762
| CreativeProtagon

Ο Πούτιν δεν ξέρει τι να κάνει με τον φίλο του τον Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 19:06
|CreativeProtagon

Ο Πούτιν δεν ξέρει τι να κάνει με τον φίλο του τον Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 19:06

Ο  Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να γελοιοποίησε τον παλιό καλό του φίλο δημοσιεύοντας «εξευτελιστικές» φωτογραφίες από το σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη, αλλά ο Πριγκόζιν είναι ελεύθερος να ταξιδέψει όπου θέλει στη Ρωσία λίγες μόνο ημέρες  μετά την ανταρσία του εναντίον του Κρεμλίνου.

Οι Financial Times αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν κάποιος που θα έμπαινε με τον στρατό του στη Μόσχα, να έπεσε τόσο πολύ «στα μαλακά», όσον αφορά την τιμωρία του από τον Πούτιν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιεικής τιμωρία του Πριγκόζιν, του οποίου η σχέση με τον Πούτιν χρονολογείται από την μαφιόζικη Αγία Πετρούπολη της δεκαετίας του 1990, αντικατοπτρίζει την αδυναμία του Κρεμλίνου μετά την απόπειρα εξέγερσης και τη βαθιά εμπλοκή του με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του ιδρυτή της Ομάδας Βάγκνερ, όπως δήλωσαν αναλυτές και μέλη της ρωσικής ελίτ.

«Ναι τον ταπεινώνουν, αλλά…», είπε η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Ρωσίας – Ευρασίας Κάρνεγκι.

«Αποφάσισαν μεν να “σκοτώσουν” τον Πριγκόζιν τον πολιτικό, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι να κάνουν με τον επιχειρηματία», είπε

Κάποιος που γνωρίζει τον Πριγκόζιν από τη δεκαετία του 1990, είπε στους FT ότι πιθανώς να του έδωσαν το περιθώριο να τακτοποιήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πήγε ποτέ στη Λευκορωσία, ούτε αυτός ούτε οι μαχητές του, παρά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν το Κρεμλίνο και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μετά την εξέγερση στις 24 Ιουνίου, το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν εντοπίστηκε να πετάει μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, ενώ ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εθεάθη σε διάφορες τοποθεσίες στη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτι και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο | Government.ru / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Το Κρεμλίνο εμφανίστηκε αδιάφορο για την τύχη του την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν είχε «ούτε την ικανότητα ούτε την επιθυμία» να τον εντοπίσει.

Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Πριγκόζιν φαίνεται επίσης ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ενώ η Ομάδα Βάγκνερ εξακολουθεί να στρατολογεί μισθοφόρους, ζητώντας μάλιστα άτομα που ξέρουν αραβικά.

Εκτός αυτού, η FSB επέστρεψε στον Πριγκόζιν 110 εκατ. δολάρια που του είχε κατασχέσει την ημέρα της ανταρσίας.

Ο ίδιος ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η σχέση Πούτιν και Πριγκόζιν είναι ιδιαίτερη και ήταν κάποτε πολύ στενή. «Αλλο τι λέει δημοσίως (ο ρώσος πρόεδρος) και άλλο τι αισθάνεται μέσα του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην Αγία Πετρούπολη, όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος και ο Πριγκόζιν είχε εστιατόριο στο οποίο σύχναζε ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας.

Γρήγορα, ο πρώην κατάδικος ανέλαβε και τις βρώμικες δουλειές του Πούτιν, καθώς είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για ληστεία.

Στις πολλές και κερδοφόρες επιχειρήσεις του Πριγκόζιν συμπεριλαμβάνονται εργοστάσια τρολ και η τροφοδοσία κρατικών σχολείων με τρόφιμα.

Ως εκ τούτου, λένε οι αναλυτές, η Μόσχα έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις του Πριγκόζιν είναι «τακτοποιημένες» οκονομικά.

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, αναλυτής και πρώην συγγραφέας των ομιλιών του Πούτιν σημείωσε ότι ο Πριγκόζιν δεν ηττήθηκε στην ανταρσία και ότι είχε το πάνω χέρι.

«Πήρε το Ροστόφ, κόντεψε να μπει στη Μόσχα, θα μπορούσε να προσπαθήσει να πάρει το Κρεμλίνο. Εφερε το σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης, οπότε φυσικά δεν θα έλεγε “ναι” σε μια συμφωνία στην οποία θα έχανε τα πάντα», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο μπορεί να είναι πολύ προσεκτικό με τον Πριγκόζιν γιατί οι αξιωματούχοι του συνειδητοποίησαν πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα και πόσο πολύ εκτέθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οποιαδήποτε απότομη κίνηση εναντίον της Βάγκνερ τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ανταρσία είτε από την ίδια είτε από άλλους παράγοντες που αντιτίθενται στον Πούτιν, συνέχισε ο Γκαλιάμοφ.

«Το σύστημα είναι τόσο αδύναμο αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε θα μπορούσε να αποβεί “μοιραίο”», είπε

Ενδεχομένως για αυτό ο Πούτιν θα προτιμήσει να εμπιστευθεί όσους ξέρει χρόνια, ακόμα και τον ίδιο τον Πριγκόζιν, παρά να προχωρήσει σε μαζικές αναδιαρθρώσεις, εκτίμησε ένας ρώσος ολιγάρχης, που μίλησε στους FT.

«Ο Πούτιν δίνει τεράστια σημασία στις προσωπικές του σχέσεις. Μπορεί να είναι τσάρος αλλά είναι ανθρώπινος μέχρι ενός σημείου. Δεν είναι ο Γκάντι, αλλά συγκρινόμενος με τον Στάλιν, φέρεται αρκετά καλά στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος, που παρέμεινε ανώνυμος.

Η δημοσιοποίηση των εικόνων από την προσωπική ζωή του Πριγκόζιν έχει στόχο να μειώσει τη δημοτικότητά του, σύμφωνα με αναλυτές.

Παρόλα αυτά δεν είναι και καμία σοβαρή τιμωρία, παρόλο που ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να εκτοξεύει απειλές εναντίον του.

Οι εμφανείς αντιφάσεις στη σχέση του Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο είναι ένα κραυγαλέο σημάδι αδυναμίας, δήλωσε πρώην ανώτερος ρώσος αξιωματούχος. «Πρόκειται απλά για πλήρη ανικανότητα. Όλοι είδαν ότι ο Πούτιν τα βρήκε με τον Πριγκόζιν μόλις μια εβδομάδα μετά την ανταρσία. Είναι απόλυτη τρέλα. Ο Πούτιν απλά δεν καταλαβαίνει ότι μετατραπήκαμε σε Μπανανία χωρίς τις μπανάνες», είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...