437
Τι σκέφτεται και πού μπορεί να σταματήσει; Η Δύση δεν μπορεί να ξέρει... | Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί τώρα και με πυρηνικά;

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2024, 14:55
Τι σκέφτεται και πού μπορεί να σταματήσει; Η Δύση δεν μπορεί να ξέρει...
|Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί τώρα και με πυρηνικά;

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2024, 14:55

Μέχρι και την πυρηνική δύναμη της Ρωσίας μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να «δείξει τα δόντια του» στη Δύση, εάν αυτή επιτρέψει στους Ουκρανούς να βάλουν το ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Δύο αναλυτές δηλώνουν το Σάββατο στο Reuters οι επιλογές του Πούτιν για αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήγματα σε βρετανικά στρατιωτικά μέσα κοντά στη Ρωσία ή, σε ακραίες περιπτώσεις, τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής.

Ο Ούλριχα Κούεν, ειδικός σε θέματα όπλων στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφαλείας στο Αμβούργο, δήλωσε ότι δεν αποκλείει ο Πούτιν να στείλει κάποιο πυρηνικό μήνυμα – για παράδειγμα να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο σε μια προσπάθεια να κάνει τη Δύση να δειλιάσει.

Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικών όπλων από το 1990 και κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας πιο επικίνδυνης εποχής, εξήγησε στο Reuters o Κούεν.

Ο Γκέρχαρντ Μάνγκοτ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ στην Αυστρία, δήλωσε επίσης στο Reuters ότι ο Πούτιν είναι ικανός να στείλει κάποια μορφή πυρηνικού σήματος. «Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια πυρηνική δοκιμή. Έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Θα μπορούσαν να ανατινάξουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο κάπου στα ανατολικά της χώρας απλώς για να δείξουν ότι το εννοούν όταν λένε ότι τελικά θα καταφύγουν στον πυρηνικό πόλεμο».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν άμεσος συμμέτοχος στις εχθροπραξίες, αν επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.

Οπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού της δόγματος – των συνθηκών υπό τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν δέχεται πιέσεις από ένα «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής να το κάνει πιο ευέλικτο, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα για τη διεξαγωγή ενός περιορισμένου πυρηνικού πλήγματος.

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Πούτιν

Εάν υποτεθεί ότι τα πυρηνικά αντίποινα δεν περιλαμβάνονται σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο Πούτιν, οι πιο προβλέψιμες αντιδράσεις του σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη πιο σφοδρές επιθέσεις σε ουκρανικές πολιτικές υποδομές, αναφέρει ο Κούεν.

Ο Μάνκγοτ προβλέπει το Κίεβο θα επωμιστεί το κύριο βάρος της στρατιωτικής απάντησης της Ρωσίας, εάν η Δύση της δώσει το ζητούμενο πράσινο φως, και θεωρεί απίθανη μια ρωσική στρατιωτική επίθεση σε νατοϊκό έδαφος.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η Ρωσία να κλιμακώσει τις «υβριδικές» ενέργειες, όπως σαμποτάζ στην Ευρώπη ή παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος για τη Δύση, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι δεν γνωρίζει πού πραγματικά μπορεί να σταματήσει ο Πούτιν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...