Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δώσει προτεραιότητα στις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές όσον αφορά τόσο τη θέρμανση των κτιρίων όσο και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, με τεράστιες επιδοτήσεις και σε πρωτοφανή κλίμακα.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου φοβόταν τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μικρότερος από όσο αναμενόταν. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου (μέταλλα, χημικά, χαρτί, λιπάσματα, επεξεργασία διυλισμένου πετρελαίου και ορυκτών) αντιπροσωπεύουν το ¼ της χρήσης φυσικού αερίου, αλλά μόνο το 3% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην Ευρώπη και λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού.

Ολα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι, σε αντίθεση με τους φόβους για κρίση εφοδιασμού, η Ευρώπη εξασφαλίζει αρκετό φυσικό αέριο και LNG από τις παγκόσμιες αγορές με σκοπό να αντικαταστήσει πλήρως τις προμήθειες ρωσικού αερίου. Αντιθέτως, ο Πούτιν θα υποστεί ζημία 100 δισ. δολαρίων από τις χαμένες εξαγωγές του. Εχοντας υπονομεύσει τη φήμη της χώρας του ως αξιόπιστου προμηθευτή ενέργειας, φήμη την οποία η Σοβιετική Ενωση διατήρησε ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο Πούτιν έχει ελάχιστη εξαγωγική ικανότητα. Ο ενιαίος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα διαθέτει το 10% της χωρητικότητας του ευρωπαϊκού δικτύου και η Κίνα δεν βιάζεται να κατασκευάσει κανέναν καινούργιο.

Ετσι, οι μόνοι χαμένοι από αυτόν τον εκβιασμό φυσικού αερίου είναι ο Πούτιν και οι συνεργοί του, κατέληξε ο Σόνενφελντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...