352
Από δημογραφικής απόψεως, το μέλλον ανήκει στους Ασιάτες και στους Αφρικανούς | shutterstock

Την περασμένη Τετάρτη: O παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα οκτώ δισ.

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 19:51
Από δημογραφικής απόψεως, το μέλλον ανήκει στους Ασιάτες και στους Αφρικανούς
|shutterstock

Την περασμένη Τετάρτη: O παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα οκτώ δισ.

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 19:51

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια. Το λέει ο αξιόπιστος και συνεχούς λειτουργίας μετρητής της ιστοσελίδας Neodemos. Η υπέρβαση του ορίου των οκτώ δισεκατομμυρίων ψυχών στον πλανήτη μας έγινε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα. Μάλιστα από τότε το κοντέρ έτρεξε, και ήδη το πρωί της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου έγραφε δισεκατομμύρια και 650 χιλιάδες.

Οπως εξηγείται στην ιστοσελίδα, το περιθώριο λάθους στις εκτιμήσεις των ειδικών καταμετρητών είναι 100 εκατομμύρια πάνω ή κάτω από το πραγματικό νούμερο. Πάντως  το θέμα είναι ότι, ούτως ή άλλως, με έναν μήνα διαφορά το πολύ, στη Γη πλέον ζούμε οκτώ δισεκατομμύρια ψυχές – ένα εντυπωσιακό νούμερο, αν αναλογιστούμε ότι ήμασταν 4 δισεκατομμύρια το 1974 και 7 δισεκατομμύρια το 2011.

Ο πολλαπλασιασμός μας είναι, βέβαια, αποτέλεσμα της ιατρικής προόδου πρωτίστως, η οποία εξασφάλισε τη σχετική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας.

Η παρακμή της Ευρώπης

Το ιταλικό Μέσο Corriere della Sera παρουσίασε την είδηση ρίχνοντας το βάρος στα στοιχεία που αφορούν την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στη δημογραφική κρίση της ηπείρου μας (ελάχιστη αύξηση του πληθυσμού ή στασιμότητα) φωτίζοντας τις λεπτομέρειες: αυξήθηκαν πολύ οι πληθυσμοί στις μεγάλες ηλικίες, ενώ στους νέους οι αριθμοί δεν ευημερούν. Τουτέστιν, υπάρχει υπογεννητικότητα.

Η Γαλλία την τελευταία δεκαετία απέκτησε επιπλέον 4,4 εκατομμύρια πολίτες (+ 6,9%), η Βρετανία 4,3 εκατομμύρια (+6,8%), η Γερμανία 2,9 εκατομμύρια (+ 3,7%), η Ισπανία 700 χιλιάδες (+ 1,6%), ενώ στην Ιταλία επικράτησε στασιμότητα. Στο δείγμα της Corriere δεν συγκαταλέγεται η ελληνική περίπτωση, η οποία χαρακτηρίζεται ακριβώς από το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

Η έκρηξη της Νιγηρίας

Για το μέλλον, οι προβλέψεις του ίδιου του ΟΗΕ επισημοποιούν το δημογραφικό πρόβλημα της Δύσης: η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, συν η Αυστραλία και η Ιαπωνία, θα παραμείνουν συνολικά στο 1,3 δισεκατομμύριο ψυχές, με τους άνω των 65 ετών να ξεπερνούν σε αριθμό τους κάτω των 25 ετών μέχρι το 2050.

Τότε, που ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια και θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν στη Νιγηρία την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών βάσει του πληθυσμού τους. Στις δύο πρώτες θέσεις θα είναι, βέβαια, η Ινδία και η Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...