Στην Αθήνα κλείνει η Ακρόπολη λόγω καύσωνα, στην Ιταλία κάνει πιο πολλή ζέστη από ό,τι στην Αφρική, στην Ισπανία καίγονται από τα 40ρια και τις πυρκαγιές, στην Κίνα και στην Καλιφόρνια το θερμόμετρο έδειξε 52,2 βαθμούς Κελσίου, στον Καναδά έχουν καεί 100 εκατ. στρέμματα, στην Ιαπωνία οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.
Ο μισός πλανήτης έχει πάρει φωτιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι ειδικοί τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν κυβερνήσεις και πολίτες δεν πάρουν δραστικές αποφάσεις.
Στην Ιταλία, 16 μεγάλες πόλεις τέθηκαν τη Δευτέρα σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα, όπως η Μπολόνια, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Κάλιαρι στη Σαρδηνία, το Παλέρμο και η Κατάνια στη Σικελία, με μετρήσεις υπό σκιάν να αναμένονται γύρω στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αίσθηση της θερμοκρασίας να είναι κοντά στους 40.
Στον ζωολογικό κήπο της Ρώμης, οι φύλακες ταΐζουν τα ζώα με κατεψυγμένα φρούτα για να τα δροσίσουν, ενώ στο Βατικανό, πλήθη προσκυνητών και τουριστών αντιμετωπίζουν το κύμα καύσωνα καθημερινά για να μπουν στα διάσημα μουσεία της πόλης-κράτους.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Βατικανού, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, 15.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακήτο πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να ακούσουν το κυριακάτικο διάγγελμα του πάπα Φραγκίσκου.
Εφοδιασμένοι με καπέλα ή ομπρέλες προστατεύονταν όσο καλύτερα μπορούσαν και ενυδατώνονταν με μπουκάλια νερού που πουλούσαν οι πλανόδιοι μικροπωλητές.
Αλλά για τους μοναχούς που είναι ντυμένοι με τα μαύρα άμφια, η δοκιμασία είναι ακόμη πιο δύσκολη.
«Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς, είναι πιο ζεστά και από την Αφρική, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», λέει στο AFP ο Φρανσουά Μπεμπά, ένας 29χρονος ιερέας στην επισκοπή Κένγκε κοντά στην Κινσάσα.
«Αυτή η ζέστη συνεχίζεται μέχρι τη νύχτα, έχουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Κι εμείς που είμαστε ντυμένοι στα μαύρα, ιδρώνουμε κολασμένα», είπε.
«Υποφέρω πολύ από την ζέστη. Αγόρασα έναν μίνι ανεμιστήρα, μια ομπρέλα και μπουκάλια νερό», πρόσθεσε η Λίλου Ντα Κόστα Ρόζα, μια 48χρονη Βραζιλιάνα που ήρθε στη Ρώμη από την Λυών.
«Οι ουρές (για το Βατικανό) είναι πολύ μεγάλες και η παραμονή στον ήλιο για 35 λεπτά στους 35°C είναι μεγάλη», πρόσθεσε.
SW USA Heat Wave:
Death Valley made it to 128F today.
Fierce heat in several states.Records:
108F Reno and 104F Tonopah in Nevada tied their hottest days on records.Remarkable:
117F Daggett/Barstow and China Lake, California.113F St George, Utah,109F Colorado City, Arizona. pic.twitter.com/uDmKmvy2xG
— Extreme Temperatures Around The World (@extremetemps) July 17, 2023
Στην Λαμπεντούζα, το ιταλικό νησί που βρίσκεται περίπου 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας, όπου φθάνουν χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο, ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διαχειρίζεται το κέντρο υποδοχής από τον Ιούνιο, «επέκτεινε τις περιοχές σκίασης τοποθετώντας τέντες και κιόσκια»,
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέφρασε φόβους για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».
Στη Ρώμη, που μετονομάστηκε σε «Κολασμένη Πόλη» από τον Τύπο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 42°C, σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία και ακόμα υψηλότερα την Τρίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5°C που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007.
Another day of intense heat in the Mediterranean with 48.1C in Tunisia and few July records
Very hot night in parts of Greece & Turkey where the Tmins remained above 32C/33C
Next days,after trailing other countries without being hit by any record heat,Italy will get its share too pic.twitter.com/s5ZSnDY0Ip— Extreme Temperatures Around The World (@extremetemps) July 16, 2023
Αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη Σαρδηνία. Το ρεκόρ των 48,8°C που χρονολογείται από τις 11 Αυγούστου 2021, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί.
Παράλληλα, στην Ισπανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν υπό την απειλή της πυρκαγιάς στη Λα Πάλμα, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιοποίησε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία στο Twitter.
#Predicción de #temperaturas máximas y mínimas para #hoy y sus variaciones (2/2). https://t.co/nkt7p7WaxU pic.twitter.com/0lsHkfuS1Q
— AEMET (@AEMET_Esp) July 17, 2023
Η ζέστη είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα, υπενθύμισε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Το περασμένο καλοκαίρι, μόνο στην Ευρώπη, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν περισσότερους από 60.000 θανάτους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Κίνα: Από τους -50 στους 50 βαθμούς Κελσίου!
Κι ενώ η Μεσόγειος καίγετα, η Κίνα την ξεπερνά: απομακρυσμένη πόλη στην άνυδρη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε την Κυριακή, θερμοκρασίες άνω των 52 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για νέο ρεκόρ για τη χώρα, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες έδινε μάχη με θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν.
