Ηταν μια ιστορική στιγμή. Για πρώτη φορά ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, συνάντησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ο τελευταίος επιχειρεί μια προσέγγιση της απομονωμένης γειτονικής χώρας υπό το πρίσμα των διπλωματικών ανοιγμάτων των τελευταίων δύο ετών στην κορεατική χερσόνησο αλλά και της επαμφοτερίζουσας σχέσης του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο πλαίσιο της εξαιρετικά σημαντικής για τις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής Συνόδου του Βλαδιβοστόκ στη ρωσική Απω Ανατολή.
Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από το τελευταίο τετ α τετ σε τέτοιο επίπεδο και έκτοτε έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Το 2011 είχαν συναντηθεί ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρας του σημερινού δικτάτορα της Βορείου Κορέας –κανείς τους δεν υπάρχει στο κάδρο τώρα.
Η έλευση του νεότερου Κιμ στην εξουσία, η φιλοδοξία του για ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος και οι απειλές του κατά της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ κλιμάκωσαν την ένταση σε τρομακτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς υπήρξε η επαναπροσέγγιση της Βορείου και της Νοτίου Κορέας πέρυσι τέτοιες ημέρες (εδώ) που οδήγησαν σε μια σειρά από διπλωματικά -αν και μετέωρα- βήματα. Ακολούθησαν ταξίδια του Κιμ στο Πεκίνο και δύο συναντήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ χωρίς όμως να υπάρξει μεγάλη πρόοδος.
Τώρα φαίνεται πως ήρθε η σειρά του Πούτιν να κάνει την κίνησή του στην σκακιέρα, καθώς η Μόσχα υπήρξε παραδοσιακός –αν και πάντα προσεκτικός–συνομιλητής της Πιονγιάνγκ. Ο Πούτιν άλλωστε είχε συναντήσει, πάλι στο Βλαδιβοστόκ, το 2002 τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ.
Καλωσορίζοντας τώρα τον νεότερο Κιμ στην πόλη της ρωσικής Απω Ανατολής, σε μια συνάντηση που έγινε στο πανεπιστήμιο της πόλης, ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι η Μόσχα «υποστηρίζει τις θετικές τάσεις» στην κορεατική χερσόνησο, όπου εκτυλίχθηκε την άνοιξη του 2018 μια θεαματική επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ για να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως τον περασμένο Φεβρουάριο –στη Σύνοδο του Ανόι στο Βιετνάμ– κατέληξαν σε αδιέξοδο (εδώ).
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εξέλιξη ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Κιμ πως θα ενισχύσει τη διμερή οικονομική σχέση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις τόσο σε βασικά αγαθά όσο και σε ενέργεια.
«Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψή σας στη Ρωσία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα με ποιους τρόπους μπορούμε να συμβάλουμε να επιλυθεί η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να υποστηρίξει τις θετικές τάσεις που εκτυλίσσονται το τρέχον διάστημα», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης. «Σε διμερές επίπεδο, έχουμε πολλά να κάνουμε για να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Απομένει βέβαια να αποσαφηνιστεί πώς θα αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα η οποία προς το παρόν στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Λαϊκή Κίνα.
Από πλευράς του ο Κιμ τόνισε πως η συνάντηση θα επιτρέψει να διαμορφωθούν κοινές θέσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο. Στόχος της επίσκεψής του, σημείωσε, είναι να αναθερμανθούν οι «ιστορικοί» δεσμοί των δύο κρατών, στενών συμμάχων την περίοδο του ψυχρού πολέμου, να υπάρξει «πιο σταθερή και στέρεη» σχέση.
«Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν μακρά φιλία, και μιας πιο σταθερής και στερεής σχέσης», είπε ο Κιμ. Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας συνεχάρη τον Πούτιν διότι «οικοδομεί μια ισχυρή Ρωσία».
Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Κιμ ανέφερε: «Επτά χρόνια πέρασαν από τότε που ανήλθα στην εξουσία αλλά δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τη Ρωσία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News