921
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού (δεξιά) και τον αρχηγό του Ναυτικού, ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ, σε επιθεώρηση του ρωσικού στόλου, στην Αγία Πετρούπολη | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν προκαλεί τη Δύση με 150 πολεμικά σκάφη σε θέσεις μάχης!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 09:32
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού (δεξιά) και τον αρχηγό του Ναυτικού, ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ, σε επιθεώρηση του ρωσικού στόλου, στην Αγία Πετρούπολη
|Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν προκαλεί τη Δύση με 150 πολεμικά σκάφη σε θέσεις μάχης!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 09:32

Πλέον η πρόκληση δεν είναι περιφερειακή αλλά παγκόσμια, καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση επεκτείνεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, κλιμακώνοντας ολοένα πιο επικίνδυνα τις εντάσεις. Η Μόσχα αποφάσισε να διατάξει τον απόπλου 140 ναυτικών μονάδων, επιδιώκοντας να καταστεί παγκόσμια η πίεση που ήδη ασκεί στη Δύση αλλά και να επιδείξει την αποφασιστικότητά της σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Ουσιαστικά πρόκειται για ολόκληρο το πολεμικό ναυτικό: σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τα κάθε τύπου πλοία που επιχειρούν είναι συνολικά 154, και είναι ακριβώς η κλίμακα της ανάπτυξης δυνάμεων την οποία διέταξε το Κρεμλίνο που αποκαλύπτει την κρισιμότητα της κατάστασης», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Τζιανλούκα ντι Φέο της La Repubblica.  

«Κάθε ώρα νέες φρεγάτες και καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων σαλπάρουν με προορισμό καίριες θέσεις για να ελέγξουν οποιαδήποτε αντίδραση του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία: από το πέρασμα στη Βαλτική έως τον Ατλαντικό, από τον Βόσπορο έως τον Αρκτικό Ωκεανό», εξηγεί, κάνοντας λόγο για «δαπανηρά πολεμικά παιχνίδια, τα οποία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν δίχως να επιτευχθεί κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα». 

Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιεί βολές στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης στη Βαλτική | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Την περασμένη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε μέχρι και με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ-Ντίαζ Κανέλ, για τον συντονισμό της «στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες». Και ο στόλος του Ειρηνικού μόλις ολοκλήρωσε μια ναυτική άσκηση ανοικτά του Ομάν, στον Ινδικό, στην οποία συμμετείχαν επίσης μονάδες της Κίνας και του Ιράν.

Το Καλίνινγκραντ

Ο συναγερμός ενδέχεται να σημάνει πρώτα στο Καλίνιγκραντ, τον ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, «ένα φρούριο στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» που δεσπόζει στην είσοδο της Βαλτικής. Εκεί σταθμεύουν δύο φρεγάτες εφοδιασμένες με υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr και τουλάχιστον 18 μικρότερες μονάδες που θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ασκήσεις. Εδώ και δύο εβδομάδες, ωστόσο, υποβρύχια «άγνωστης ταυτότητας» εμφανίζονται κοντά στις ακτές της Σουηδίας, θέτοντας σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής την άμυνα της Στοκχόλμης.

Ουδέτερος δεν μοιάζει να είναι, πλέον, ούτε ο Βόρειος Πόλος καθώς δύο βομβαρδιστικά Tupolev 160 τον προσέγγισαν πρόσφατα με μια πτήση non stop διάρκειας 13 ωρών ενώ την Τρίτη μια άλλη ναυτική μοίρα έβαλε πλώρη για τον Αρκτικό Ωκεανό, ούτως ώστε να προετοιμαστεί για την προστασία των γραμμών επικοινωνίας.  

Σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο «η πιο εντυπωσιακή εξόρμηση σημειώνεται στην καρδιά του Ατλαντικού, 240 μίλια νότια της Ιρλανδίας» με το Δουβλίνο να έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας για την άσκηση με βολές πυραύλων που έλαβε χώρα σε μια περιοχή που η ιρλανδική κυβέρνηση θεωρεί αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Εκείνο το σημείο στη μέση του ωκεανού δεν επιλέχθηκε τυχαία: εκτείνεται σε μία από τις ιστορικές ναυτικές οδούς που ενώνουν την Αμερική με την Ευρώπη, από όπου περνούν επίσης τα ζωτικής σημασίας καλώδια για την κίνηση στο Διαδίκτυο και την τηλεφωνία».

Το εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» συμμετέχει σε ναυτικά γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ακόμη νοτιότερα συνεχίζεται το ταξίδι έξι αποβατικών πλοίων, που απέπλευσαν από τη Βαλτική και εντοπίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Γιβραλτάρ. «Αυτός ο στολίσκος που μπορεί να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα με 50 τανκ και 1.500 πεζοναύτες: υφίσταται ο φόβος ότι θα μπορούσε να φτάσει στην Κριμαία και ακολουθείται βήμα βήμα από το ΝΑΤΟ. Ομως ο επίσημος προορισμός τους είναι η Μεσόγειος, όπου προετοιμάζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση του στόλου της Μόσχας», επισημαίνει ο Ντι Φέο.  

Προορισμός η Ταρτούς

Μια μοίρα πολεμικών πλοίων κατευθύνεται από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό προς τη βάση της Ταρτούς στη Συρία: ένα καταδρομικό, δύο αντιτορπιλικά, πέντε κορβέτες και τρία υποβρύχια τα οποία πρόκειται να συγκεντρωθούν στα ίδια ύδατα όπου τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση τα αεροπλανοφόρα Truman, De Gaulle και Cavour, του αμερικανικού, του γαλλικού και του ιταλικού πολεμικού ναυτικού αντίστοιχα. «Ο στόχος είναι προφανής: ο έλεγχος στον Βόσπορο, τη μοναδική ναυτική οδό προς τη Μαύρη Θάλασσα και, συνεπώς, προς την Ουκρανία», εξηγεί ο δημοσιογράφος της La Reppublica. Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε επίσης πως είκοσι ναυτικές μονάδες απέπλευσαν από την Κριμαία για να τεστάρουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα. 

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν» συμμετέχει σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι η Μόσχα αυτές τις ενέργειες δεν τις αποκρύπτει, αντιθέτως τις προβάλλει. Ανακοινώνει κάθε κίνησή της, υποστηρίζοντας πως στόχος των ασκήσεων είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται περί εσωτερικής προπαγάνδας: η πρωτοφανής κινητοποίηση δεν απευθύνεται στο ρωσικό λαό αλλά στη Δύση, με το Κρεμλίνο να επιδιώκει να καταστήσει σαφή τη βούληση να φτάσει μέχρι το τέλος για να επιβάλει τις όποιες θέσεις του.  

Επικαλούμενος τον Καρλ φον Κλαούζεβιτς, ο Τζιανλούκα ντι Φέο υποστηρίζει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τα όποια στρατιωτικά μέσα διαθέτει για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου, διακινδυνεύοντας μία σύρραξη. Εάν πρόκειται περί μπλόφας, θα διαπιστωθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες. Ηδη, ωστόσο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί το ΝΑΤΟ απαντά στους ρωσικούς ελιγμούς, μετακινώντας τις δικές τους δυνάμεις και αυξάνοντας, έτσι, επικίνδυνα τις πιθανότητες να σημειωθεί κάποιο μοιραίο θερμό επεισόδιο.

O Bλαντίμιρ Πούτιν με καπέλο αξιωματικού του Ναυτικού. Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κοστίζουν ακριβά και δεν γίνονται χωρίς λόγο… | Laski Diffusion/ Getty Images / φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...