Η ποιότητα των σχέσεων Κίνας και Ρωσίας είναι «πρωτόγνωρη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, την Παρασκευή.
Ο ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την Κίνα για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (4-20 Φεβρουαρίου) στην κινεζική πρωτεύουσα.
«Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Εχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον κινέζο ομόλογό του, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
Ο ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του».
Σύμφωνα με τη Μόσχα, Πούτιν και Σι θα παρουσιάσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου «το κοινό τους όραμα» για τη διεθνή ασφάλεια, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της Ουκρανίας.
Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση αυτή.
Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στο Πεκίνο θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες, κυρίως στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου.
Κοινό μέτωπο Ρωσίας – Κίνας
Ρωσία και Κίνα συγκροτούν κοινό μέτωπο για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο οι δύο πρόεδροι. το οποίο απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.
Ετσι, Πεκίνο και Μόσχα κάλεσαν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την διεύρυνσή του, ενώ η Μόσχα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και την κατηγορηματική αντίθεσή της στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.
Ο Σι έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.
Η συμφωνία για το άεριο
Μία από τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες είναι 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και οι νέες πωλήσεις αερίου θα γίνονται σε ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει ο Πούτιν.
Η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός και κινεζική βιομηχανική πηγή.
Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.
Η Ρωσία προμηθεύει ήδη με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia , που ξεκίνησε τις εξαγωγές το 2019 και μέσω αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα ανήλθαν σε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.
«Οταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.
Η τροφοδοσία της Κίνας σε φυσικό αέριο γίνεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Κινεζικές πηγές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις θα γίνονται σε ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας και της Ρωσίας να διαφοροποιήσουν τις συναλλαγές τους από το δολάριο.
Το δίκτυο αγωγών Power of Siberia δεν συνδέεται με το δίκτυο που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μειωμένες ροές και εκτόξευση των τιμών, πράγμα που αποτελεί μία από τις πηγές έντασης με την Μόσχα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News