379
Η απόφαση «βασίστηκε στο ποιμαντικό όραμα του πάπα Φραγκίσκου», όπως ανακοινώθηκε | REUTERS/Remo Casilli/

Ο πάπας Φραγκίσκος επέτρεψε στους ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 17:29
Η απόφαση «βασίστηκε στο ποιμαντικό όραμα του πάπα Φραγκίσκου», όπως ανακοινώθηκε
|REUTERS/Remo Casilli/

Ο πάπας Φραγκίσκος επέτρεψε στους ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 17:29

Ο πάπας Φραγκίσκος έλαβε μια από τις πλέον αποφασιστικές αποφάσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών του να κάνει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία περισσότερη ανοιχτή στους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους, επιτρέποντας στους καθολικούς ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από το Βατικανό τη Δευτέρα. Προηγουμένως, αρμόδια επιτροπή της Αγίας Εδρας είχε απαγορεύσει τη σχετική ιερατική πράξη στους ιερείς.

Ο νέος ιερατικός κανόνας, με αναφορά σε «ευλογία υπέρ της υγείας, της αλληλοβοήθειας, της συμπαράστασης και της ψυχικής γαλήνης» των ομόφυλων ζευγαριών περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το γραφείο του Βατικανού για το εκκλησιαστικό δόγμα, την οποία προλογίζει ο επικεφαλής του, καρδινάλιος Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντες.

Σύμφωνα με τον ανώτερο κληρικό, η εγκύκλιος δεν τροποποιεί «το παραδοσιακό δόγμα της εκκλησίας για τον γάμο», καθώς δεν επιτρέπει κάποια τελετή που θα μπορούσε να συγχέεται με το μυστήριο του γάμου.

Παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών «δεν αλλάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη μακρόχρονη διδασκαλία της Εκκλησίας για τον γάμο», ο καρδινάλιος αναγνώρισε ότι η εγκύκλιος, η οποία εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον πάπα Φραγκίσκο, συνιστά μια «συγκεκριμένη και καινοτόμο συνεισφορά στην ποιμαντική» και «πραγματική πρόοδο».

Η απόφαση «βασίστηκε στο ποιμαντικό όραμα του πάπα Φραγκίσκου» πρόσθεσε ο καρδινάλιος Φερνάντες.

«Αυτή η νέα εγκύκλιος ανοίγει την πόρτα σε μη λειτουργικές ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που προηγουμένως ήταν απαγορευμένο για επισκόπους, ιερείς και διακόνους» είπε στους New York Times ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Μάρτιν, ιερέας με σημαντική δράση υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ καθολικών. «Πλέον θα είναι χαρά μου, και πολλών ιερέων, να ευλογήσω φίλους μου σε ομόφυλες σχέσεις».

Πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη διακονία της Εκκλησίας προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα», το οποίο αναγνωρίζει «τη βαθιά επιθυμία σε πολλά ομόφυλα ζευγάρια καθολικών για την παρουσία του Θεού στις σχέσεις τους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το θέμα της ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών είχε λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη Γερμανία, όπου οι ιερείς ευλογούσαν τακτικά ομόφυλα ζευγάρια που προσέρχονταν στις εκκλησίες για αυτόν τον σκοπό, παρά τις αντιρρήσεις του Βατικανού.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 31 Οκτωβρίου, η πολυπληθέστερη χριστιανική Εκκλησία στον κόσμο είχε κάνει ένα ακόμη βήμα αναφορικά με τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ, με το γραφείο του Βατικανού για το εκκλησιαστικό δόγμα, υπό τον Φερνάντες, να ανακοινώνει ότι τα τρανς άτομα μπορούν να βαφτιστούν, να γίνουν νονοί ή μάρτυρες σε γάμους στην εκκλησία κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...