657
Είναι δυνατόν ένα αρκουδάκι να εντυπωσιάζει τους κριτικούς περισσότερο από ό,τι ο μεγιστάνας Κέιν; | Wikipedia/Protagon Creative

Ο «Πολίτης Κέιν»… χάνει από το «Πάντινγκτον»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 18:07
Είναι δυνατόν ένα αρκουδάκι να εντυπωσιάζει τους κριτικούς περισσότερο από ό,τι ο μεγιστάνας Κέιν;
|Wikipedia/Protagon Creative

Ο «Πολίτης Κέιν»… χάνει από το «Πάντινγκτον»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 18:07

Είναι δυνατόν ένα αρκουδάκι να βρίσκεται πάνω από τον μεγιστάνα Τσαρλς Φόστερ Κέιν; Και όμως, αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Rotten Tomatoes…

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Rotten Tomatoes είναι μια ιστοσελίδα, η πιο δημοφιλής στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αφιερωμένη σε κριτικές, πληροφορίες και νέα για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, που ανήκει στην Warner Bros, και το όνομά της βγήκε από το κλισέ του κοινού που πετάει σάπιες ντομάτες σε κακές ερμηνείες.

Το «Πάντιγκτον 2», πάλι, είναι είναι μια χαριτωμένη περιπέτεια -σίκουελ ισάξιο της πρώτης- με πρωταγωνιστή ένα αξιολάτρευτο περουβιανό αρκουδάκι, που έχει αδυναμία στα σάντουιτς με μαρμελάδα, ενώ επίσης εμφανίζεται ο Χιου Γκραντ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.

Ο «Πολίτης Κέιν», τέλος, είναι ορόσημο του κινηματογράφου, το αριστούργημα που σκηνοθέτησε και στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Ορσον Γουέλς το 1941.

Ο Πάντινγκτον είναι ένα περουβιανό αρκουδάκι που λατρεύει τα σάντουιτς με μαρμελάδα (Facebook/Paddington 2)

Ωστόσο, όπως γράφει ο Μπεν Κόιλ στους The Times, με τουλάχιστον ένα κριτήριο που βασίζεται σε στατιστικά δεδομένα, το «Πάντιγκτον 2»  θεωρείται μεγαλύτερο αριστούργημα από το δράμα του Γουέλς για τον φανταστικό μεγιστάνα Τσαρλς Φόστερ Κέιν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rotten Tomatoes, το «Πάντιγκτον 2» είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες, που διατηρούν ένα τέλειο ρεκόρ θετικών αξιολογήσεων μετά από έναν μεγάλο αριθμό κριτικών. Έχει 100% «φρέσκια» βαθμολογία και από τους 244 κριτικούς.

Ο «Πολίτης Κέιν» είχε επίσης μια «φρέσκια» βαθμολογία 100% από το 2000 που η ιστοσελίδα πρόσθεσε τις πρώτες κριτικές για την ταινία του Ορσον Γουέλς. Ετσι, η ταινία συμπλήρωσε την δεσπόζουσα θέση της στο κινηματογραφικό στερέωμα: Το 1962, ο «Πολίτης Κέιν» βρέθηκε στην κορυφή της λίστας που συνέταξε το περιοδικό Sight and Sound μετά από γκάλοπ στους κριτικούς για τις πιο σπουδαίες ταινίες. Και διατήρησε τον τίτλο κάθε δεκαετία μέχρι το 2012, οπότε ξεπεράστηκε από τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου»(«Vertigo») του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο «Εξολοθρευτής» έχει καλύτερες κριτικές από τον «Πολίτη Κέιν» συνολικά (Orion Pictures)

Ωστόσο, οι ερευνητές που εργάζονται σε ένα project του Rotten Tomatoes με αρχειακό υλικό, ανακάλυψαν πρόσφατα ένα σκαναρισμένο απόσπασμα μιας ξεχασμένης και καθόλου κολακευτικής κριτικής για τον «Πολίτη Κέιν», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Chicago Tribune το 1941. Ο κριτικός, που υπογράφει με το κινηματογραφικό ψευδώνυμο Mae Tinée, παρατηρεί ότι «ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι “η μεγαλύτερη ταινία που έγινε ποτέ”. Εγώ όχι. Η θυσία της απλότητας προς τιμήν της εκκεντρότητας τής αφαιρεί την υπεροχή και τη γενική ψυχαγωγική αξία».

Η κριτική προστέθηκε διακριτικά στο προφίλ του «Πολίτη Κέιν» στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes τον περασμένο μήνα, μειώνοντας τη «φρέσκια» βαθμολογία του στο 99% από 116 κριτικές.

Αυτή η βαθμολογία έφερε την ταινία του Ορσον Γουέλς όχι μόνο πίσω από το «Πάντινγκτον 2», αλλά και από τον «Εξολοθρευτή» και τα δύο πρώτα σίκουελ του «Toy Story», καθώς και πίσω από ταινίες «βαρέων βαρών», πολυαγαπημένες των κριτικών και των σινεφίλ, όπως το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925) του Σεργκέι Αϊζενστάιν, «Ο Δολοφόνος» (1931) του Φριτς Λανγκ, και «Οι 7 Σαμουράι» (1954) του Ακίρα Κουροσάβα.

Ας δεχτούμε ότι το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» έχει καλύτερες κριτικές από τον «Πολίτη Κέιν», αλλά και το «Toy Story»; Είναι δυνατόν;

Καμία από τις ταινίες με τέλεια σκορ, όμως, δεν έχει διατηρήσει την βαθμολογία της σε τόσες κριτικές όπως το «Πάντιγκτον 2» (2017), το σίκουελ του «Πάντιγκτον»  (2014).

Ο 43χρονος Πολ Κινγκ, σεναριογράφος και σκηνοθέτης και των δύο ταινιών με πρωταγωνιστή το αρκουδάκι Πάντινγκτον -που δημιούργησε ο Μάικλ Μποντ το 1958-, δήλωσε ότι δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά το νέο του status, σημειώνοντας ότι «Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι σε οποιαδήποτε λίστα που περιλαμβάνει τον “Πολίτη Κέιν” αλλά προφανώς είναι μια μάλλον εκκεντρική λίστα για να περιλαμβάνει από τον “Πολίτη Κέιν” μέχρι το “Πάντινγκτον 2”».

Ακόμη, ο Κινγκ παραδέχτηκε σαρκαστικά, ότι ο Γουέλς θα μπορούσε να φτιάξει κάτι …«σχεδόν τόσο καλό όσο το “Πάντινγκτον 2”» αν είχε πρόσβαση στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...