305
Ουκρανοί διαδηλώνουν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: τα πλακάτ τους γράφουν ότι «η Ρωσία είναι τρομοκρατική χώρα» | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο Πούτιν έστειλε στην Ουκρανία φαντάρους «ψημένους» στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 17:04
Ουκρανοί διαδηλώνουν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: τα πλακάτ τους γράφουν ότι «η Ρωσία είναι τρομοκρατική χώρα»
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο Πούτιν έστειλε στην Ουκρανία φαντάρους «ψημένους» στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 17:04

Η «πείνα» για επίλεκτα στρατεύματα, ελίτ, ικανά να αναλάβουν άμεση δράση στα «ανθρωποφάγα» πεδία της Ουκρανίας πιέζει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο να μετακινήσει στρατιώτες και όπλα από τη Συρία στα μέτωπα του Ντονμπάς και της Χερσώνας. Ο Λορέντσο Κρεμονέζι έστειλε από το Κίεβο στην Corriere della Sera το ρεπορτάζ του γράφοντας ότι ναι μεν η παραπάνω πληροφορία του δεν είναι καινούργια, καθ’ ότι «διακινείται από το περασμένο καλοκαίρι», όμως τώρα την επαναφέρουν «Δυτικοί διπλωμάτες της Μέσης Ανατολής» και συγχρόνως την ενστερνίζονται και «στρατιωτικοί παρατηρητές».

Να ποια είναι η πλέον πρόσφατη εκδοχή αυτής της γνωστής πληροφορίας: «Τουλάχιστον δύο είναι τα ρωσικά τάγματα που αναχώρησαν προ ημερών από το αεροδρόμιο της Δαμασκού με προορισμό τη νότια Ρωσία. Αυτοί οι 1.600 στρατιωτικοί είναι εκπαιδευμένοι, έμπειροι, συνηθισμένοι στoν πόλεμο, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι μισθοφόροι της ομάδας Wagner, καλοπληρωμένοι, γνωστοί για τη βαναυσότητά τους».

O ιταλός ανταποκριτής παρατήρησε ότι η κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδυνάμωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία ανοίγει τον δρόμο και για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και εξήγησε αμέσως τι εννοεί: «Τώρα το Ισραήλ μπορεί, αν το θελήσει, να βοηθήσει με αποστολές στρατιωτικών μέσων την Ουκρανία, λόγου χάρη δίνοντας πυραύλους για την κατάρριψη των ιρανικών drones που πλήττουν μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Εξάλλου τα έχει τεστάρει καλά αυτά τα όπλα του το Ισραήλ, τόσο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο όσο και κατά της Χαμάς στη Γάζα».

Ο Κρεμονέζι ερμήνευσε την πληροφορία περί των δύο ρωσικών ταγμάτων εκ Συρίας και σαν «επιβεβαίωση της στρατιωτικής αδυναμίας της Ρωσίας στην Ουκρανία». Και αυτή η «ρωσική αδυναμία», κατά τον ίδιο, δηλώνεται και με τις εκκενώσεις περιοχών: «Οι Ρώσοι θα μετακινήσουν τις επόμενες ώρες 69.000 πολίτες από τη Χερσώνα». Δεδομένου ότι ο Κρεμονέζι παρεπιδημεί στο Κίεβο και από εκεί στέλνει τα ρεπορτάζ του, όσα μετέδωσε αντανακλούν σε κάποιον βαθμό και τις εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για τις κινήσεις των Ρώσων στο πεδίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...