505
| Reuters/CreativeProtagon

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά όπλα και εξοπλισμό χωρών εναντίον της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 12:21
|Reuters/CreativeProtagon

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά όπλα και εξοπλισμό χωρών εναντίον της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 12:21

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει χώρες με σκοπό να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους. Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση ενώ επέκρινε την παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση στην Ουκρανία. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσαν στην Ουκρανία το πράσινο φως για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε ο Πούτιν σε ξένους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το BBC.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να προμηθεύει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί κάποια χώρα στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, εμείς γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν χτυπήματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των χωρών;» αναρωτήθηκε υπαινικτικά ο ρώσος πρόεδρος.

«Η απάντηση μπορεί να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε». Δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα η Μόσχα.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία έδωσε επίσης το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα μεγάλης εμβέλειας, γερμανικής κατασκευής. «Οταν λένε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, αλλά μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε πράγματι αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν χθες στο Associated Press ένας αμερικανός γερουσιαστής και ένας δυτικός αξιωματούχος.

Σφοδρές μάχες μαίνονται βορειοανατολικά του Χαρκόβου μετά τη νέα ρωσική επίθεση στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Το Χάρκοβο, η δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Κάμερον, είπε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα και επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία διατείνεται ότι βορειοκορεατικοί πύραυλοι χρησιμοποιούνται για πλήγματα επί ουκρανικού εδάφους και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη σύγκρουση.

Ο Πούτιν, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, προειδοποίησε επίσης ότι η Δύση έκανε λάθος που υπέθεσε ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Για κάποιον λόγο, η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τον κίνδυνο της πυρηνικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

«Εχουμε πυρηνικό δόγμα, προσέξτε τι λέει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι κάτι που δεν πρέπει να πάρουμε επιπόλαια, επιφανειακά».

Ο Πούτιν απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ. «Δεν πρέπει να κάνετε τη Ρωσία εχθρό. Με αυτό βλάπτετε τον εαυτό σας, καταλαβαίνετε;» σημείωσε.

«Κάποιοι νομίζουν ότι η Ρωσία ήθελε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Εχετε τρελαθεί τελείως; Είναι τόσο χονδροειδές όσο αυτό το τραπέζι. Ποιος το σκέφτηκε αυτό; Είναι εντελώς ανοησία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...