1143
| © Intime p.a.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 11:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/09/2021, 16:40

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 11:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/09/2021, 16:40

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετά τον παγκόσμιο Ελληνα, Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

«Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, ο  Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού», τόνισε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  «Πάντα “πολιτικός”, συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα».

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει, είπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοινωσε ότι με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

«O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας “καθολικός” άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματα του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατος του αποτελεί το πέρασμα του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας», σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή».

«Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης», καταλήγει στη σχετική ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε:

Στον άνθρωπο που υπηρέτησε και νοηματοδότησε βαθιά τις λέξεις με τη μουσική του, που άνοιξε τα παράθυρα της ποίησης στο λαό, στον Μίκη των σκληρών αγώνων αυτής της χώρας , του κλείνουμε τα μάτια, του χαϊδεύουμε τα Σγουρά Μαλλιά, ενωμένοι σε έναν βουβό Επιτάφιο θρήνο. Σήμερα πενθούμε έναν από τους Ήρωες των άπαρτων βουνών, έναν Νεκρό Αδελφό που παραμένει αθάνατος. Σήμερα πενθούμε τον Παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη.

Φεύγει από την επίγεια ορατότητα και στο φευγιό του οριοθετείται ο σύντομος 20ος αιώνας και η πολιτική ιστορία της Αριστεράς που κουβαλά εντός του. Μαζί του “φεύγουν” και οι μουσικές, τα τραγούδια, ως πολύτιμα αντικείμενα μεταμόρφωσης αυτού του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν με ωδίνες στους τόπους εξορίας, που βάδισαν τον Ωροπό, τη Μακρόνησο, τη Ζάτουνα, που χρησίμευσαν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής συλλογικής μνήμης, που έχτισαν την πολιτική συνείδηση, που ανανέωσαν την ταυτότητα ενός Λαού Βασανισμένου. Τραγούδια που εμείς, όλοι εμείς οι μικροί, οι ταπεινοί που είχαμε την τύχη να συνυπάρξουμε ημερολογιακά μαζί σου, τραγουδήσαμε. Ο υποκινητής της ελληνικής πολιτιστικής αναγέννησης δεν μπορεί να «φύγει». Ένας Μπολιβάρ, ένας ωραίος ως Έλλην δεν πεθαίνει . Ο Μίκης μπολιάζει και τώρα και για πάντα τη μνήμη μας και παραμένει αθάνατος και εμείς συγκλονισμένοι τον ακολουθούμε σιγοτραγουδώντας “…άρμεγες με τα μάτια σου το φως της Οικουμένης”».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων. Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια. Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα. Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες. Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του.

»Ο ίδιος θα μας λείψει.

»Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ξέχασε ποτέ τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έμειναν ανεκπλήρωτα. Το έργο του είναι μια διαρκής αναμέτρηση με την αδικία και την ηττοπάθεια, ένα σάλπισμα πάλης, νέων αγώνων, αντίστασης, ανάτασης κι ελπίδας, είναι το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ μέσα απο την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερη πλούσια στο διηνεκές», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Βουλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη με μια λιτή, αλλά ουσιαστική δήλωση ευγνωμοσύνης.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ενέπνευσε με το έργο του τη ζωή όλων των Ελλήνων από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Έδωσε, σε πολλές κρίσιμες περιόδους της χώρας, με τη μουσική του όσο και με τις απόψεις του, αφορμή για σκέψη και δράση. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη», ανέφερε ο κ. Σημίτης.

«Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη!» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον δικό του αποχαιρετισμό που έχει ως εξής:

«Ο Μίκης της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης, των Αγώνων για Ελευθερία κι Αξιοπρέπεια, της Δικαιοσύνης, ο Μίκης της Οικουμένης δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί… Να μας παρακινεί να “μη λησμονάτε τη χώρα μου!”. Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη!»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, σημείωσε:

«Οι αποχαιρετισμοί μας είναι μικροί και αμήχανοι μπροστά στο ιστορικό και καλλιτεχνικό μέγεθος του Μίκη. Πάντα του έλεγα, δημόσια και ιδιωτικά, ότι είναι “ζωντανό μνημείο”. Και έτσι θα μείνει πάντα. Θα εκπέμπει τις εξαίσιες μουσικές του ενώ η μορφή και η μνήμη του θα διασταυρώνονται με την Ιστορία».

Ιερώνυμος: Μεγάλη προσωπικότητα

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα. Όλοι μας είμαστε συγκινημένοι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι μια απώλεια. Συγχρόνως, δημιουργεί στη σκέψη, την ιστορία μας, στις εμπειρίες μας, αναμνήσεις και γεγονότα, αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις», δήλωσε στον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, για τον θάνατο του παγκόσμιου μουσικοσυνθέτη.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε μήνυμά του στα social media ανέφερε:

«Οι ευφυείς και μεγαλειώδεις μουσικές συνθέσεις του, που τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης, θα ταυτίζονται πάντα και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Ελληνισμό, θυμίζοντας σε όλους μας τους αδιάκοπους αγώνες του για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...