697
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανάβει κερί στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, σε εκκλησία που βρίσκεται στην προεδρική κατοικία έξω από τη Μόσχα | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν επιμένει: Περίμεναν στην Ουκρανία τους δράστες της σφαγής στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 10:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2024 13:14
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανάβει κερί στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, σε εκκλησία που βρίσκεται στην προεδρική κατοικία έξω από τη Μόσχα
|Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν επιμένει: Περίμεναν στην Ουκρανία τους δράστες της σφαγής στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 10:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2024 13:14

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι η τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο ISIS, διαπράχθηκε από «ακραίους ισλαμιστές», αλλά επέμενε ότι είχαν σχέδιο να διαφύγουν στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, μετά το έγκλημά τους, προσπάθησαν να φύγουν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί;», είπε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εκείνοι που στηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλουν να είναι συνεργοί και υποστηρικτές της τρομοκρατίας, όμως τίθενται πολλά ερωτήματα», πρόσθεσε.

Το Κίεβο διαψεύδει κατηγορητικά κάθε ανάμιξή του στην τρομοκρατική επίθεση.

Επτά άτομα προφυλακίσθηκαν στη Μόσχα για την επίθεση, ενώ η δίκη τους ορίστηκε για τον Μάιο.

Η πολύνεκρη επίθεση στo Crocus City Hall «ταιριάζει» με την ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού εκ μέρους της Ουκρανίας, υποστήριξε επίσης ο Πούτιν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομάσει το Ισλαμικό Κράτος.

«Αμέσως, αναρωτιόμαστε ποιος επωφελείται; Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014, από τα χέρια του “νεοναζιστικού” καθεστώτος του Κιέβου. Και οι Ναζί, είναι πασίγνωστο, ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις πιο βρώμικες και πιο απάνθρωπες μεθόδους για να επιτύχουν τους στόχους τους», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, εκείνοι που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν ότι θα σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας αλλά βρήκαν ενότητα και αποφασιστικότητα (της κοινωνίας) να αντισταθεί στο κακό».

«Ξέρουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν μια ιδεολογία την οποία μάχεται εδώ και αιώνες ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος για πρώτη φορά στο ισλαμιστικό στοιχείο, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

«Ξέρουμε ποιος διέπραξε αυτήν την ωμότητα εναντίον της Ρωσίας και του λαού της. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εντολέας», πρόσθεσε.

Πατρούσεφ: Η Ουκρανία πίσω από την επίθεση

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία είναι «φυσικά» πίσω από την επίθεση.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος SHOT δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο ένας δημοσιογράφος ρωτάει τον Πατρούσεφ, «ISIS ή Ουκρανία;», καθώς περνάει από μπροστά του.

«Φυσικά Ουκρανία», απαντά ο Πατρούσεφ.

Ωστόσο το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει αν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την επίθεση της Παρασκευής, αρκούμενο να δηλώσει πως η έρευνα συνεχίζεται.

Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων αν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην Ουκρανία και την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σ’ αυτά που έχουν ήδη λεχθεί για το θέμα».

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι τα σχόλια ρώσων αξιωματούχων για την επίθεση βασίζονται σε «προκαταρκτικά δεδομένα» και ότι ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας έδωσε αναφορά τη Δευτέρα, στον ρώσο πρόεδρο σχετικά με την έρευνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για την επίθεση ευθύνεται ο αφγανικός κλάδος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K), όμως οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αποδεχθεί δημοσίως τον ρόλο της εν λόγω οργάνωσης.

FSB: ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία πίσω από την επίθεση

Ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των συνεργών στην επίθεση της Παρασκευής θα αυξηθεί πέραν των 11 προσώπων που κρατούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως οι ύποπτοι λογάριαζαν να μεταβούν στην Ουκρανία και πως «επρόκειτο να τους υποδεχθούν εκεί σαν ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε ωστόσο ο επικεφαλής της FSB.

Νέα διάψευση του Κιέβου

Από την πλευρά του, ψευδείς χαρακτήρισε το Κίεβο τις νέες κατηγορίες που διατύπωσαν σήμερα ο Πατρούσεφ και ο Μπόρτνικοφ.

«Τα ψέματα διαδίδονται από επίσημα χείλη από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από τον διευθυντή της FSB (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Χ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...