Στο κάστρο Ελμάου της Βαυαρίας, όπου ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς φιλοξενούσε τη Σύνοδο Κορυφής των G-7, Μπόρις Τζόνσον και Τζάστιν Τριντό (οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και του Καναδά αντίστοιχα) αστειεύτηκαν μπροστά στις κάμερες για την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία, για το αν θα έπρεπε να βγουν και αυτοί ημίγυμνοι, ακολουθώντας το… «ρωμαλέο» παράδειγμα του ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στη στρογγυλή τράπεζα με τους άλλους ηγέτες των G-7, o βρετανός πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν θα έπρεπε να συνεχίσουν να φοράνε τα σακάκια τους ή μήπως θα ήταν καλύτερο να επιδείξουν «τον θώρακά τους», ώστε «να δείξουμε πως είμαστε σκληρότεροι από τον Πούτιν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπερθεμάτισε, λέγοντας πως θα έπρεπε και εκείνοι «να καβαλήσουν άλογα γυμνόστηθοι», παραπέμποντας με ισχυρή δόση ειρωνείας στις εξεζητημένες, προσεκτικά σκηνοθετημένες φωτογραφίσεις του ρώσου προέδρου το 2009.
Οι ειρωνείες αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από τον Πούτιν, που μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, σχολίασε πως θα ήταν αηδιαστικό θέαμα η εικόνα των ημίγυμνων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7).
«Δεν ξέρω πώς ήθελαν να γδυθούν, πάνω ή κάτω από τη μέση, πάντως θα ήταν αηδιαστικό το θέαμα ούτως ή άλλως, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιφυλάσσοντας μάλιστα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, και κάποιες συμβουλές για τους τους ηγέτες της G7, να πίνουν λιγότερο και να αθλούνται περισσότερο, για να επιτύχουν αρμονία νου και σώματος.
Κατά τα άλλα ο ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν «εντάσεις» στη σχέση της Μόσχας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες, τόνισε, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Ria, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες» του ΝΑΤΟ, το οποίο –όπως είπε– επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του».
Στο ουκρανικό μέτωπο, επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Οι στόχοι αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές», ενώ ο απώτατος στόχος είναι «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας», επανέλαβε σύμφωνα με το Interfax.
Οπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ενώ αναφορικά με το πυραυλικό πλήγμα στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News