Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα κατά 25% στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπόσχεται να συνεχίσει τις πολεμικές του προσπάθειες στην Ουκρανία και να κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεσή του με τη Δύση.
Η τελευταία προγραμματισμένη αύξηση των δαπανών θα ανεβάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας στο ποσό ρεκόρ των 13,5 δισ. ρουβλίων (109 δισ. λίρες, σύμφωνα με τον Guardian) το 2025, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στον ιστότοπο του ρωσικού Κοινοβουλίου.
Αυτό είναι περίπου τρία εκατ. ρούβλια περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί για την άμυνα φέτος, που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.
Συνολικά, οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών κρατικών δαπανών της Ρωσίας το 2025.
Ο προϋπολογισμός του 2025 υποδηλώνει ότι ο Πούτιν έχει υιοθετήσει αυτό που οι οικονομολόγοι έχουν ονομάσει «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό», ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η αύξηση αυτή τροφοδότησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώθησε σε μια έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών και ανέβασε τον πληθωρισμό στη Ρωσία.
«Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η οικονομία έχει περάσει σε πολεμική βάση και, ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα, η διοχέτευση χρημάτων στον στρατό και στον διογκωμένο αμυντικό τομέα θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα», έγραψε στο ενημερωτικό δελτίο του το Bell, ένα κορυφαίο ρωσικό μέσο που ειδικεύεται στην οικονομία.
«Είναι σαφές ότι οι δαπάνες για τον στρατό και την ασφάλεια θα ξεπεράσουν τις συνδυασμένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική πολιτική και την εθνική οικονομία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, οι κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 16% από 7,7 εκατ. ρούβλια φέτος σε 6,5 εκατ. ρούβλια το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη Ρωσία είναι πολύ πιο δυσοίωνες από ό,τι ήταν πριν από την εισβολή, ανέφερε ο Guardian.
Η στροφή του Κρεμλίνου προς την Κίνα και άλλες αγορές, η άρση των κυρώσεων και άλλες παρακάμψεις δεν μπορούν να αναπληρώσουν την άμεση πρόσβαση στις δυτικές αγορές ή την τεχνολογία.
Η έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο εσωτερικό της χώρας, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα, η χώρα παλεύει με οξείες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς η Μόσχα διοχετεύει δημοσιονομικούς και φυσικούς πόρους στον στρατό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News