777
O Βλαντίμιρ Πούτιν σε ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη | Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο το ΝΑΤΟ αν δοθούν πύραυλοι στους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 10:05
O Βλαντίμιρ Πούτιν σε ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη
| Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο το ΝΑΤΟ αν δοθούν πύραυλοι στους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 10:05

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ότι θα βρεθούν «σε πόλεμο» με τη Ρωσία εάν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους πέρα από τα σύνορα.

Η δήλωση έγινε εν όψει της συνάντησης του Κιρ Στάρμερ και του Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, στην οποία οι ηγέτες της Βρετανίας και των ΗΠΑ θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικής κατασκευής πυραύλους Storm Shadow εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία, προεξόφλησαν οι λονδρέζικοι Times την Παρασκευή, λίγες εβδομάδες μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον της Ρωσίας για «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης. Η Ρωσία αγόρασε περισσότερους από 200 βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν για χρήση κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, πριν από τη συνάντηση, την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η κίνηση θα «αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης» με «σημαντικό» τρόπο, αναγκάζοντας τη Μόσχα να απαντήσει. «Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε. «Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα αντιμετωπίσουμε».

Ο Κιρ Στάρμερ απέρριψε αμέσως την προειδοποίηση του Πούτιν: «Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση», είπε καθώς ταξίδευε προς την Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και προφανώς υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Αλλά δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας».

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τη ρωσική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας FSB. Η FSB δεν κατονόμασε κανέναν από τους έξι διπλωμάτες, αλλά δήλωσε ότι οι δραστηριότητές τους απειλούσαν την ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Στάρμερ αναμένεται χρησιμοποιήσει τη δίωρη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Μπάιντεν για να συζητήσουν πώς να επιτευχθεί μια «μακροπρόθεσμη λύση» στον πόλεμο, καθώς και στη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με τους Times.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ αναμένεται να συμφωνήσουν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και τους αντίστοιχους γαλλικούς πυραύλους Scalp, εναντίον στόχων στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Μπάιντεν μπορεί να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με δύο πηγές, εν μέσω ανησυχίας για την ενδεχόμενη απάντηση του Πούτιν.

Ο Στάρμερ είπε: «Φυσικά, θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα, αλλά δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μονομερείς αποφάσεις. Θέλουμε όλες οι αποφάσεις να είναι εντός του στρατηγικού πλαισίου».

Η Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψε ως «σημαντική κλιμάκωση» από τη Μόσχα την προμήθεια περισσοτέρων από 200 βαλλιστικούς πυραύλους Fath-360 από το Ιράν, οι οποίοι θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πούτιν να στοχεύει με ακρίβεια την Ουκρανία.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ περιγράφοντας πώς σκοπεύει να αναγκάσει τον Πούτιν σε υποχώρηση.

Ο Στάρμερ θα προσπαθήσει να πείσει τον Μπάιντεν να εγκρίνει τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Storm Shadow, από την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θεωρείται ότι είναι πιο απρόθυμος από τον Αντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τη Βρετανία στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων.

Ενας δυτικός αξιωματούχος είπε στους Times ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στο «πώς θα αξιοποιήσουν τους υπόλοιπους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν για να φέρουν την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση μέχρι το τέλος του έτους».

Αυξάνοντας τη δυτική υποστήριξη για την Ουκρανία και χαλαρώνοντας τους κανόνες σχετικά με τη χρήση πυραύλων, το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να δώσει στον Ζελένσκι ισχυρότερα «χαρτιά» εν όψει οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας με τον Πούτιν. Οι τομείς συζήτησης την Παρασκευή είναι πιθανό να περιλάβουν τον τρόπο με τον οποίο εξαναγκαστεί ο Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι πιναοί όροι μιας τέτοιας συμφωνίας.

Εάν ο Μπάιντεν αποφασίσει να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει μόνο βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους εντός της Ρωσίας, θα απογοητεύσει τους Ουκρανούς συμμάχους του.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή επέκρινε την προοπτική ο Μπάιντεν να επιτρέπει τη χρήση μόνο ορισμένων όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε στους Times: «Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί ή να σταματήσει με ημίμετρα. Κάθε ημέρα μάς κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζωές και καταστροφές και πάντα εκλιπαρούμε για αυτονόητα πράγματα που χρειάζονται για την επιβίωσή μας».

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση για να στοχεύσει ρωσικές τοποθεσίες και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «αντίστοιχη αντίδραση».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα: «Είναι μια προσπάθεια να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Μια τέτοια κίνηση αυξάνει σημαντικά το επίπεδο εμπλοκής των δυτικών χωρών σε αυτή τη σύγκρουση. Φυσικά, αυτό θα προκαλέσει την αντίστοιχη αντίδραση της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...