Ως έναν οραματιστή και τον άνθρωπο που είχε προβλέψει το τέλος του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία περιέγραψε τον προηγούμενο μήνα η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα «Les Temps» τον βαρόνο Μπενζαμέν ντε Ροτσίλντ, πλέκοντας το εγκώμιο του, με αφορμή τον πρόωρο κι αναπάντεχο θάνατό του από καρδιακή προσβολή στο Château de Pregny, γνωστό και ως Κάστρο των ντε Ροτσίλντ, στα προάστια της Γενεύης.
Ο απόγονος της πανίσχυρης οικογένειας ευρωπαίων τραπεζιτών και επικεφαλής του Edmond de Rothschild Group, ενός τραπεζικού και επενδυτικού ομίλου με έδρα τη Γενεύη που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου σε ηλικία μόλις 57 ετών. Και υπήρξε αναμφίβολα ένας οραματιστής όσον αφορά ζητήματα χρηματοπιστωτικά και επιχειρηματικά, αλλά κανένας δεν γνωρίζει εάν είχε φανταστεί ποτέ τη διαμάχη που επρόκειτο να ξεσπάσει στους κόλπους της οικογένειας του μετά τον θάνατό του, με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες.
Στα μαχαίρια φαίνεται πως βρίσκονται ήδη η σύζυγός του Αριάν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Edmond de Rothschild Group από τον Απρίλιο του 2019 και η μητέρα του Ναντίν, μία γαλλίδα πρώην ηθοποιός και συγγραφέας, οι οποίες μετά την κηδεία και τα μνημόσυνα του αγαπημένου τους συζύγου και υιού αντίστοιχα, ενεπλάκησαν αμέσως σε μια αντιπαράθεση «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των σκανδαλοθηρικών περιοδικών», αναφέρει στην ανταπόκρισή του από του Λουγκάνο της Ελβετίας ο Φράνκο Ζαντονέλι της La Repubblica. Μήλον της έριδος αποτελεί, φυσικά, μία περιουσία το ύψος της οποίας σύμφωνα με τo γαλλικό οικονομικό κι επιχειρηματικό περιοδικό Challenges ξεπερνάει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Κάστρο, ακίνητα και συλλογές
Πέρα από ιδιοκτήτης του ομίλου Edmond de Rothschild για τον οποίο εργάζονται περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι σε δεκαπέντε χώρες του κόσμου, ο Μπενζαμέν ντε Ροτσίλντ ήταν επίσης κάτοχος πολλών υπερπολυτελών κατοικιών, συμπεριλαμβανομένου και του επιβλητικού κάστρου όπου η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά πριν από λιγότερο από έναν μήνα, 300 αυτοκινήτων και 50 μηχανών, αριστουργημάτων του Γκόγια, του Ρέμπραντ και του Φραγκονάρ και πάμπολλων πανάκριβων κοσμημάτων. Του ανήκε επίσης το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μεζέβ, περίφημο χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Αλπεις η ανάπτυξη και η ανάδειξη του οποίου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην οικογένεια Ροτσίλντ, αλλά και το Maxi Edmond de Rothschild, ένα τριμαράν μήκους 32 μέτρων.
Το πώς θα διανεμηθεί, τελικά, αυτή η τεράστια περιουσία του αποθανόντος βαρόνου ορίζεται σε μία διαθήκη που κατατέθηκε στο γραφείο του Ντιντιέ Μποτζ, ενός συμβολαιογράφου της Γενεύης, ο οποίος σε σχετικό ερώτημα των δικαστικών αρχών της πόλης, αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για «ιδιωτικές υποθέσεις».
Κανένας δεν αμφιβάλλει για αυτό, επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος, αλλά τροφή για κουτσομπολιό δίνει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: το ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Αριάν, την 55χρονη χήρα του βαρόνου και την Ναντίν, την 88χρονη μητέρα του και πεθερά της, είναι εδώ και πολύ καιρό τεταμένες.
Σαν νύφη με πεθερά…
Πηγή προσκείμενη στην οικογένεια ανέφερε μετά τον θάνατο του βαρόνου πως «η Ναντίν πάντα ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να πρέπει να συνομιλεί απευθείας με την Αριάν σε περίπτωση πρόωρου θανάτου του γιου της. Παραπονιόταν και για το ότι η νύφη της την παρεμπόδιζε να δει τις εγγονές της», τις τέσσερις κόρες του Μπενζαμέν και της Αριάν ντε Ροτσίλντ (η μεγαλύτερη γεννήθηκε το 1995 και η μικρότερη το 2002) οι οποίες υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ορίζονται αυτές στη διαθήκη ως κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του πατέρα τους. Δεδομένου, ωστόσο, ότι είναι ακόμα νεαρές, τα ηνία του ομίλου Edmond de Rothschild θα συνεχίσει να κρατάει εκτός απροόπτου η μητέρα τους.
Πέρα από την πεθερά της, η χήρα του βαρόνου καλείται να αντιμετωπίσει και την Καμιλία, την ετεροθαλή αδελφή του συζύγου της, καρπό μίας εξωσυζυγικής σχέσης του πεθερού της, την ύπαρξη της οποίας ο Μπενζαμέν ντε Ροτσίλντ αγνοούσε έως την ημέρα της κηδείας του πατέρα του.
Την ίδια ώρα προβλήματα στους Ροτσίλντ της Ελβετίας και την Αριάν ντε Ροτσίλντ εξακολουθούν να δημιουργούν και οι Ροτσίλντ της Γαλλίας οι οποίοι επίσης κατέχουν κι ελέγχουν έναν τραπεζικό και επενδυτικό κολοσσό, την Rothschild & Co που εδρεύει στο Παρίσι.
Οικογενειακά προβλήματα…
Πριν από μία πενταετία τα δύο παρακλάδια της τραπεζικής δυναστείας, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο Μάγερ Αμσελ Ρότσιλντ στην Φρανκφούρτη κατά τη δεκαετία του 1760, ενεπλάκησαν σε μία νομική διαμάχη όσον αφορά τη χρήση του ονόματος της οικογενείας η οποία διευθετήθηκε, τελικά, το 2018.
Εχοντας, ωστόσο, βάλει στο στόχαστρό τους την Αριάν ντε Ροτσίλντ, επειδή αυτή τους προκάλεσε για την χρήση του ονόματός τους δίχως, μάλιστα, να είναι η ίδια μια εξ αίματος Ροτσίλντ, οι Ροτσίλντ της Γαλλίας, αποφάσισαν την δυσκολέψουν στη δουλειά της, εξαγοράζοντας, στην έδρα της, μάλιστα, την Γενεύη, την Pâris Bertrand, μια ιδιωτική τράπεζα που ειδικεύεται στη διαχείριση μεγάλων περιουσιών.
Η Αριάν ντε Ροτσίλντ, ωστόσο, έχει αποδείξει όχι μόνον τις ικανότητές της αλλά και ότι δύσκολα πτοείται. Ακόμα και η πεθερά της Ναντίν ντε Ροτσίλντ, η οποία φέρεται να έχει στην τράπεζα περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να λάβει ένα μέρος, έστω, της τεράστιας περιουσίας του γιου της, εάν δεν απευθυνθεί σε κάποιο εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο της Ελβετίας. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το νέο κεφάλαιο του έπους της θρυλικής οικογένειας προβλέπεται επεισοδιακό, καταλήγει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News