345
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηκώνει το δάχτυλο και διεκδικεί | REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο «πατερούλης» Ερντογάν εκδηλώθηκε: Να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 19:12
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηκώνει το δάχτυλο και διεκδικεί
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο «πατερούλης» Ερντογάν εκδηλώθηκε: Να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 19:12

Aφού πρώτα έπαιξε ρόλο ισορροπιστή κρατώντας ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές για το λουτρό αίματος στο Ισραήλ από τη Χαμάς, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άντεξε και εκδηλώθηκε τελικά, ζητώντας ως «πατερούλης» των απανταχού μουσουλμάνων, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ως μόνη λύση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Και όλα αυτά όταν το εβραϊκό κράτος και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου -με τον οποίο υποτίθεται πως υπήρχε προσπάθεια επαναπροσέγγισης από την Αγκυρα- μετρούν 1.000 και πλέον νεκρούς σε ισραηλινό έδαφος.

«Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος αποφεύγοντας εκ νέου να καταδικάσει τη Χαμάς (τον ηγέτη της οποίας άλλωστε φιλοξενεί συχνά-πυκνά στην Τουρκία) .

Και όπως επιχείρησε να κάνει και στο Ουκρανικό, επιχείρησε να αυτοχριστεί «σωτήρας», διεκδικώντας ρόλο διαμεσολαβητή: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή της στην «επιχείρηση» (όπως αποκάλεσε τις εικόνες που κάνουν τον γύρου του Διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα) της Χαμάς.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο ιρανός πρόεδρος υποστήριξε πως είναι το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του που ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε το Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (…) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», τόνισε  ο ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του προς «το παλαιστινιακό έθνος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...