Πιστεύουμε ότι «τα έχουμε δει όλα» στο ποδόσφαιρο, όμως αυτό το συναρπαστικό σπορ πάντα βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει. Το βράδυ της Τρίτης στο Μάντσεστερ σκαρφίστηκε ακόμα μια απίθανη ιστορία. Η Σίτι έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ που είχε προβάδισμα τριών τερμάτων μέχρι το 75ο λεπτό ενός αγώνα, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να νικήσει. Με τρία γκολ σε 14 λεπτά, η Φέγενορντ την ισοφάρισε (3-3).
Οι σπορτκάστερ στα ραδιοτηλεοπτικά media, οι θεατές στις εξέδρες, όλοι μιλούσαν για τον Ερλινγκ Χάαλαντ (συμπλήρωσε 50 συμμετοχές σε τέρματα, γρηγορότερα από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία της διοργάνωσης), ανυποψίαστοι για αυτό που θα ακολουθούσε: 3-1, 3-2 και στο φινάλε 3-3, έπειτα από παιδιαριώδη λάθη της άμυνας των πρωταθλητών Αγγλίας. Δεν του είχε ξανασυμβεί, του Πεπ Γκουαρντιόλα, στα 941 ματς της καριέρας του.
Η εικόνα του καταλανού προπονητή όταν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ήταν «σοκαριστική». Εφερε ένα κόψιμο στη μύτη και αμυχές στο μέτωπο, λες και είχε παλέψει με αφηνιασμένη γάτα. «Πώς το έπαθες αυτό;», τον ρώτησε ένας από τους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Το έκανα με το δάχτυλο και το νύχι μου. Ναι, θέλω να βλάψω τον εαυτό μου», απάντησε ο Γκουαρντιόλα με ένα μειδίαμα που δεν σου επέτρεπε να καταλάβεις αν σοβαρολογούσε.
Μάλλον όχι. Το σημάδι στη μύτη το είχε από το δεύτερο 45λεπτο του αγώνα – φάνηκε καθαρά σε ένα κοντινό πλάνο που του έκανε ο τηλεσκηνοθέτης της μετάδοσης. Τότε, τι συνέβη; Ποιος ξέρει; Μυστήριο.
Το χιούμορ του, πάντως, ήταν ατυχές. Σήμερα (27/11) ζήτησε συγγνώμη: «Αιφνιδιάστηκα με την ερώτηση, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Τρίτης, αναφορικά με μία γρατζουνιά που εμφανίστηκε στο πρόσωπό μου και είπα ότι την προκάλεσα με μία γερή νυχιά. Με την απάντησή μου αυτή, σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να αστειευτώ με το τόσο σοβαρό ζήτημα του αυτοτραυματισμού. Ξέρω ότι πολύς κόσμος υποφέρει με ζητήματα ψυχικής υγείας κάθε μέρα και θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή τη στιγμή για να καταδείξω έναν από τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να ζητήσει βοήθεια, καλώντας τη γραμμή των Samaritans στο 116 123, ή στέλνοντας email sto [email protected]», έγραψε στο Χ (Twitter).
Ρωτήθηκε και για τις έντονες αποδοκιμασίες της εξέδρας προς τους παίκτες της Σίτι αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού. «Είναι απογοητευμένοι, προφανώς, και το κατανοώ. Δεν τα πήγαμε καλά. Ο κόσμος δεν έρχεται στο γήπεδο για να θυμάται επιτυχίες του παρελθόντος, έρχεται για να βλέπει την ομάδα να νικά και να έχει καλή απόδοση. Οι οπαδοί μας έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται».
Σωστά, αλλά τι τρέχει με τη Σίτι; Το χθεσινό «κάζο» ήταν ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ μιας θεαματικής κατάρρευσης της ομάδας που πριν από έξι μήνες θριάμβευσε στην Πρέμιερ Λιγκ για τέταρτη διαδοχική σεζόν. Συμπλήρωσε έξι ματς χωρίς νίκη, στα οποία δέχθηκε συνολικά 17 γκολ. Την τελευταία φορά που της συνέβη κάτι τέτοιο, τον Μάιο του 1963, υποβιβάστηκε. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία αναλύσεων στατιστικών δεδομένων, Opta, η τελευταία πρωταθλήτρια Αγγλίας που μέτρησε πέντε ήττες στη σειρά, σε όλες τις διοργανώσεις, ήταν η Τσέλσι το 1956. Και πριν από ένα εικοσαήμερο συνετρίβη (4-1) από την Σπόρτινγκ στη Λισαβώνα.
«Δεν είμαστε ικανοί να κερδίζουμε τα παιχνίδια μας. Τα τελευταία χρόνια πάντα βρίσκαμε τρόπους να νικάμε, πολλούς και διαφορετικούς, αλλά τώρα είμαστε ευάλωτοι», δήλωσε χθες βράδυ ο Γκουαρντιόλα. Fragile. Αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε. Αλλά (φαίνεται πως) ούτε εκείνος είναι σε θέση να εξηγήσει το ανεξήγητο. Παραδέχθηκε, απλώς, το προφανές: ότι η ομάδα του παραπαίει.
«Δώσε μου τους παίκτες μου πίσω… και θα δεις», είχε πει παραμονές του αγώνα με τη Φέγενορντ, στον απόηχο της ήττας (4-0) από την Τότεναμ το περασμένο Σάββατο, αναφερόμενος στους ποδοσφαιριστές που απουσιάζουν λόγω τραυματισμού. Αλλά, αν οι απουσίες μπορούν να αιτιολογήσουν προηγούμενες αποτυχίες, ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογία για αυτό που έπαθε χθες η Σίτι με το πανάκριβο ρόστερ, από την ομάδα που είναι τέταρτη στην ολλανδική λίγκα, οκτώ βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν.
Το πρόβλημα, υποστηρίζουν έγκυροι ποδοσφαιρικοί αναλυτές στη Βρετανία, είναι το «my way» του Γκουαρντιόλα, που συχνά επιμένει στις ιδέες του, βάζοντας τα αποτελέσματα σε δεύτερη μοίρα. Αυτές οι ιδέες, με τις οποίες σε εννέα χρόνια κέρδισε το 43% των τροπαίων που έχει κατακτήσει η Σίτι στα 144 χρόνια της ύπαρξής της, τώρα -προσωρινά;- δεν λειτουργούν. Ο σύλλογος διανύει τη χειρότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας του. Ωστόσο, ο 53χρονος Καταλανός είναι πολύ «εγωιστής» για να τις απαρνηθεί, ή να τα παρατήσει. Και, όπως τονίζει η Telegraph, ανήκει στην κατηγορία των προπονητών (Φέργκιουσον, Βενγκέρ, Κλαφ…) που δεν απολύονται, αλλά αποφασίζουν εκείνοι πότε θα αποχωρήσουν.
Την προσεχή Κυριακή η Σίτι θα πάει στο «Ανφιλντ» για να αντιμετωπίσει την τρομερή εφετινή Λίβερπουλ του Αρνε Σλοτ, πρώην προπονητή της Φέγενορντ, που έχει χάσει μόνο έναν από τους 18 τελευταίους αγώνες της. Στις 11 Δεκεμβρίου θα «καίγεται» για τη νίκη στο Τορίνο, απέναντι στη Γιουβέντους. Στις 15 Δεκεμβρίου θα υποδεχθεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Πρέπει να συνέλθουμε γρήγορα», είπε ο Γκουαρντιόλα. Κι έπειτα από μια παύση μερικών δευτερολέπτων πρόσθεσε: «Αλλά αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε ματς όπως το σημερινό…».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News