Στο θέμα των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν επανήλθε η Repubblica, αυτή τη φορά για να δείξει «πώς γίνεται ξεφεύγουν από τις κυρώσεις». Η συντάκτριά της, Ροζάλμπα Καστελέτι, επικαλέστηκε στοιχεία του «ιδρύματος κατά της διαφθοράς» που είχε δημιουργήσει ο Αλεξέι Ναβάλνι για να καταγγείλει ότι ο ρώσος πρόεδρος, «το σύστημα Πούτιν», διαθέτει ένα πλέγμα φίλων και συνεργατών για να κρύβει το χρήμα. Ο στενότερος συνεργάτης του Ναβάλνι, ονόματι Λεονίντ Βολκόφ, είχε πει το 2021 στην Ευρωβουλή ότι ο «τσάρος» μπορεί να πειστεί να απελευθερώσει τον Ναβάλνι μόνο αν οι Δυτικοί «κυνηγήσουν το χρήμα του Πούτιν».
Ο ίδιος Βολκόφ, έγραψε η Ιταλίδα, πριν λίγες μέρες, σε εξ αποστάσεως ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Αν θέλετε να τιμήσετε τη μνήμη του Αλεξέι, χτυπήστε τους φίλους του Πούτιν, αρπάξτε τα περιουσιακά τους στοιχεία». Και ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι «φίλοι του Πούτιν»; Οπως ο Βολκόφ είχε δηλώσει παλαιότερα, «αυτοί που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος Πούτιν, οι μεσαίου επιπέδου διευθυντές και φίλοι του». Τότε η Ευρωβουλή τον είχε λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της και είχε εγκρίνει ψήφισμα που ζητούσε την επιβολή κυρώσεων – ωστόσο «από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».
Στην εξαετή τελευταία θητεία του ο Πούτιν κέρδισε 67,5 εκατ. ρούβλια (περίπου 678.000 ευρώ) σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην Εκλογική Επιτροπή ως υποψήφιος προ ίδιος ο ηγέτης του Κρεμλίνου πριν από έναν μήνα όταν ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Μαρτίου. Στα περιουσιακά στοιχεία του περιλαμβάνονται ένα διαμέρισμα 77 τ.μ. και ένα γκαράζ 18 τ.μ. στην Αγία Πετρούπολη, τρία αυτοκίνητα, και ένα τρέιλερ τύπου SKIF. «Φαινομενική λιτότητα, για την οποία ο Πούτιν έχει καυχηθεί στο παρελθόν λέγοντας ότι τα δισεκατομμύρια δεν χωρούν στο φέρετρο».
Και συνέχισε η Ιταλίδα: «Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, ωστόσο, η πραγματική περιουσία του Πούτιν καταγράφεται σε διάφορους ‘‘μπροστινούς’’, άτομα που ενίοτε αγνοούν ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών στις οποίες έχουν τεθεί επικεφαλής. Ο συνολικός πλούτος τους ανήλθε σε 24 δισ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με έρευνα του OCCRP, ενός παγκοσμίου δημοσιογραφικού δικτύου κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς [σ.σ.: Το δίκτυο OCCRP ιδρύθηκε το 2006, αλλά η Ρωσία το χαρακτήρισε ‘‘ανεπιθύμητη οργάνωση’’ το 2022.] Το BBC, επικαλούμενο μυστική έκθεση της CIA, έγραψε περί 40 δισ. δολαρίων, ενώ οι ρωσικές έρευνες έφθασαν στο σημείο να υποθέτουν τζίρο περίπου 200 δισ.
»Τα λεγόμενα ‘‘πορτοφόλια του Πούτιν’’ είναι μακρινοί συγγενείς του, όπως ο Μιχαήλ Σελόμοφ, γιος της εξαδέλφης του Λιούμποβ Σελόμοβα. Εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία. Μέσος ετήσιος μισθός: 8.500 δολάρια. Ωστόσο έχει συμμετοχές σε πολλές εταιρείες που συνδέονται με τους πλούσιους φίλους του Πούτιν και έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια ιστορία ισχύει και για τους παιδικούς φίλους Πιότρ Κόλμπιν και Σεργκέι Ροντούλγκιν. Ο πρώτος, πρώην χασάπης, ζει μια μέτρια ζωή, αλλά είναι συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας, της GUNVAR, η οποία, στο παρελθόν, διαπραγματευόταν περίπου το 1/3 του ρωσικού πετρελαίου και της οποίας επικεφαλής είναι ένας άλλος πλούσιος δισεκατομμυριούχος φίλος του Πούτιν. Ο δεύτερος είναι μουσικός, νονός της κόρης του, και λέει ότι δεν είναι επιχειρηματίας. Ωστόσο έχει διαχειριστεί περίπου 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα Panama Files, σε μετοχές εταιρειών ολιγαρχών».
Το «σύστημα Πούτιν» βασίζεται στη συνεργασία των ολιγαρχών, συνέχισε η Ιταλίδα. «Οι αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ολιγάρχες δεν έχουν κανένα συμφέρον να μην παίξουν ρόλους διαχειριστών [σ.σ.: της αληθινής περιουσίας του Πούτιν] διότι θα χάσουν πολλά αν του εναντιωθούν. Για να διατηρήσουν τον πλούτο τους, αναγκάστηκαν να παραδώσουν μέρος του στον Πούτιν. Ή, μάλλον, στους ‘‘μπροστινούς’’ του. Δεν υπάρχει δεκάρα καταχωρισμένη στο όνομα του Πούτιν. Τα λεφτά είναι σε ονόματα άλλων. Οι Κόλμπιν, Ροντούλγκιν και Σελόμοφ μόνο τυπικά κατέχουν τα δισεκατομμύρια ρούβλια. Αυτά είναι προσωπικά λεφτά του Πούτιν.
»Κάθε ρώσος ολιγάρχης αναγκάστηκε να δώσει στον Πούτιν το 50% της περιουσίας του. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο πρώην Κροίσος του πετρελαίου που διέφυγε στο Λονδίνο ύστερα από 10 χρόνια φυλάκισης. Και ο Σεργκέι Πουγκάτσεφ, γνωστός με το παρατσούκλι ‘‘ο τραπεζίτης του Πούτιν’’, πλέον κάτοικος Λονδίνου, λέει ότι ‘‘ό,τι υπάρχει στη ρωσική επικράτεια, ο Πούτιν το θεωρεί δικό του’’. Επομένως, ισχύει ό,τι λέει ο Βολκόφ: ‘‘Στοχοποιήστε τους φίλους του Πούτιν, αρπάξτε τις περιουσίες τους!’’».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News