Δεν πάει πολύς καιρός από τις ημέρες που ο Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ασφαλής χώρα» και άλλα τέτοια βαρύγδουπα, για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της επιδημίας του κορονοϊού. Τώρα είναι ο ίδιος που, με τα κρούσματα να μετρώνται σε εκατοντάδες καθημερινά και τους διασωληνωμένους να αυξάνουν με ανησυχητικό τρόπο (έφτασαν τους 67 από τους 42 μέσα σε μία εβδομάδα), δεν αποκλείει ένα καθολικό lockdown στα πρότυπα της περασμένης άνοιξης.
Είναι μια εντυπωσιακή διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα λεγόμενα του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος λιγότερο από έναν μήνα πριν, στις 19 Αυγούστου, σε συνέντευξή του στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ (εδώ) διαβεβαίωνε ότι «δεν θα μπούμε σε καραντίνα».
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown, καθώς η επιδημία στη χώρα μας παίρνει διαστάσεις και το ΕΣΥ αρχίζει και δοκιμάζεται.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είναι ψευτοδίλημμα, και όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στην Γαλλία και το Ισραήλ, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας, που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία, από 2.000-3.000 κρούσματα την ημέρα ξαφνικά ξεπέρασαν τα 10.000. Στο Ισραήλ επιβλήθηκε lockdown. Οπότε, βλέποντας τα πολλά κρούσματα στην Αττική, ιδίως και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά».
Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown, ο ίδιος ανέφερε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω από όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της Υγείας, μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και στην πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα στο τέλος του καλοκαιριού. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».
Οπως εξήγησε, «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι», προσθέτοντας: «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μη φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία, με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα, ή το Ισραήλ, που επανέφερε την καραντίνα».
Για τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τις προδιαγραφές στην ΚΕΔΕ τις έδωσε η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και ότι υπήρξε ένας συνδυασμός λαθών.
Ερωτηθείς αν θα πληρωθούν εκ νέου οι εταιρείες που θα διορθώσουν τις μάσκες, ανέφερε ότι «θα το δούμε αυτό στην πορεία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News