489
Ο Πούτιν με τον Ορμπαν στις 5 Ιουλίου στο Κρεμλίνο – στις ένθετες φωτογραφίες τα άλλα δύο «πιόνια του Ρώσου», ο Τραμπ και η Λεπέν | REUTERS (Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool, Yves Herman και Eduardo Munoz)

Ο Πούτιν κινεί τα πιόνια του, τον Ορμπαν, τη Λεπέν, τον Τραμπ…

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 12:03
Ο Πούτιν με τον Ορμπαν στις 5 Ιουλίου στο Κρεμλίνο – στις ένθετες φωτογραφίες τα άλλα δύο «πιόνια του Ρώσου», ο Τραμπ και η Λεπέν
|REUTERS (Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool, Yves Herman και Eduardo Munoz)

Ο Πούτιν κινεί τα πιόνια του, τον Ορμπαν, τη Λεπέν, τον Τραμπ…

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 12:03

«Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη χαρεί με διάφορες εξελίξεις στη Δύση: μέσα σε μόλις έναν μήνα ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέστησαν ήττες στις ευρωεκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ ταπείνωσε τον Τζο Μπάιντεν στο debate και η Μαρίν Λεπέν νίκησε το κόμμα Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τώρα που ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν πήγε στη Μόσχα, πετάει τη σκούφια του από κέφι».  

Η ανάλυση της Repubblica, που συνάθροισε τις επιδόσεις των υποτίθεται μη συστημικών πολιτικών της Δύσης, στάθηκε περισσότερο στην περίπτωση Ορμπαν, αφού αφορά το Ουκρανικό. Οχι ότι ο Ούγγρος θα πιέσει το Κρεμλίνο με τον τρόπο του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν και της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – το ακριβώς αντίθετο. Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τον Ορμπαν για να δηλώσει ο ίδιος παρών στον ειρηνευτικό διάλογο, χωρίς όμως να αποστεί των θέσεών του.

Ανώνυμες πηγές «κοντά στο Κρεμλίνο», τις οποίες επικαλέστηκε η υπογράψασα την ανάλυση συντάκτρια Ροζάλμπα Καστελέτι, επισήμαναν ότι η «επίσκεψη του Ορμπαν είναι απίθανο να έχει κάποια αποτέλεσμα, συνεπώς δεν πρέπει να αναμένονται επιτεύγματα». Τι μπορούμε να αναμένουμε; Περισσότερη αποδοκιμασία του Ορμπαν από τους εταίρους του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η οποία θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως απόδειξη του διχασμού που έχει επέλθει εντός του Δυτικού μπλοκ.

Το ταξίδι του Ορμπαν στη Μόσχα ακολούθησε εκείνο στο Κίεβο, όπου ο ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία από 1ης Ιουλίου προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Repubblica σημείωσε ότι «μικρή σημασία έχουν και θα έχουν οι αποδοκιμασίες των Δυτικών, όπως του Σαρλ Μισέλ, που είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία δεν συνεπάγεται αλληλεπίδραση με τη Ρωσία». Σημασία έχει «η ρωσική προσπάθεια να γίνουν χαραμάδες οι ρωγμές».

Ο Ορμπαν συναντήθηκε με τον Πούτιν προσφάτως, τον περασμένο Οκτώβριο στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ Belt and Road, «όμως η τωρινή επίσκεψη στη Μόσχα νομιμοποιεί αυτόν για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία». Και συνέχισε η Καστελέτι: «Ο ‘‘μικρός Πούτιν’’ Ορμπαν πάντα έδειχνε την πίστη του στον ρώσο σύμμαχό του. Επιβράδυνε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κράτησε παγωμένη τη βοήθεια της ΕΕ προς το Κίεβο, εμπόδισε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ότι αν ο Πούτιν πάει στη Βουδαπέστη δεν θα τον συλλάβει».

Κατόπιν αυτών, η κατακλείδα της ανάλυσης δεν έκρυβε εκπλήξεις: «Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη, θέλει χάος. Σημασία για αυτόν έχει ακόμη μία αναταραχή στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία προστίθεται στις γαλλικές εκλογές. Οι Ρώσοι, εξάλλου, επιβράβευσαν τη σύμμαχό τους Λεπέν με εύγλωττα σχόλια του υπουργείου Εξωτερικών, του τύπου ‘‘ο γαλλικός λαός αναζητεί κυρίαρχη εξωτερική πολιτική και ρήξη με τις επιταγές της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών’’. Είναι σπάνια τέτοια έγκριση πριν από τον δεύτερο εκλογικό γύρο. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, η Μόσχα προσποιείται την αδιάφορη, αν και υπογείως υποστηρίζει τον Τραμπ, όπως μου είπαν πηγές από το μέσο Moscow Times. Ο άνεμος πάει με τον Πούτιν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...