Οι εντατικοί βομβαρδισμοί κατά μαχητών και αμάχων που δεν έχουν παρά ελάχιστη πρόσβαση στα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους και οι κινήσεις των χερσαίων δυνάμεων δείχνουν ότι η κυβερνητική πλευρά ετοιμάζεται για επίθεση κατά των δυνάμεων των ανταρτών στο Χαλέπι.
Περί τους 6.000 ένοπλοι έχουν συγκεντρωθεί στα προάστια της πόλης, στην πλειοψηφία τους ξένοι μαχητές που αναμένεται να έχουν, όπως γράφει ο Guardian, αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης _αλλά και στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί όταν τελειώσει η μάχη.
Η αριθμητική και μόνο διαφορά με τη δύναμη που έστειλε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ καταδεικνύει τον ρόλο των δυνάμεων αυτών.
Πρόκειται για σιίτες, μπαρουτοκαπνισμένους μαχητές που έχουν έλθει στη Συρία από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η συνεργασία φτάνει και πιο ψηλά, όπως δείχνει η αποστροφή ιρανού στρατηγού, συμβούλου των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος είπε ανοιχτά ότι οι δυνάμεις που ελέγχει στη Συρία έδωσαν πληροφορίες για στόχους στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στο πλευρό του Ασαντ.
Υπολογίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ρίξει 1.700 βόμβες στο ανατολικό Χαλέπι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι κάποιες από τις βόμβες ήταν διατρητικές κατά καταφυγίων. Καταγγέλλεται ότι καταστράφηκαν την Τετάρτη άλλα δύο νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι· συνολικά από πέρυσι οι ρωσικές επιδρομές έχουν καταστρέψει 40 νοσοκομεία και κλινικές.
Θρησκευτικός πόλεμος
Σε αυτό το πλαίσιο η στρατιωτική σύγκρουση για τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου είναι απλά το υπόβαθρο. Η μάχη είναι απλά άλλο ένα επεισόδιο του προαιώνιου πολέμου σιιτών και σουνιτών.
Οι σίιτες μαχητές από το Ιράν και το Λίβανο βλέπουν την εμφύλια σύγκρουση σαν ένα είδος ιερού πολέμου που θα διαμορφώσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, κάτι πολύ ευρύτερο από μια εμπόλεμη σύγκρουση.
Αυτό είναι εμφανές από τα όσα υποστηρίζουν σε συνεντεύξεις τους και στα κοινωνικά δίκτυα. «Είμαστε σε έναν άξονα αντίστασης και αυτός ο άξονας της αντίστασης έχει πολλές όψεις σε όλο τον κόσμο», λέει ένας από αυτούς, ο Ακράμ αλ-Κάαμπι, επικεφαλής της ιρακινής ένοπλης οργάνωσης Κεταΐμπ Χεζπολάχ. Οι προθέσεις του είναι ενδεικτικές από αυτό που επίσης λέει: «Θα πηγαίναμε να πολεμήσουμε και στην άκρη του κόσμου».
Η ανάκληση της διαμάχης από την πρώιμη ισλαμική ιστορία, οι μάχες των εγγονών του Μωάμεθ γύρω στο τέλος του 7ου αιώνα, προσδίνει το απαραίτητο ιστορικό βάρος. Στη συριακή διαμάχη, όπως διακαώς επιθυμούν οι μαχητές: «Αντιμετωπίζουμε τα τέρατα που έκαναν τις σφαγές στη Κερμπάλα (το 680) και σήμερα θέλουν να τις επαναλάβουν».
Αυτή τη θρησκευτική διάσταση αντιλαμβάνεται και η άλλη πλευρά.
Η υψηλών τόνων ρητορική και τα κίτρινα και πράσινα σημαιάκια που κυματίζουν άφθονα για τους πεσόντες συναγωνιστές της Χεζμπολάχ απλά δείχνουν, σύμφωνα με τη σουνιτική αντιπολίτευση στον Ασαντ, ότι ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, αλλά και για θρησκευτικούς λόγους. Και ότι οι σέχτες έχουν πάρει στα χέρια τους τον πόλεμο.
«Το Ιράν είναι εδώ πολύ καιρό, τους ακούμε, μας εμπαίζουν και μας κοροϊδεύουν», λέει στον Guardian ένας από τους αντάρτες που προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ «είναι αυτός που παρέδωσε τη χώρα του σε σεχταριστικές ομάδες, γιατί δεν μπορεί να την υπερασπιστεί μόνος του».
Λουτρό αίματος από Ρωσία – Ασαντ στο Χαλέπι καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσε τη Συρία και τη Ρωσία να θέσουν τέρμα «στο λουτρό αίματος» στο Χαλέπι, καθώς τα αεροπλάνα «ρίχνουν κατά ριπάς βόμβες στην πόλη».
«Ολο το ανατολικό Χαλέπι έχει γίνει ένας τεράστιος στόχος», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF Σίσκο Βιγιαλόνγκα, ο οποίος κάλεσε «τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να θέσουν τέρμα στους βομβαρδισμούς που προκαλούν λουτρό αίματος μεταξύ των αμάχων.
»Τα αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Συρία ρίχνουν μαζικά βόμβες στην πόλη», πρόσθεσε ο επικεφαλής των MSF. Και προσθέτει: «Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους συστηματικούς βομβαρδισμούς και η Ρωσία, ως αναντικατάστατος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος της Συρίας, έχει την ευθύνη να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να το σταματήσει αυτό».
Μεταξύ 21 και 26 Σεπτεμβρίου, τα νοσοκομεία του Χαλεπίου που βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία δέχθηκαν περισσότερους από 822 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 221 παιδιά, και παρέλαβαν περισσότερους από 278 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 96 ήταν παιδιά, ανέφεραν οι MSF, επικαλούμενοι την υγειονομική διεύθυνση του ανατολικού Χαλεπίου.
«Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν ώστε άλλοι να πεθάνουν για να έχουν την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι. Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τρεις αίθουσες χειρουργείων», δηλώνει ο δρ. Αμπού Ουάσιμ, ο οποίος διευθύνει το τραυματολογικό νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι, δομή που υποστηρίζεται από τους MSF.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News