Κάθε γέφυρα του Πούτιν με το μετασοβιετικό παρελθόν του έπεσε: ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ, γαμπρός του αξέχαστου (για το… μπρίο του) Μπόρις Γιέλτσιν, παραιτήθηκε από σύμβουλος του «τσάρου». Τα Δυτικά Μέσα έγραψαν ότι πρόκειται για «σπουδαία είδηση». Με την έξοδο του Γιουμάσεφ από το Κρεμλίνο ο ρώσος πρόεδρος αποχαιρέτησε οριστικά την οικογένεια Γιέλτσιν η οποία και τον ανέδειξε.
Διότι στις 9 Αυγούστου 1999 ο Γιέλτσιν ήταν εκείνος «που διόρισε πρωθυπουργό έναν άγνωστο φαλακρό κύριο, λιγομίλητο, πρώην κατάσκοπο της KGB, ένα ζωντανό λείψανο της Σοβιετικής Ενωσης». Ο Μάρκο Ιμαρίζιο, της Corriere della Sera, χαρακτήρισε τον Πούτιν εκείνης της εποχής «σκοτεινό αξιωματούχο», πρόσωπο το οποίο θα εγγυάτο την απαλλαγή των συγγενών του Γιέλτσιν από διώξεις για σκάνδαλα.
Ο Γιουμάσεφ υπήρξε ο άνθρωπος που, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε πείσει τον Γιέλτσιν να παραδώσει τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης σε ιδιώτες και έτσι να δημιουργηθεί η πρώτη φουρνιά «ολιγαρχών». Μάλιστα αυτός πρότεινε στον, μέλλοντα τότε, πεθερό του να δώσει το δαχτυλίδι της εξουσίας στον Πούτιν.
Βέβαια, άλλα περίμενε η οικογένεια Γιέλτσιν από τον Πούτιν και άλλα βρήκε. Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Ρωσίας την απογοήτευσε, αφού «έχτισε γύρω του μία ομάδα πιστών που αποτελούνταν από παλιούς συντρόφους και φίλους του από τα χρόνια της σοβιετικής KGB». Ολοι τους ήταν συμπατριώτες του Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο ο Πούτιν πάντα προσπαθούσε να τιμήσει το χρέος του προς τον Γιέλτσιν.
Υστερα από το ξέσπασμα του εφετινού ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το Ιδρυμα Γιέλτσιν με επικεφαλής την Τατιάνα και τον Βαλεντίν Γιουμάσεφ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε «να τερματιστεί η αδελφοκτόνος σύγκρουση», μνημονεύοντας και «την κληρονομιά του πρώην προέδρου», του Γιέλτσιν δηλαδή. Ελεγε τα εξής η ανακοίνωση: «Το 1991 η Ρωσία και η Ουκρανία αποκήρυξαν την ΕΣΣΔ και μαζί ξεκίνησαν τον δύσκολο δρόμο προς την κοινότητα των πολιτισμένων χωρών, προς τη δημοκρατία και την αγορά. Τώρα βρίσκονται σε αντίθετα οδοφράγματα: καταστροφή και για τους δύο λαούς».
Επειτα από αυτά πώς θα μπορούσε να μείνει ο Γιουμάσεφ στη θέση του έγραψε ο Ιμαρίζιο, δίνοντας και την πληροφορία ότι εγκατέλειψε το Κρεμλίνο τον Μάρτιο. Και σχολίασε: «Ο κύκλος έκλεισε. Το Κρεμλίνο πια δεν έχει τίποτε από εκείνη τη Ρωσία του Γιέλτσιν που ήθελε να ανοιχτεί στη Δύση»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News