Στην πόρτα της Ρωσίας βρίσκεται το ΝΑΤΟ από την Τρίτη 4 Απριλίου. Αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έλεγε, εισβάλοντας στην Ουκρανία, τελικά το προκάλεσε ο ίδιος.
Η Φινλανδία γίνεται το 31ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μετά και το πράσινο φως που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξή της, αυξάνοντας κατά 1.300 χλμ τα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Ετσι πλέον, τα χιλιόμετρα των συνόρων που μοιράζονται κράτη-μέλη με τη Ρωσία, σχεδόν διπλασιάζονται.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η φινλανδική σημαία θα υψωθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τρίτης.
Στην τελετή θα παραστούν ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, και ο υπουργός Αμυνας, Αντι Καϊκόνεν.
«Πραγματικά, είναι μία ιστορική ημέρα», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την ταχύτερη ένταξη στην πρόσφατη ιστορία της Συμμαχίας. «Αυτό θα κάνει τη Φινλανδία περισσότερη ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο ίδιος, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Μετά την τελετή ένταξης της Φινλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επρόκειτο να συναντηθούν με τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα στο πλαίσο των εργασιών της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητήσουν τρόπους υποστήριξης του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων του.
Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας, η οποία μπλοκάρεται από την Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε αισιόδοξος.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Σουηδία θα γίνει επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για μένα, αποτελεί προτεραιότητα να διασφαλισθεί ότι αυτό θα γίνει επίσης σύντομα δυνατό», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, έχει το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρας στο ΝΑΤΟ.
Παρά την ήττα της, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, η Σάνα Μαρίν είναι αυτή που θα μείνει στην ιστορία ως η πρωθυπουργός που ενέταξε τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, καθώς παραμένει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Πέτερι Ορπο.
[LIVE SOON] 🔴 🎥 Watch Secretary General @jensstoltenberg at the flag-raising ceremony for #Finland's accession to #NATO 🇫🇮 https://t.co/Nvr2cFjYWl
— Oana Lungescu (@NATOpress) April 4, 2023
Η απάντηση της Ρωσίας
Αμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα λάβει «αντίμετρα», δεδομένου ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία η ρωσική πλευρά.
Στην ενημέρωσή του προς τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ο Σοϊγκού είπε, ακόμη, ότι η Ρωσία λαμβάνει πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος του στενού συμμάχου της Μόσχας, της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων.
Οπως ανέφεραν νωρίτερα την Τρίτη η Μόσχα και το Μινσκ, λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται από τους Ρώσους στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, τα οποία εστάλησαν πρόσφατα στη χώρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
«Ενα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», σημείωσε ο Σοϊγκού. «Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (…) σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», συμπλήρωσε στη διάρκεια συνεδρίασης.
Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ συνιστά «παραβίαση της ασφάλειας της Ρωσίας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλισθεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.
Τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η εμβέλειά τους τους είναι περιορισμένη σε σχέση με αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επιπλέον των τακτικών πυρηνικών όπλων.
Μπλίνκεν: «Iστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ
Στη δική του δήλωση για την ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Aντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ.
«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, συνέχισε, για να υπογραμμίσει, έπειτα, ότι αυτή «είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News