Ο υδράργυρος στην πόλη Σανμπάο στην Τουρπάν της Σιντζιάνγκ ανέβηκε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, ανέφερε η κρατική Xinjiang Daily, με το ρεκόρ ζέστης να αναμένεται να επιμείνει για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.
Η θερμοκρασία αυτή καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ 50,3 βαθμών Κελσίου, το οποίο είχε καταγραφεί το 2015 κοντά στην Αϊντίνγκ σε μεγάλη λεκάνη με αμμόλοφους και λίμνες χωρίς νερό που βρίσκεται περισσότερα από 150 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Από τον Απρίλιο, χώρες στην Ασία έχουν πληγεί από αρκετά κύματα ρεκόρ ζέστης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα, απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση μακροπρόθεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα έχουν προκαλέσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις καλλιέργειες και εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της ξηρασίας του περασμένου έτους, που ήταν η πιο σοβαρή των τελευταίων 60 ετών.
Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μεγάλες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες με την αλλαγή των εποχών, αλλά αυτές γίνονται μεγαλύτερες.
Στις 22 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στην Μόχε, πόλη στην βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, έπεσαν στους -53 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών στην Κίνα των -52,3 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί το 1969.
Έκτοτε, οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σε μια δεκαετία έπληξαν την κεντρική Κίνα, καταστρέφοντας χωράφια με σιτάρι σε περιοχή που είναι γνωστή ως σιτοβολώνας της χώρας.
Αυτήν την εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να αναθερμάνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρι, βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά.
Οι δύο διπλωμάτες είχαν τετράωρη συνάντηση τη Δευτέρα, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η συνάντηση σηματοδοτεί την επανέναρξη του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή ανάμεσα στις δυο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη.
Οι διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα ανεστάλησαν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2022.
Κόκκινος συναγερμός και στην Ιαπωνία
Προειδοποίηση για τον κίνδυνο θερμοπληξίας εξέδωσε τη Δευτέρα η Ιαπωνία απευθυνόμενη σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, καθώς υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται σε τμήματα της χώρας, ενώ καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν άλλα τμήματα της χώρας.
Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK προειδοποίησε τους τηλεθεατές ότι η ζέστη ήταν σε επίπεδα απειλητικά για τη ζωή, καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τόκιο.
«Παρακαλούμε μείνετε ενυδατωμένοι και χρησιμοποιήστε κατάλληλα κλιματιστικά και αποφύγετε να βγαίνετε έξω όταν τα πράγματα είναι δύσκολα», ανακοίνωσαν από την κρατική τηλεόραση.
Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε 20 από τους 47 νομούς της χώρας, κυρίως στα ανατολικά και νοτιοδυτικά, όπου επηρεάζονται δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Η πόλη Κίριου στην επαρχία Γκούνμα, βόρεια του Τόκιο, είδε τον υδράργυρο να φτάνει τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Χατσιότζι στο δυτικό Τόκιο το θερμόμετρο έφτασε στους 38,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία ήταν 41,1 C, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά στην πόλη Κουμαγκάγια, στην Σαϊτάμα, το 2018 και η ίδια καταγράφηκε το 2020 στην πόλη Χαμαμάτσου στην Σιζουόκα.
Εν τω μεταξύ, καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζουν να πλήττουν τη βόρεια Ιαπωνία, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες και τουλάχιστον μία κατολίσθηση.
Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο βυθισμένο σε ορυζώνα στην επαρχία Ακίτα, δήλωσε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια εβδομάδα αφότου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κάτω από παρόμοιες καιρικές συνθήκες στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ισχυρή ζώνη βροχοπτώσεων έχει προκαλέσει ρεκόρ βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις.
Η Ιαπωνία βιώνει την ετήσια περίοδο βροχοπτώσεων που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, αλλά και θύματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία και αλλού, επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερο νερό.
Νότια Κορέα: Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες
Στο μεταξύ, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διέταξε τη Δευτέρα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες έπειτα από τις πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχές, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών έφθασε πλέον τους 39 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 12 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε υπόγεια σήραγγα η οποία πλημμύρισε.
Οι βροχές σφυροκοπούν κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας από την Πέμπτη, καθώς η περίοδος των βροχοπτώσεων, που συνήθως αρχίζει στα τέλη του Ιουνίου, φθάνει στην κορύφωσή της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, άλλοι εννέα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ 34 τραυματίστηκαν.
Ανάμεσα στα θύματα, τα 12 βρέθηκαν σε υπόγεια σήραγγα στην πόλη Τσόνγκτζου (κεντρικά), όπου συνολικά 16 οχήματα, ανάμεσά τους λεωφορείο, παγιδεύτηκαν εξαιτίας στιγμιαίας πλημμύρας μετά την κατάρρευση αναχώματος σε κοντινό ποταμό. Αλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εκεί.
Ο Γιουν, κατά τη διάρκεια έκτακτης διυπηρεσιακής συνεδρίασης την οποία συγκάλεσε για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, έδωσε διαταγή να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες από τις αρχές για να σωθούν ζωές και δεσμεύτηκε πως θα υποστηριχθούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση, μεταξύ άλλων με την κήρυξη ζωνών καταστροφής στις πλημμυροπαθείς περιοχές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News