306
O Πούτιν με τον υπουργό Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ (δεξιά), τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ (αριστερά) και τον Σεργκέι Σοϊγκού, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας | ALEKSEY BABUSHKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ο Πούτιν σε έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 23:05
O Πούτιν με τον υπουργό Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ (δεξιά), τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ (αριστερά) και τον Σεργκέι Σοϊγκού, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας
|ALEKSEY BABUSHKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ο Πούτιν σε έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 23:05

Αρχικά, η προπαγάνδα της Μόσχας υποστήριξε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν επιτυχώς την εισβολή ουκρανών στρατιωτιών στην περιοχή του Κουρσκ, την Τρίτη — όμως η επίθεση αυτή συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, υποχρεώνοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συγκαλέσει συμβούλιο ασφαλείας και να γίνουν κάποιες οδυνηρές για το Κρεμλίνο παραδοχές:

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επιβεβαίωσε ότι στην επιχείρηση έχουν συμμετάσχει «έως και 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες» και επέμεινε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταστρέφουν τον εχθρό».

Παράλληλα, ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η επιχειρησιακή κατάσταση παραμένει δύσκολη στις μεθοριακές ζώνες. Για να περιορίσουμε τις συνέπειες της εισβολής των εχθρικών δυνάμεων αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο Σμιρνόφ.

Στη σύσκεψη στο Κρεμλίνο, εκτός από τον ρώσο πρόεδρο, συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και ο Σεργκέι Σοϊγκού, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος πριν δύο χρόνια, ως υπουργός Αμυνας, έλεγε ότι η Ρωσία θα έπαιρνε το Κίεβο σε τρεις μέρες.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο Γκερασίμοφ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Πούτιν και τους άλλους τρεις συνομιλητές του ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν, οι υπόλοιποι τον άκουγαν μάλλον σκεπτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικό στρατιωτικό blog, που όμως δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει προς τα βόρεια, έως και 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα, κατά μήκος αυτοκινητόδρομου βόρεια του συνοριακού χωριού Σβερντλίκοβο. Αλλες επίσημες και ανεπίσημες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι την Τρίτη δύναμη πολλών εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών διέσχισε τμήμα των συνόρων.

Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε πως η ουκρανική επιδρομή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ είναι «μεγάλη πρόκληση».

«Το καθεστώς του Κιέβου ξεκίνησε άλλη μια μεγάλη πρόκληση», είπε ο ρώσος πρόεδρος στα μέλη της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος πως ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν «αδιακρίτως βομβαρδισμό πολιτικών» στόχων στην περιφέρεια Κουρσκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...