601
Διαφημιστικές πινακίδες του Ρωσικού Στρατού στην Αγία Πετρούπολη: «Καταταγείτε!» | REUTERS/Anton Vaganov

Ο Πούτιν ταΐζει τα κανόνια με «φθηνό» μειονοτικό κρέας

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 11:32
Διαφημιστικές πινακίδες του Ρωσικού Στρατού στην Αγία Πετρούπολη: «Καταταγείτε!»
|REUTERS/Anton Vaganov

Ο Πούτιν ταΐζει τα κανόνια με «φθηνό» μειονοτικό κρέας

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 11:32

Με στόχο να μη νιώσουν οι Ρώσοι «τη σφαγή της Ουκρανίας», ο Πούτιν στέλνει στα πολεμικά μέτωπα Σιβηριανούς, έγραψε η Corriere della Sera. «Ετσι οι απώλειες των Ρώσων γίνονται ανεκτές» και ο ίδιος δεν εισπράττει την αγανάκτηση των συμπατριωτών του. Προς το παρόν όμως, διότι «η κατάσταση μπορεί να καταστεί επικίνδυνη μακροπρόθεσμα». Το ρεπορτάζ, υπογεγραμμένο από τον Μάρκο Ιμαρίζιο, αναφέρθηκε σε ασιατικούς πληθυσμούς, μη ρωσικούς, οι οποίοι αποτελούν τη δεξαμενή άντλησης στρατιωτικού προσωπικού, ειδικά για τα ουκρανικά πεδία μαχών.

Οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι φαντάροι είναι η βουδιστική Δημοκρατία της Τουβά, η οποία κάποτε ήταν κινεζική επαρχία και γειτνιάζει με τη Μογγολία, η αυτόνομη επαρχία των μειονοτικών νομάδων Νένετς, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στον Βορρά της ασιατικής Ρωσίας, η αυτόνομη επαρχία Τσουκότκα της Απω Ανατολής, η οποία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Ρωσική Ομοσπονδία, κ.ά.

«Το ανεξάρτητο από το Κρεμλίνο ρωσικό ίδρυμα Levada Center ερεύνησε και αποκάλυψε ότι το 2011 οι οκτώ στους δέκα Ρώσους δεν γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των περιοχών» έγραψε η Corriere και συνόψισε τα κοινά στοιχεία τους: «Εχουν ακραία φτώχεια, απομόνωση, χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού και τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών που έπεσαν στα μέτωπα – πρόκειται για θλιβερό ιστορικό».

Στο σημείο αυτό ο συντάκτης θυμήθηκε «τη σφαγή της Μπούτσα», την οποία οι Δυτικοί είχαν αποδώσει σε στρατιώτες Μπουριάτες, δηλαδή σε άτομα μογγολικής καταγωγής που ανήκουν στη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Ρωσίας πέραν των Ουραλίων: «Δυστυχώς, οι στρατιώτες της Μπουριατίας είχαν γίνει διάσημοι για τη σφαγή που έκαναν στην πόλη Μπούτσα, στην αρχή της σύγκρουσης».

Κατόπιν παρέθεσε στοιχεία αντλημένα από εχθρικά για τον Πούτιν ρωσόφωνα media του εξωτερικού (από το σάιτ Mediazone και από το ίδρυμα FreeBuryatia) όσον αφορά τις απώλειες των μειονοτικών Ασιατών της Ρωσίας: «Τον Σεπτέμβριο η Τουβά έχασε 57 στρατιώτες, η Μπουριατία 55, το Νένετς 45, το Μαγκαντάν 44, η Τσουκότκα 38, η Τρανμπαϊκάλια 37 και η Σαχαλίνη 36». Οι στρατιωτικοί και κοινωνικοί αναλυτές, συνέχισε η Corriere, συμφώνησαν ότι ​​από ένα ορισμένο χρονικό όριο και πέρα αυτός ο «πόλεμος των φτωχών» δεν θα είναι βιώσιμος.

«Εσωτερική εθνοκάθαρση»

«Η ανάλυση των δεδομένων (το Mediazone χρησιμοποιεί ως παράμετρο τον αριθμό των κηδειών ανδρών που τελούνται σε κάθε περιοχή) δείχνει ότι η ανθρώπινη εκμετάλλευση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας δεν έχει τελειώσει. Πράγματι, εντείνεται. Και τα ποσοστά πένθους στις προαναφερθείσες περιοχές αυξάνονται. Αυτό όμως που δεν άλλαξε ποτέ είναι η ουσιαστική ‘‘ατιμωρησία’’ των μεγάλων πόλεων.

»Στην Αγία Πετρούπολη, οι άνθρωποι κοιμούνται ήσυχοι, με ποσοστό στρατιωτικής θνησιμότητας 0,7% ανά 100.000 άτομα. Ελάχιστα υψηλότερα είναι τα ποσοστά  στο Καζάν και στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στην πλούσια και πολυπληθή κεντρική ζώνη της Ρωσίας, εκεί όπου το Κρεμλίνο δεν θέλει να έχει προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου. Στη Μόσχα το ποσοστό της στρατιωτικής θνησιμότητας είναι κοντά στο 1%, αν και εκεί εδρεύουν οι πέντε μεγαλύτεροι σχηματισμοί της χώρας».

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το ρεπορτάζ: «Υπάρχει μια δευτεροκλασάτη Ρωσία, τα παιδιά της οποίας εστάλησαν στον πόλεμο. Τα στοιχεία βοούν, έτσι ορισμένοι υποθέτουν ότι συντελείται ένα είδος εσωτερικής εθνοκάθαρσης. ‘‘Στο τέλος του πολέμου, μόνο οι Σλάβοι Ρώσοι θα παραμείνουν ζωντανοί’’, έγραψαν και οι αναλυτές του σάιτ Meduza [αντικαθεστωτικό, με έδρα τη Ρίγα της Λετονίας]. Υπάρχει και ο παράγων χρήμα.

»Η πανεπιστημιακός Ναταλία Ζουμπάρεβιτς [η οποία διακινεί τη θεωρία των «τεσσάρων Ρωσιών»] υποστηρίζει ότι ο πόλεμος συνδέεται με την οικονομία των μικρών πόλεων και χωριών. ‘‘Ο στρατός είναι σημαντικός εργοδότης για τις περιοχές όπου είναι σχεδόν αδύνατον να κερδίσεις αλλιώς χρήματα’’ είπε στο BBC. ‘‘Η στράτευση παρέχει σταθερό μισθό’’. Μόλις το 21% του πληθυσμού μιας χώρας με 143 εκατομμύρια κατοίκους ζει στην πρωτεύουσα και στις άλλες επτά μεγάλες πόλεις της. Ο Πούτιν σίγουρα δεν έχει έλλειψη κρέατος που θρέφει τα κανόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...